Waarom ik Kathleens cursus over bloggen zo plezant vond

Kathleen is een van mijn blogheldinnen. Ik heb haar nog nooit in het echt gezien (nu ja, wel op Van Katoen, maar toen was ik te verlegen om haar aan te spreken), maar ik volg haar blog met toewijding. We hebben gedeeltelijk dezelfde hobby’s en interesses, maar ze woont 60 km verder. Mocht ik dichter bij haar wonen, dan zou ik wellicht regelmatig voorstellen om samen thee te gaan drinken.

Maar ik wijk af. Kathleen zocht testers voor haar cursus Meststoffen voor jouw blog. Ze selecteerde Gerhilde, Sheena en mij als testers. Ik voelde mij zo belachelijk hard vereerd. Een van mijn blogidolen kiest mij als tester of waaaat?! Intussen is de cursus afgelopen, ben ik zwaar geïnspireerd en nog meer onder de indruk van de talenten van Kathleen.

meststoffenvoorjouwblog

Voor wie is de cursus bedoeld?

Kathleen schreef de cursus vooral voor bloggers die hun blog willen laten groeien, maar ook voor bloggers die (nog) niet goed weten waar ze eigenlijk naartoe willen met hun blog. Beginnende bloggers, ja, maar ook bloggers met een blogdip.

Belangrijk puntje: het gaat niet per se om groeien in de zin van ‘meer volgers’ of ‘bijverdienen’. Hoe je dat groeien ziet, bepaal je zelf. Bijverdienen wordt aangehaald, maar het is absoluut niet de focus van de cursus.

Hoe werkt de cursus?

Meststoffen voor jouw blog is een cursus via mail. Vier weken lang krijg je om de twee dagen een e-mail van Kathleen. Elke e-mail draait om een bloggerelateerd onderwerp: tijd maken voor je blog, waarover je wil schrijven,  samenwerkingen met bedrijven en andere bloggers … Twaalf lessen vol informatie en met tips en doe-opdrachten (ge moet niet alleen lezen, nee nee, ook af en toe goed nadenken en dingen doen!), en dan nog wat bonusmails. Bij sommige lessen stond ik ervan versteld dat Kathleen zo veel kon schrijven rond dat thema. En dan had ze zich misschien zelfs nog ingehouden. Wreed veel inhoud, dus, zonder twijfel.

Ik vond het een heel aangename manier van cursus volgen. Je moet niet vroeg opstaan om op tijd te zijn en naar de les te fietsen. Als je een mindere dag hebt, verschuif je je lesmomentje gewoon zonder op een zwarte lijst te belanden. En je hoeft niet mee te werken in de klas. Ik kon mij daar vroeger zo aan ergeren, dat sommige leerkrachten je verplichtten om actief mee te werken. Soms heb je daar geen goesting in, toch? Bij deze cursus is dat geen enkel probleem. Dus ja, heel aangenaam.

tumblr_mqgy22tmTe1qc4uvwo1_500

Bron: chibird.com

Waarom zou je de cursus kopen?

Bloggen, da’s toch een hobby? Ja! Waarom zou je er dan een cursus over volgen? Omdat je ook in je hobby beter wil worden, toch? Dat wil niet zeggen dat het daarom minder een hobby wordt. Zo begint Kathleen haar les over bijverdienen met je blog zelfs met “Voor ik begin aan deze les wil ik toch nog een keertje benadrukken dat bloggen leuk moet blijven.” Maar ook voor je hobby, iets dat je zeer graag doet, heb je soms een extra duwtje nodig. Wat inspiratie, wat motivatie, wat zingeving zelfs (oh jawel). Da’s dus al de belangrijkste reden waarom je de cursus zou kunnen kopen. Maar ook:

  • Kathleen stelt je ZO VEEL vragen over je blog. Soms zijn dat vragen waarbij je misschien al eens hebt stilgestaan, maar misschien ook niet. Ze zorgt ervoor dat je toch even je hersens moet breken over sommige blogvragen. En dat is goed. Voor beginnende bloggers én voor bloggers die al meer dan zes jaar delen van hun leven op het internet zwieren.
  • De lay-out is – ik had het niet anders verwacht – duidelijk zonder saai te zijn. Tussen alle brokken informatie door geeft ze een hoop praktische tips en tools die voor haar het bloggen aangenamer maken. Altijd handig om eens achter de schermen te kijken, jawohl!
  • Ze geeft je tonnen inspiratie. Of toch 130 kilo. Maar verder verklap ik nog niets.
  • Je steunt er de kleine zelfstandige mee. Extra karmapunten voor jou!
  • Kathleen is geen strenge juf. Ze schrijft zo tof als altijd en je moet niet alles doen wat ze schrijft. Je haalt er gewoon uit wat jij tof vindt, zonder gefrons van de juffrouw.

Wat heeft de cursus voor mij betekend?

Even mijn achtergrond kort schetsen voor wie hier toevallig passeert: ik ben master in de Franse en Duitse taal- en letterkunde, volgde een tweejarige cursus copywriting, schreef een non-fictie boek en blog intussen al iets langer dan zes jaar. Ik ben geen professioneel schrijfster, maar ik schrijf graag. Echt graag.

In de cursus heeft Kathleen het over verschillende aspecten van bloggen, maar uiteindelijk draait het natuurlijk vaak over schrijven. Niet alleen het schrijven op zich, maar echt alles wat erbij komt kijken: inspiratie, planning, de eventuele rol van social media, de opbouw van blogberichten … Door mijn achtergrond kende ik al veel ‘regeltjes’ over schrijven (voor het web). Ik ken ze, maar ik veeg er ook vaak mijn voeten aan, en al zeker op mijn blog. Door de cursus werd ik eraan herinnerd, dacht ik er nog eens over na, besloot ik wat ermee te doen.

Maar natuurlijk leerde ik ook heel wat bij. Ik weet niet alles en ik vergeet sowieso al eens iets. Naast de lesinhoud waren er ook veel tips waaraan ik echt iets had, ook al blog ik nu ‘al’ zes jaar. Ik vond het ook gewoon plezant om eens even extra na te denken over mijn blog. Het is dan wel een hobby, maar ook je hobby wil je goed doen, nietwaar? Toen ik vroeger dansoptredens deed (echt waar!), wilde ik liever niet dat het publiek mij zou uitjouwen. Als ik iets naai, probeer ik op de afwerking te letten en naai ik niet zomaar gelijk welke stofjes aan elkaar. Ook dan probeer ik kritisch te blijven, mezelf te verbeteren en nieuwe dingen te leren.

bloggen-neveneffecten

Een mogelijk neveneffect van bloggen: je vindt het soms nuttiger / toffer
om een blogpost te schrijven dan om het onkruid te wieden
of die omgewaaide bloempot recht te zetten. (foto uit 2011)

Ik weet ook al dat ik de meeste lessen nog ga lezen. Om me te laten inspireren als het eens nodig is, om mijn hoofd nog wat te breken over bepaalde vragen, om nog eens te checken hoe dat nu juist zat met bijverdienen en Vadertje Staat. Nog zo’n handige bijkomstigheid: doordat de lessen digitaal zijn, hoef je je zelfs niet recht te zetten om die dikke map te zoeken en dan te zitten bladeren naar die ene les. Nee, zit, ctrl/cmd+F en lees, zo gemakkelijk.

Ik wil niet te veel verklappen (viel dat op?), maar ik vond de cursus echt interessant. En dat schrijf ik niet omdat ik zo’n doldwaze fan van Kathleen ben. Als je je blog eens kritisch wil bekijken en wat wil laten groeien, gelijk hoe je dat groeien interpreteert, is de cursus Meststoffen voor jouw blog een dikke vette aanrader.

Wil je de cursus ook volgen? Voor 49 euro krijg je 30 dagen lang extra inspiratie en tips voor je blog. Die prijs geldt voor vroege vogels, ‘t is te zeggen wie de cursus bestelt voor 3 augustus. Vanaf 3 augustus betaal je 10 euro meer. Nog altijd niet veel, want ik vond hem zeker 100 euro waard.
Ben je wel geïnteresseerd, maar stel je je toch nog vragen? Ik beantwoord ze graag, eerlijk zoals altijd.

En Kathleen, nog eens bedankt dat ik de cursus mocht testen. The pleasure was all mine!

Volgend bericht
Vorig bericht

11 reacties op “Waarom ik Kathleens cursus over bloggen zo plezant vond

  1. Tof dat jij de cursus al mocht uittesten! Heb al gemerkt dat je er veel aan gehad hebt, met die hele blogverhuis enzo. Moest ik het geld hebben, zou ik het er graag aan uitgeven. Tis nog niet voor direct, maar ik veronderstel dat de cursus nog wel even beschikbaar blijft.

    1. De blogverhuis staat er los van hoor, die kreeg het laatste duwtje in de rug door een van Kathleens andere cursussen, WordPress.org voor beginners 🙂 In de Meststoffen-cursus komen heel andere blogaspecten aan bod. Ik vermoed dat je de cursus op een later moment wel nog zal kunnen kopen, maar dan misschien 10 euro duurder 🙂

  2. Ik ben blij dat ik via Kathleen’s keuze om jou haar cursus te laten testen op je blog terecht ben gekomen! Het ziet er heel mooi uit. Ik deel jouw interesses rond groen leven en koken en zal dus zeker regelmatig een kijkje komen nemen. Leuke review! Ik denk dat ik de cursus ook ga volgen!

Reageer