Update: de (vensterbank)moestuin 2012

Laat ons beginnen met een antwoord op de vraag: Wat hebben we geleerd na een tweede jaar moestuinieren?

1. Regen is echt niet bevorderlijk. (dat wisten we al, maar dit jaar nog beter)

Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het heeft veel geregend de afgelopen weken. Dat heeft verschillende gevolgen: meer slakken, meer onkruid, minder gelegenheid om dat onkruid weg te halen (ik zou natuurlijk een regenjas kunnen kopen), meer kans op schimmelziektes, minder zon en minder warmte. Concrete gevolgen voor onze buitenmoestuin:

 • de (gekochte en zelf grootgebrachte) kolen, de kervel en de spinazie werden opgegeten door de slakken
 • de tomaten kregen de schimmelziekte
 • geen van de drie met veel zorg en liefde opgekweekte komkommerplantjes overleefde het
 • de auberginezaadjes zijn niet ontkiemd
 • de courgetteplant leeft nog, maar heeft een gespleten stengel

foto van een paar weken geleden,
op dit moment staan er kleine courgettes
en nog een paar veelbelovende bloemen op

2. Prei en erwten kunnen de kou en de natheid wel verdragen.

Dat zijn dan ook meteen de enige groenten die we dit jaar zullen kunnen oogsten. Als alles goed blijft gaan, uiteraard.

3. Moestuinieren in potten biedt meer kans op succes.

We zaaiden radijzen in pot (buiten) en in de grond. Die grondradijzen werden door hongerige beestjes aangetast, de potradijzen hadden daar geen last van. Voor volgend jaar heb ik alvast het VELT-boekje “Groenten in potten” aangeschaft.

bescherming door kippengaas, vooral tegen katten die een wc zoeken

4. Vensterbankmoestuinieren is ook the way to go.

Half juni zag het eruit zoals op deze foto’s, een maand later zo:

♥ ♥ ♥ de eerste paprika

Maar goed, weer naar buiten.

Van het bloemenmengsel dat bijen moet aantrekken, kwam enkel deze soort uit.

Ik had ook twee calendulazaadjes grootgebracht en uitgeplant, waarvan er eentje nu voor een mooi contrast in onze tuin zorgt: de felle, bloeiende, frêle calendula vs. de bergen dood onkruid.

Ook de zonnebloemen ontsnapten niet aan de bloeddorstigheid van de slakken.

Maar al bij al vind ik het hier toch echt wel gezellig, tussen de boompjes en struikjes en op het gemaaide gras.

Voor wie het opgevallen is: ja, ik heb een beetje met Photoshop gespeeld. Ik had net dit artikeltje gelezen en besloot maar meteen om wat tips toe te passen. Het is er misschien wel een beetje over, maar het was toch plezant. Nè.

Volgend bericht
Vorig bericht

18 reacties op “Update: de (vensterbank)moestuin 2012

 1. ik vind uwen hof de max!
  ik was vroeger ook tegen slakkenkorrels, maar nu niet meer
  sorry voor de slakken, maar het is zij of mijnen hof
  ik strooi…is wel het enige dat ik strooi
  voor de rest alles met de hand

 2. Die tomatenplantjes op de vensterbank zien er alleszins wel veelbelovend uit ! En gelukkig overleefden een paar courgetten de regenbuien van de afgelopen weken … we zijn het zo snel vergeten wat er allemaal al is uitgekomen met de zon van de afgelopen dagen.

 3. Jammer van die plantjes, gelukkig werken de potten en de vensterbank goed. Als ik een terras of een tuintje heb ooit (in een stad is dat meestal gene vette) wil ik een verticale tuin maken. Ook met eetbare dingen. Ik kijk er nu al naar uit!

 4. Heel jammer inderdaad. Bij mij is het van hetzelfde… Moestuinieren gaat soms met heel wat teleurstelling gepaard he!?
  Je moet op mijn blog maar eens kijken, er staat net een foto op van mij eerste wortel! Maar ach, het kan ook veel vreugde schenken hé!!!
  Ik ben ook jaloers op je tuin, wat een mooie oase! ik moet het doen met enkele potten, en zelfs daar geraken die slaken in! Ik werk dus ook met korrels (eco!)…
  Liefs en nog veel tuinplezier Els

 5. Wat sneu van je moestuin! Gelukkig doet de vensterbankmoestuin het wel heel goed. Ben zelf aan het 'balkon-boeren' (heb geen tuin dus dan maar op het balkon tuinieren) en zelfs daar had ik last van slakken. (geen idee hoe die beesten zo hoog komen…) Bij mij werkte het om cacaodoppen onder de planten te strooien. Werkt trouwens ook prima tegen onkruid, het ruikt heerlijk (mits je van chocolade houdt) en slakken kunnen er niet overheen kruipen!

 6. Pfff, bij mij zijn ook alle tomatenplantjes dood in de tuin, vond het zo erg! 🙁 Sluimererwten hebben het prima gedaan, boontjes zijn ook goed bezig en de courgettes eveneens. Binnen voor het eerst pepertjes in potten gezaaid, ook tof!

 7. Schone foto's hoor! Een beetje experimenteren kan geen kwaad. Heel spijtig dat 't niet allemaal gaat zoals het zou moeten gaan.. Gelukkig doen uw vensterbankplanten het wel héél goed he, ziet er zo tof uit!

 8. De photoshop valt niet op 😉
  Gelukkig hebt ge uw vensterbankplantjes dan toch nog. Die zien er veelbelovend uit! Mmm, paprika! Ik heb voor het eerst tomaatjes en aardbeien proberen te kweken (zegt ge dat wel?) en die willen maar niet groeien. Als ik mijn eigen stekje heb, zal ik nog maar eens een poging wagen 🙂

 9. Jaloers op je drie goudsbloemen!
  (Ik heb er dit jaar geen één, echt geen één)
  Met dank aan slak en mus.
  Tomaten in de vensterbank is een tip die ik misschien wel overneem.
  Buiten beginnen ze net te bloeien, das wel wat laat hè?

 10. Oooh, dat paprikaatje! Als ik je hoop kan geven: onze courgetteplant heeft ook gespleten hart maar er komen nog volwaardige courgettes aan (heb er toch al een 10-tal kunnen oogsten). En ja, die bloemen….dat 'fleurt' de boel prachtig op! Had de calendulabloem nog nooit gezien. MOOI!

 11. Hier zaten er naaktslakken OP de wortels, IN de grond, ik vond dat maar vreemd.
  Het lijkt of de slakken nu pas hun weg naar onze hof beginnen te vinden.
  En gij had erwten, sjansaar! Ik geen één, met dank aan de vogels en mijn onkunde, vrees ik.
  Uw paprikaatje is de schattigste groente die ik ooit heb gezien, trouwens!

 12. Zo moet dat hé, jaar na jaar leer je wat bij over je tuin!

  Wij hebben dit jaar geleerd dat courgettes in pot proberen kweken niet goed lukt (dezelfde planten bij mijn ouders in de volle grond leveren al weken aan een stuk erg veel courgettes, bij ons staat er amper één courgetje op) en dat het in een kleine tuin niet de moeite is om erwten te kweken (of je moest echt heel veel rijtjes zetten). Maar ze waren wél lekker.

  Kolen kweken in een grote pot lukt wel en is ook een lust voor het oog, zeker een rode kool. En uit de potten blijven de slakken precies meer weg. (Ook ronde worteltjes gezaaid in potten, 3/4e van onze wortels in de grond waren weggefreten maar de potten hebben het overleefd!)

  Het is wat zoeken, het moestuinieren. Wat zijn de goede plekjes, wat lukt hier wel en wat niet.. Ik vind het wel boeiend eigenlijk 🙂

Reageer