Uitdaging: een maandje op plastic dieet!

Dat minder plastic een belangrijk puntje is ten huize Stefan en Kelly, is niets nieuws. Toen ik vorige week het Plastic dieet, een initiatief van de leuke Nederlandse zero waste blog emma+john en de Nederlandse duurzaamheidsvereniging Opgemärkt tegenkwam, twijfelde ik dan ook geen seconde om me aan te melden voor het dieet.

aankondiging plasticdieet

Wat houdt het in?

Schrijf je je in voor het Plasticdieet, dan engageer je je om in juli plastic wegwerpproducten en verpakkingen links te laten liggen. Je ontvangt elke week een nieuwsbrief met tips, tricks, ervaringen van anderen … Er is natuurlijk ook een Facebookgroep waar je vragen kan stellen en jouw tips en tricks kan delen. Op Twitter en Instagram voeg je #plasticdieet toe om anderen te inspireren. Klinkt leuk!

plastic-dieet-doe-mee

Wat kunnen jullie verwachten op Ma vie en vert?

Sinds de Dagen zonder vlees en de bijhorende extra uitdagingen minder voedselverspilling, meer seizoensgroenten en minder verpakkingen besteden wij opnieuw meer aandacht aan de hoeveelheid single use verpakkingen en voornamelijk dan plastic verpakkingen die we in huis halen. We vermijden al enkele jaren plastic zakjes van de supermarkt, kochten nog nooit plastic rietjes, bestek of diepvrieszakjes en zelden koekjes of andere oververpakte voeding. Sinds februari dit jaar zijn er nog enkele veranderingen op vlak van voeding en de verpakkingen doorgevoerd waardoor onze restafvalzak nog minder snel vol is. 100% zonder plastic, schreef ik toen ook al, zien we allebei (nog) niet zitten (redenen lees je hier en in mijn verslag na mijn eerste bezoek aan de verpakkingsvrije winkel), maar we blijven wel focussen op ‘minder (plastic) verpakkingen‘. Ook Stefan was enthousiast toen ik hem de Plasticdieet-uitdaging voorstelde, dus jeej, we doen mee!

Goed, concreet doen wij dus in principe in juli verder hoe we al bezig waren: plastic minderen en zo veel mogelijk dagen zonder plastic afval op de teller toevoegen. Welke blogposts hoop ik – eindelijk – te kunnen schrijven in juli?

 • De afgelopen maanden heb ik nog verder geëxperimenteerd met afvalarme recepten (dus recepten waarvoor je de ingrediënten in principe zonder verpakking kan vinden), en die moeten maar eens eindelijk op de blog belanden.
 • Ik denk eraan wekelijks een verslagje te maken van het plastic afval dat in de vuilbak beland is. Met foto’s en tekst of een vlog, dat weet ik nog niet goed. Het wordt dus een verrassing, voor jullie en voor mezelf 🙂
 • Ik heb onlangs herbruikbare rietjes gekocht – tijd om daar eens een review over te schrijven!
 • Een rondleiding in mijn less waste keuken is ook iets dat ik al lang eens wil doen. Misschien in juli, dus.
 • Ik sukkel al een hele tijd met mijn haarverzorgingsroutine. Wassen met natriumbicarbonaat doe ik al lang niet meer en over de afvalvrije alternatieven die ik getest heb, ben ik ook nog niet 100% tevreden. Misschien heb ik het daar eens uitgebreider over.
 • Plasticvrije tandenborstels! Ik testte de afgelopen jaren allerlei merken en wilde er al lang eens werk van maken om mijn bevindingen neer te pennen. Binnenkort, beloofd!
 • Misschien nog wel andere dingen die oppoppen in mijn hoofd, wie zal het zeggen?

Dat zijn al redelijk wat blogposts, voor iemand die momenteel niet zo veel tijd heeft om te bloggen. Wellicht doe ik in augustus dus nog even verder. En misschien zelfs in september. Ahum.

Wie doet er nog mee?

Ook wel goesting om bewuster om te gaan met plastic, alle of gewoon zo veel mogelijk plastic te mijden en tips en tricks te ontvangen in je mailbox? Meld je aan en maak er gewoon het allerbeste van!

hoe het werkt

Volgend bericht
Vorig bericht

20 reacties op “Uitdaging: een maandje op plastic dieet!

 1. Ik probeer ook al een tijdje mee te doen en ik moet zeggen ik ben nog nooit raar bekeken als ik in de supermarkt aan de kassa kom met mijn groensels in een zelfgenaaid stroptasje.
  Grote ergernis voor mij is dat als je dan al vegetarisch wilt eten (ook al om de planeet te redden), dat je in diezelfde supermarkt al die vleesvervangers in harde plastic schaaltjes verpakt ziet per twee stuks. We kunnen toch niet altijd onze auto nemen om naar een verpakkingsvrije winkel te gaan toch ?

  1. Ja, ik heb ook de indruk dat het aan het veranderen is qua bekijks naar textiel tasjes 🙂 Hoera!

   Vleesvervangers: ik koop er gewoon zo weinig mogelijk, omwille van de verpakking maar ook omdat ik de meeste niet zo lekker vind. Er zijn er ook maar weinig die echt gezond zijn. Die verpakt in harde plastic schaaltjes kopen we sowieso niet. Soms kopen we, zoals Gerhilde aangeeft, een grote zak (Colruyt). Bij Bioplanet kan je aan de verstoog je eigen verpakking afgeven. Wij eten vooral seitan, tofu, sojabrokken en tempeh (naast andere eiwitbronnen uiteraard). Seitan maken we zelf, maar voor tofu en tempeh kiezen we ervoor om te minderen. Je kan proberen ze gewoon zo veel mogelijk te vermijden en te vervangen door peulvruchten en andere eiwitbronnen die je wel zonder plastic verpakking kan verkrijgen? Tofu en tempeh kan je ook zelf maken trouwens 🙂

   1. Ik weet het hoor dat de vleesvervangers niet altijd de meest gezonde keuze zijn (vet, zout,…) Ik koop ze vooral voor mijn dochter, het kind weegt ocharme nog 44kg na een zware blok dus die mag o.a. wat vet binnenkrijgen!
    Die peulvruchten, daar moet ik de dochter nog aan krijgen. Ze lust die nl niet heel erg. En voor de rest heb ik ook liever een overload aan groenten i.p.v. een vleesvervanger.

    1. Haha, daar ben ik zelf ook wel schuldig aan, aan peulvruchten niet kunnen appreciëren. Intussen wel, maar doordat ik er niet mee ben opgegroeid, ken ik dus ook weinig recepten en blijft het wel wat zoeken naar lekkere manieren om ze te eten. Maar het lukt, ik eet er steeds vaker 🙂

 2. Ik kijk alvast heeel erg uit naar de beloofde postjes 🙂 🙂 Ik denk erover om zelf ook wat meer over ‘groene’ dingen te bloggen omdat ik er de laatste maanden veel feller mee bezig ben. Ik wilde in de zomer (tijdens onze vakantie) bv gaan experimenteren met van die shampoobars.

  1. Ik ben alleszins al benieuwd naar jouw ervaring met de shampoobars! Ik ben er net weer een nieuwe begonnen en pfieuw, mijn haar vindt hem precies (nog?) niet zo leuk.

 3. Aha, ik kijk al uit naar de komende posts! Die over de tandenborstels en de shampoo intrigeren mij, want dat zijn dingen waar ik nog niet echt over nagedacht heb.

 4. Het Lief hierin meekrijgen is nog een brug te ver peins ik, maar voor mezelf ga ik alvast mijn stinkende best doen.
  Luiers zijn hier niet wasbaar maar wel eco en dus ‘plantaardig en composteerbaar’
  Heb net een shampoobar gekocht in de bioplanet maar nog niet getest, ik hou je op de hoogte.
  En ik merk inderdaad dat de stoffen zakjes steeds meer ingeburgerd geraken, Oef, nu nog zo’n dat ze dat tarra gewicht in rekening brengen bij het wegen.
  Ik zal je piste (zoals altijd) met veel plezier volgen. En wie weet kom ik ook nog eens tot een blogpost 🙂

 5. Oh, gelukkig dat ze op die website de tips ook nog schrijven, zo kan ik nog een “inhaalbeweging” doen, want lees er nu pas over (al zou juli sowieso niet ideaal geweest zijn, want in een huis van iemand anders wonen maakt bepaalde afvalarme gewoontes plots een pak minder evident, zo blijkt). Maar nu al bedankt voor de inspiratie!

  Benieuwd naar jullie ervaringen! Zeker die verschillende merken tandenborstels, want de enige houten die ik al uitprobeerde, was niet zo’n succes. Heb nu een recycleerbare plastieken met vervangbare kop, wat al een goede stap is, maar als het helemaal plasticvrij kan, is het natuurlijk nog beter!

 6. Ik heb ooit een tandenborstel in de bioplanet gekocht gemaakt van yoghurt pottekes! Merk uit Groot-Brittannië denk ik, zou het even moeten opzoeken… Zit wel in een plastic verpakking maar die is zo stevig dat ik deze gebruik om de tandenborstel in te steken als ik reis, handig dus.

  1. Dat was misschien Preserve? Die heb ik alleszins ook getest, wellicht een van de eerste jaren geleden. Ik gebruik ze niet meer omdat ik vind dat er tegenwoordig betere alternatieven zijn 🙂

   1. Jip, dat was inderdaad Preserve. Dan ben ik wel eens benieuwd naar die betere alternatieven! 😉
    Mijn lief is zot van sensodyne proglasur soft en daar wil ik wel graag een goed alternatief voor vinden 🙂

Reageer