(Uitbreiding van) de naaigeriefcollectie

Zondag bracht een van de aanwezige letsers een paar dozen naaigerief mee. Een deeltje van de zolder van haar oma. En zoals we allemaal weten, liggen omazolders vaak bezaaid met schatten. En stof (van het soort waarvan je handen vuil worden), maar dat nemen we er graag bij.

Schatten uit deze dozen ofte serieuze uitbreiding van de naaigeriefcollectie:

* biais en andere lintjes

* leerrijke informatie: de toepassingsmogelijkheden van elastiek volgens fabrikanten uit 1995

* véél elastiek

* véél knopen

* de garantie dat ik NOOIT MEER naalden moet kopen (nu ja, behalve machinenaalden)

* een automatische draad-insteker – geavanceerde techniek! 😉

* en velcro moet ik waarschijnlijk ook nooit meer kopen

Ik blij, dat kunt u waarschijnlijk wel geloven.

Dat alles moest natuurlijk een plaatsje krijgen. En daar maakte ik direct werk van. Anders zouden de doosjes gewoon maar op zolder geraken en de spulletjes misschien nooit uitgepakt worden… En aangezien het grootste deel van de naaikamer nu eens opgeruimd ligt: een paar fotootjes voor het blogarchief.

* de scharencollectie aan een kapstokje dat ik ergens in dit huis vol oude schatten vond: van rechts naar links: stofschaar, slechte schaar, kartelschaar, nog een stofschaar, rolmes (vergezeld door een ijzeren lat, want plastiek + snijdend gerief = geen goeie combinatie), kleine schaar. Oh, en dan is er nog een schaar, maar die heeft niet de eer om aan deze kapstok te hangen. ‘t Is een kwestie van natuurlijke selectie 😉

* de restjes-garen-pot, een doosje met knopen (nu ja, een van de doosjes met knopen), een klein potje met kartellint, een schattig leeg glaasje (gekocht met een plan in het hoofd, maar nog altijd niet uitgevoerd…)

* het opgeruimde kastje:
– oliën, bakje met al de naalden, garen (stopgaren, zwart overlockgaren etc.), de lege doos van mijn strijkijzer
– het strijkijzer zelf, de fototoesteltas, dozen met restjes (gotta love restjes, niet waar?)

* in een andere hoek staat een kast met boeken, mappen voor verschillende soorten papperassen en onderaan een ‘vanalles’-schap, waaronder voornamelijk de parelcollectie die toch nog eens aangeroerd zou moeten worden (trouwens: als u(w dochter) pareltjes nodig heeft, mail mij! 😉 )

* ladebureaukast op wieltjes (handig!): met in lade 1 een groot deel van mijn naaimachinegerief: voetjes, spoeltjes, machinenaalden, tekenkrijt, olie, etc.

* lade 2, de rommellade :-): veel lijm, rekenmachine, plakband, een zelden gebruikte nietjesmachine, post-its die maar niet opraken want we gebruiken dat zo zelden, een perforator, een pennenzak met schrijfmateriaal, een toilettas met schrijfmateriaal, paperclips en punaises en andere brol…
* lade 3: stempelblok, patroonplastic en vilt

* lade 4: de afgewerkte maaksels die nog geen eigenaar hebben

* en dan heb ik nog een afschilferend tweedehands ladekastje, waarop mijn krijtbord staat: in lade 1 de collectie biais en lintjes. Enkel de zwarte en witte rollen in het midden zijn nieuw gekocht. Ik vind dat eigenlijk wel straf.

* de lade met de milieuvervuilendste spullen die we in huis hebben, denk ik… Ofwel: verschillende soorten lijm, een potje bordverf (eigenlijk van mijn schoonzus) en Dylon-wasmachineverf. Daarnaast mijn krijtjes, dekseltjes van potjes om magneten te maken en de collectie nog nooit gebruikte stempels. 

* lade 3 met letterbak vol kleine spulletjes

En nu ik dat zo allemaal overschouw, vraag ik mij wel af of ik, voor een amateur-stikster, veel gerief heb. Of valt het allemaal wel mee, hoef ik mij nu niet rotverwend en schuldig te voelen? 😉
Volgend bericht
Vorig bericht

27 reacties op “(Uitbreiding van) de naaigeriefcollectie

  1. Ik moet er eigenlijk nog aan toevoegen dat niet alles op foto staat he. Dit is alleen de naaigeriefcollectie (exclusief de dozen vol stoffen en de stoffenkast… en de 70 ritsen die niet op foto staan… en vlieseline en fiberfill en dergelijke dingen die nog elders gestockeerd zijn 😉 ).

   En daarnaast herbergt dit huis ook enorm veel bolletjes wol…

 1. Oh, jij hebt zo'n metalen Tomado-boekenrekje. Die dingen hadden wij vroeger thuis (communiecadeaus) ook en bovendien een boekje met een verhaal over een gezin dat na een huisbrand nieuwe meubels kreeg van Tomado. Vond ik toen zo vrijgevig! Of hoe je een goedgelovig een kind inpakt ;-).
  Waar heb je dat rekje nog gevonden? Ik zoek er al een tijdje naar uit pure nostalgie.

  1. Dat hing hier gewoon nog omhoog, maar dan op een andere plaats. Maar misschien kan je zoiets wel nog in de tweedehandswinkel vinden..? Ik vind dat alleszins ook geweldige rekjes, geen concrete herinneringen van vroeger, maar toch een beetje nostalgisch 🙂

 2. ha ik heb ook zo'n schatten gekregen van mn schoonmama 🙂 en die automatische draadinsteker heb ik deze week nog in mijn handen gehad in de Veritas 😀

  blij zijn dat je het niet moet aankopen en zeker niet schuldig voelen 😉

  1. Ik vervang ze niet dikwijls, maar ik heb er wel genoeg op overschot van verschillende diktes (70, 100, tricot), gewoon omdat ik niet zou willen dat het gebrek aan de geschikte naald de reden zou zijn waarom ik eens niet zou kunnen naaien 😉

 3. Omazolders zijn geweldig voor schattenjachten! Ik heb ook zo een heleboel gekregen, en vind mijn weg intussen niet meer tussen alle tassenband en knopen.
  Jij hebt dat allemaal mooi opgeruimd, chapeau. Als dat zo netjes gerangschikt is, is er geen reden voor een schuldgevoel.

  Dat wit-rode biaiske.. oooh! Het pronkstuk van de buit!

 4. Wijs! En zo netjes enal! Bij het inrichten van mijn naaiwerkplek had ik ook een orde. Nu al lang niet meer. Dat doet mij eraan denken dat ik daar nog eens werk van moet maken. Het was trouwens aangenaam kennis maken zaterdag op Van Katoen!

 5. Haha, wat is da toch met 'oude mensen' en naalden?! Heb dit weekend ook de naaicollectie van mijn overleden oma haar zolder gevist en heb mijn 'schatten' vandaag gesorteerd. Naalden, NAALDEN (maar idd geen machinenaalden) , Ohja en veiligheidsspelden! 🙂

 6. Wat een schone collectie! Schuldig voelen zou ik niet doen. Nu moet ge u tenminste geen zorgen maken dat ge iets niet in huis hebt als ge spontaan aan iets wilt beginnen.

  Die lade vol eigenaarloze spulletjes ziet er trouwens ook hemels uit!

 7. Oh die lade met de afgewerkte spulletjes, super! 😉 Ja ik heb hier ook eens een vondst gedaan: de oude naaitrommel (lekker retro) van de bomma van mijn vriend en inderdaad véééél naalden én vééééél (heerlijke retro) knopen! Altijd leuk zo iets krijgen!

Reageer