Enkele kilo’s fruit hadden zich opgestapeld. Tijd voor actie! Een deel werd fruitsalade, de meest gerimpelde appels veranderden in appelmoes. En vier gladde, maar ‘niet meer vers genoeg om zo te eten’-appels waren de hoofdingrediënten van mijn versie van appel crostata.
Deze versie is:
- met meel i.p.v. bloem (gezonder!)
- met sojaboter i.p.v. ‘goei’ boter (beter voor mijn lactose-intolerante buikje)
- zonder suiker (de 0,3% van de sojaboter vind ik verwaarloosbaar)
- geschikt als ontbijt door bovenstaande punten 😉
Nodig
Deeg
- 125 g tarwemeel + 125 g speltmeel
- 180 g sojaboter in blokjes
- 2 el geraspte kokos
- 4-5 el ijswater
Vulling
- 4 appels
- 2 el gesmolten sojaboter
- kaneel
- 1 à 2 el rozijnen
Afwerking
- 1 el water + 1 el agavestroop (of ander stroop)
- 1 el suikervrije biologische kriekenconfituur
Hoe?
- Kneed meel, sojaboter en kokos. Voeg het ijswater eraan toe en kneed tot een bal.
- Leg het deeg in een afgesloten bakje in de frigo, minstens 30 minuten.
- Schil de appels, snij in dunne schijfjes.
- Knip een stuk bakpapier. Rol het deeg open op het bakpapier. De diameter moet enkele centimeters groter dan de bakvorm zijn.
- Leg het bakpapier/deeg in de vorm.
- Vul het deeg: een laagje appels, zo veel kaneel als je aankan, rozijnen, appels, nog wat kaneel, appels. Giet de gesmolten sojaboter over het geheel.
- Vouw de rest van het deeg naar binnen, bovenop de appels. In het midden blijft een deel appels onbedekt, hierop smeer je de confituur.
- Wrijf met een borsteltje het water-agavestroop-mengsel op het deeg.
- Bak op 180°C gedurende 45 lange minuten.
Ziet er lekker uit! Ik ga het zeker eens uitproberen, maar dan misschien volledig met speltbloem en -meel en rijstsiroop. Ik tracht zoveel mogelijk tarwe te mijden.
Wat een toeval dat ik appel heerlijk vind! Het ziet er zo heerlijk uit! Binnenkort ga ik het testen, voorlopig gaat het pinterst.
Ziet er erg lekker uit!!
Probeer het zelf een keertje uit!
ladyladette.blogspot.com
O, dat moet ik eens proberen! Mercikes voor het recept.
Helemaal geweldig! Ga ik uitproberen! Tarwemeel is inderdaad veel beter voor de vertering dan bloem en witmeel. en vegaboter kun je goed mee bakken. Ben benieuwd! Dank!
die probeer ik ook! heb enkel niet alles in huis, anders maakte ik het nu als ontbijt morgen! spijtig! 🙂
http://www.mamajulesbrussels.blogspot.com
Hmmm, dat ziet er weeral heerlijk uit!