‘t Moet plezant blijven hè

Flashback
Enkele maanden geleden, toen S. en ik nog niet samenwoonden, was ik op mijn laptop het einde van de film Mr. Nobody aan het bekijken, toen ik plots een mail van S. kreeg. De inhoud ging ongeveer zo: “Ik heb een auto gekregen, maar ‘t is een tweedehandse en een hybride. Wat vind je ervan?” en werd gevolgd door een paar foto’s van de auto op de oprit van zijn ouders.
Ik barstte in tranen uit. Ik panikeerde. Ik kon mijn ademhaling niet meer onder controle houden. Ik was razend. Ik vluchtte uit mijn kleine kamertje omdat ik niet genoeg zuurstof leek te krijgen. En misschien onbewust omdat ik vreesde dat ik vanalles kapot zou beginnen slaan. 
Het bleek een vervangwagen voor zijn ouders te zijn. 
Zaterdag 29 januari 2011
S. ging ‘s ochtends bij zijn ouders en bleef langer weg dan verwacht. Toen hij thuis kwam, wilde hij “eens praten”. Als S. zoiets aankondigt, weet ik dat er iets aan de hand is. Wat enkele maanden voordien een zeer flauw mopje was geweest, bleek nu realiteit. Zijn ouders wilden hem een auto geven. Enige voorwaarde was dat het een Honda moest zijn. Dat S. al had ingestemd, was duidelijk. Hij wilde mijn mening.
Weinig keuze hè. Ik kon de bitch zijn, hem dwingend het aanbod te weigeren. Maar de pretlichtjes in zijn ogen waren wel duidelijk. Dus was ik maar de vriendin die braafjes lachte en instemde 😉
Opnieuw was het dus zover. Mijn ‘wereld’ stortte eventjes in. Mijn idee, een autoloos, ‘slow’, zo-weinig-mogelijk-van-aardolie-afhankelijk-zijn-willend leven te leiden, werd in duigen geslagen. Mijn low-impact-droom verpletterd. Die nacht teisterden nachtmerries mijn slaap. Maar goed, ik sliep wel nog.
Zondag 30 januari 2011
Al enkele mogelijke auto’s waren S.’s revue gepasseerd. Een Civic, een Jazz, een hybride Jazz. We reden naar de garage, S. sprak lang met de autodealer, en koos uiteindelijk een tweedehandse, “waarschijnlijk” zuinige en op benzine rijdende (bewust geen diesel), weinig kilometers hebbende, wannabe-johnnybak Civic.

Ik zou waarschijnlijk heel erg dankbaar moeten zijn. Maar mijn schoonouders kennen me goed genoeg om te weten dat ik dat niet zomaar kan zijn. Ik apprecieer de geste hè, maar ik wilde geen auto. Ik vind dat niet nodig. We zijn maar met z’n tweeën en het is de bedoeling om met z’n tweeën te blijven. We wonen vlakbij het station en geraken waar we willen geraken met de fiets en het openbaar vervoer. Voor de uitzonderlijke gelegenheden, waarin een auto noodzakelijk is, stond de auto van mijn schoonouders te onzer beschikking. Maar S. wilde die auto niet gebruiken, uit principe: als je zelf geen auto zegt nodig te hebben, moet je ook niet de auto van iemand anders gebruiken. Voor Cambio en andere vormen van autodelen was hij ook niet. 
Die nacht sliep ik goed tot half twee. Vanaf dan begon die auto mijn gedachten weer te teisteren. Mijn tranen hielden mij en S. wakker. Rond vier uur zocht ik mijn MP3-speler en slaagden de Antony and the Johnsons erin mij weer rustig te maken.
Heden
Ik voel me er nog altijd niet helemaal goed bij, ik had me mijn leven ietwat anders voorgesteld, maar goed, ik ben weer hersteld 😉
Het hebben van een auto sluit het gebruiken van de voeten, de fiets en het openbaar vervoer niet uit hé. Bij aankoop tankten we ons Cindy (mijn koosnaampje voor haar 😉 ) vol en na anderhalve maand (nu dus) is de tank nog halfvol. Ze mag dan ook maar enkel in het weekend eens buiten hè – in de week sporen we allebei naar het werk. S. werkt trouwens bij de NMBS, ‘t zou idioot zijn als hij met de auto naar ‘t werk zou gaan, nee?

Maar toch… Een kost, een zorg en een vijand erbij (om nog wat te overdrijven 😉 ).

Gelezen en goedgekeurd door S., die overigens bereid is te reageren op al jullie prangende vragen hieromtrent 😉

P.S.: ‘t Moet plezant blijven hè is een zin van mijn schoonvader. Hij probeert ook vrij ecologisch verantwoord te leven, maar heeft wel een paar objecten die zijn leven ‘plezant’ maken, zoals de auto. Dat ‘het’, het leven, plezant moet blijven – daarmee ga ik natuurlijk helemaal akkoord, maar ieder vult dat uiteraard anders in…

Volgend bericht
Vorig bericht

6 reacties op “‘t Moet plezant blijven hè

 1. Het klinkt alsof je nog steeds een beetje van slag bent. Ik vind wel dat je het zeer goed oplost met vaste rijdagen in te lassen en jezelf dwingt nog voldoende andere vervoersmiddelen te gebruiken. Je zult langzaamaan meer oplossingen vinden en je iets meer op je gemak voelen.

 2. Goh, jij hebt het er wel heel moeilijk mee. Ik zou op zich het hebben van een auto nog geen drama vinden, (behalve al het geld dat je eraan uitgeeft), maar ik zou zooo veel schrik hebben dat ik hem (of haar, in jullie geval) toch zou gebruiken als het niet nodig is. Ik heb namelijk nogal weinig wilskracht. En daarvoor is autodelen ideaal, natuurlijk.
  Volgens mij mag je er heel trots op zijn dat je hem nog maar zo weinig hebt gebruikt! En voor de rest steek je alles dan maar op je lief, hé.

 3. compromissen sluiten, niet altijd makkelijk.
  Je bent het precies nog altijd een beetje aan het verwerken…

  Het is zo een ramp nog niet denk ik, als je er heel bewust mee omgaat.
  En het voordeel is: als de kosten en de lasten toch niet blijken op te wegen tegen het gemak en de gemoedsrust, dan kan je nog steeds overwegen om hem weer weg te doen en zo een gratis busabonnement verkrijgen (of loopt die actie niet meer?)

 4. ik had een hele reactie getypt en die is weg…..
  samengevat… geen paniek!!!! Klinkt als een ecologische kramp die ik af en toe ook heb. Jullie zijn mensen die bewust in het leven staan, en die auto oordeelkundig zullen gebruiken. En Mss kan je hem in de LETS inschakelen, en andere mensen in staat stellen om autoloos ( zonder eigen auto ) te blijven leven??? Jullie Cindy( supernaam!) is wel een vrij milieuvriendelijke wagen….
  Veel liefs
  MV

 5. Nja, 't kan moeilijk milieuvriendelijker op dit moment.. maar toch.. niet goed voor mijn voetafdruk!

  Wat LETS betreft, denk ik niet dat Stefan ervoor te vinden is. Mannen en hun auto… 😉

 6. Zeg, en waarom stap je met je auto niet in degage? Meteen een pakje minder schuldgevoel, je auto kost ook minder door stil te staan, en je helpt er een boel andere mensen mee. Direct 20 eco-aflaten! 😉

Reageer