Suikervrijheid: voorbereidingen en knoopdoorhakkingen

Tussen de dag van publicatie van mijn eerste bericht over mijn nieuwe uitdaging en vandaag zijn er heel wat ‘veranderingen’ geweest. Zo zijn er hier en daar artikels over suiker in de pers verschenen, met koppen als “Suiker is even gevaarlijk als tabak en alcohol” (De Morgen, 01/02/2012) en varianten daarop, zoals “Suiker is even ongezond als tabak en alcohol” (Vilt, 22/02/2012). Ook in Blogland zag ik moedigen de strijd met suiker aanvatten. Het begon, denk ik, bij Lies van Op ons eentje en van het een kwam het ander: een nieuwe blog werd geboren. Ook Steven Vromman, Annemie Struyf en Anke Buckinx kicken af van suiker. Misschien ook nog andere BV’s, maar dat kan mij eigenlijk niet zo veel schelen… Het toont wel aan dat er een anti-suiker-beweging op gang is. Ofzoiets. Maar hoe zit het nu met mij?

Ik was enkele weken geleden nog enorm aan het twijfelen of ik ALLE suikerproducten zou vermijden. In tegenstelling tot de Dagen zonder suiker-participanten wil ik op lange termijn mijn suikerconsumptie beperken, niet ‘slechts’ 47 dagen (alhoewel ik vermoed dat zij ook wel verslaafd zullen geraken aan hun suikerloosheid). Dus wilde ik ook zeker ervoor zorgen dat het voor lange tijd haalbaar en houdbaar is. Minderen was bijgevolg de eerste stap. En dat voelt al veel beter. De snel waarneembare gevolgen: er lijkt wat overtollig heupvet weggesmolten te zijn, ik heb minder slaap nodig, ik slaap beter en ik heb nog meer energie.


Een ander gevolg was dat het een opdracht werd om de speculaas(pasta) op te eten. Ik had er gewoon geen zin meer in. Het plan om de ‘balast’ weg te werken om de kans op hervallen te minimaliseren duurde bijgevolg langer dan verwacht. Maar goed, begin vorige week is de speculaaspasta toch opgeraakt, de paar speculaasjes zijn ook weg. Ik heb geen goesting meer om de zwarte Oxfam-choco leeg te eten, dus die blijft staan en wordt wel eens gebruikt om de cupcakes van bezoekers mee te besmeren ofzo. De gesuikerde ontbijtgranen / muesli zal ik nog opeten in de loop van de komende weken, want wegsmijten zou zonde zijn, maar er komen geen nieuwe meer binnen. En mijn voorraad suiker zal ik niet opeten, maar wel bewaren voor scrubs of andere zelfgemaakte verzorgingsproducten. In de toekomst zal er dus zeker nog ‘pure’ suiker gekocht worden, maar niet om op te eten.


Goed, nu de beslissingen (in analogie met dit bericht).

 • toegevoegde, geraffineerde suikers worden zo veel mogelijk vermeden. Geen ketchup, geen chips met suiker (= de meeste soorten dus), geen… vanalles, maar weinig dat ik zal missen, want we eten sowieso al zo weinig mogelijk al te bewerkte kant-en-klaar producten.
 • de uitzonderingen op bovenstaand puntje zijn:  Alpro-bakboter (0,3 % suiker), Alpro-yofu Nature (2,1 % suiker – de Provamel-variant bevat geen suiker, maar als het echt niet lukt om die te kopen, laat ik het mezelf toe de Alpro-variant te kopen), Alpro-room Cuisine (1,6 % fructose-glucosestroop), Alpro-opklopbare room (3,2 %) en héél af en toe Alpro-chocomelk (en intussen ook ‘experimenteren’ om zelf lekkere plantaardige chocomelk te maken). Ik laat mezelf deze uitzonderingen toe omdat mijn ‘90%-zuivelvrijheid‘ belangrijker is (want niet alleen goed voor mijn gezondheid, maar ook omwille van ecologische en dierenwelzijnsredenen). Bovendien hebben de niet-plantaardige varianten (boter, yoghurt, room en melk) veel nefastere gevolgen op mijn gezondheid… * Ook brood zal ik nog bij de bakker kopen, want alleen nog maar zelfgemaakt brood eten, gaat mij iets te ver. Het zijn die uitzonderingen die ervoor zorgen dat ik eigenlijk misschien over ‘suikerarmoede’ zou moeten spreken, maar dat klinkt dan weer alsof ik een tekort, een gebrek zou hebben, terwijl het eigenlijk veeleer als een ‘bevrijding van’ voelt.
 • vers fruit blijf ik uiteraard ook eten.
 • maïsstroop, agavestroop, rijststroop, (in mindere mate) honing, appeldiksap e.d. blijf ik ook gebruiken. Ik heb niets tegen ‘zoet’, wel tegen (on)geraffineerde suiker en de negatieve impact ervan. In de toekomst wil ik me wel verdiepen in deze natuurlijke suikers / zoetmiddelen, want ze zijn niet allemaal even goed voor de gezondheid.
 • gedroogd fruit schrap ik niet. Het mogen dan wel “zoete bommen” zijn, maar nogmaals, zoet vind ik oké. Bovendien bevatten abrikozen, rozijnen, dadels of vijgen heel wat vitamines en mineralen.
 • stevia gebruik ik ook. Alweer: zoet ‘mag’ 😉
 • alcohol schrap ik ook niet. Ik drink zelden alcohol en als ik het drink alleszins weinig.

Het schrappen van Alpro-producten brengt wel een belangrijk gevolg met zich mee. Een belangrijke reden waarom ik deze producten regelmatig consumeer, is het feit dat ze met B12 verrijkt zijn. Als deze B12-bron wegvalt / drastisch verminderd wordt, moet ik mijn B12 zeker op een andere manier supplementeren.

In de praktijk betekent dit alles dat ik nog wat vaker zelf ‘ontbijtmaaltijden’ zal maken en vooral dat ik het grootste deel van mijn recepten in mijn bakschriftje zal moeten omzetten naar suikervrije varianten. Dat wordt niet evident, maar goed, we gaan ervoor! 🙂

Kortom: ik ben nog even in een overgangsfase, maar wel op weg naar een leven met véél minder suiker.
Nog een kleine anekdote voor ik dit epistel afsluit: vandaag stond ik in een kleine supermarkt aan te schuiven aan de kassa, achter mij een rek vol snoep, chocolade etc. En zonder dat ik het goed doorhad, haalde ik mijn neus ervoor op. De hautaine bitch in mij kwam eventjes boven, nu ja, tot ik het door had …

* Er zijn trouwens inderdaad suikervrije, tevens plantaardige alternatieven voor Alpro, die ik meer en meer zal gebruiken, maar indien ik niet meteen een suikervrije variant vind, ga ik het mezelf niet moeilijk maken… Nogmaals, ik zoek een haalbare, houdbare wijze om suiker te minderen. Als ik mezelf verbied om ooit nog Alpro-producten met toegevoegde suiker te eten, als ik dit ‘extreem’ doe, vrees ik gewoon dat het niet lukt. Bovendien denk ik dat ik mijn gezondheid niet zo erg tekort doe als ik af en toe een beetje soja(slag)room of chocomelk consumeer…

En voor wie zit te kwijlen na het zien van al die desserten en zoiets denkt à la “se-eg, en dat allemaal in een bericht over suikervrijheid”, wel, het zijn allemaal suikervrije lekkernijen. Oh ja! Allemaal van bij Chocolate-Covered Katie, mijn nieuwste ontdekking in Blogland. Op een rijtje: 1) Skinny Mini Jelly Roll Cake, 2) Red Velvet Pancakes, 3) Chocolate Chocolate Chocolate Mousse en 4) Chocolate-Strawberry Truffle Pie. Wordt vervolgd… komend weekend in mijn keuken!

 

PS: Voor wie de bekroonde Panorama-aflevering “Het nieuwe zoet” (over stevia) nog niet gezien heeft, hier de link.

Volgend bericht
Vorig bericht

12 reacties op “Suikervrijheid: voorbereidingen en knoopdoorhakkingen

 1. Leuk om te lezen dit, ik ben ook al een poosje bezig met 'voorzichtig te minderen' met suikers.
  Ik ga zeker eens kijken naar die suikervrije recepten, naast het veganistische koken wordt dit weer een nieuwe uitdaging;)

 2. Ook ik ben nu ca 6 weken zonder suiker en ik ben heel enthousiast! Ik heb ook suikervrije recepten op mijn blog staan. Ben ook niet tegen zoet, maar wel tegen geraffineerde suiker (en witmeel). Succes met je zonder-suiker-afkick-periode! Je krijgt er veel voor terug! groetjes Esther

  1. Op bepaalde vlakken wel 🙂 Maar agavesiroop zou slechter zijn voor de gezondheid, wegens zodanig bewerkt / geraffineerd dat het fructosegehalte enorm hoog is. Hier een enigszins verhelderend artikel daarover. En hier een artikeltje over ahornsiroop, waarin dat ook weer wordt 'afgeschreven'. En elders lees ik dat deze stropen een gezond alternatief voor suiker zijn, omdat ze de suikerspiegel veel minder beïnvloeden. Hoe meer ik erover lees, hoe moeilijker ik het vind om een 'goede' keuze te maken… Misschien eerst nog maar eens goed nadenken wat IK het belangrijkste vind 😉

 3. Echt, allemaal zonder suiker? Dan moet ik ze toch eens uitproberen voor ons mama. Die mag geen suiker (diabetes) en heeft heel soms wel zin in een lekker taartje. Al is dat toch nog anders dan jouw uitdaging, want er zijn producten (druiven, suikervervangers oa.) die wel effect hebben op de suikerspiegel en dus ook slechts in beperkte mate mogen.
  Veel succes!

 4. Superinteressant artikeL. Ik denk dat ik de komende dagen eens bewust ga letten op wat ik allemaal binnenspeel waar suiker in zit of waar suiker in zou kunnen zitten (labels checken dus). Daarna ga ik dan toch wel even kijken wat ik zou kunnen schrappen.

 5. Ook ik ben maandag mijn suikerloos-leven begonnen en buiten zware hoofdpijn gedurende 3dagen gaat het vrij goed. Wil met de tijd terug een normale relatie met zoet aangaan, maar voorlopig enkele tijd geen geraffineerde suiker meer voor mij. En zelfs na die paar dagen voel ik al een duidelijk verschil!

 6. Je bent goed bezig!
  Eén vraag: waarom vind je zelf je brood bakken te ver gaan? Ik kan me voorstellen dat je geen broodbakmachine wil en dus alle dagen zou moeten staan kneden. Is dat de reden? Ik heb wel een broodmachine en bak alle dagen een suikervrij biologisch brood. Misschien toch overwegen?

  1. Het is niet dat ik zelf mijn brood bakken te ver gaan vind he. Ik zie het gewoon niet zitten om alleen nog maar mijn zelfgemaakt brood te eten. Ik vind het voor mezelf bijvoorbeeld te ver gaan als ik ook dat nog (naast eigen broodbeleg / dessert etc.) zelf zou moeten meenemen als ik ergens op bezoek ga. Of als ik eens mijn lunch vergeet, zou ik dus geen broodje meer 'mogen' kopen… (ook al gebeurt dat nu ook zelden) En zo voort 🙂

   En bovendien: ik ambieer geen 100%-suikerloosheid, eerder een suikervrijheid / suikerarmoede, in die zin dat ik zoveel mogelijk suiker vermijd, zoveel mogelijk schrap. Maar het moet haalbaar blijven. En brood
   (en de andere uitzonderingen) toelaten, maakt dat ik het voor mezelf haalbaarder vind. En 't is nu ook niet dat er zoooo veel suiker in brood zit he.

   En inderdaad, ik wil geen broodbakmachine. Als ik brood bak, is het altijd zelf gekneed. Ik heb het gewoon niet zo voor broodbakken-met-een-machine, ik ben daarin een beetje 'koppig': ik wil zo weinig mogelijk elektrische apparaten he… Ik zou wel meer en meer zelf in het weekend brood willen bakken. Als ik er dan twee of drie per keer bak, kan ik wel een paar dagen verder. Zeker als ik het combineer met minder brood eten als ontbijt…

Reageer