Suikervrijheid: rabarbercake met amandelsmeuïgheid

De rabarber moest op. Maar ik kon niet volgen. Zo’n beest zeg, die plant. Afgelopen weekend kwamen rabarberliefhebbers plukken. Maar dan was er nog over. Tijd voor cake. En dus meteen ook een receptje, want ik beloofde al een suikervrije versie van dit recept. Geen beauty (in tegenstelling tot de originele versie), want ik gebruik speltmeel. Volkoren cake dus, en daardoor kan ik deze cake wel zonder schuldgevoel als ontbijt eten. Jeej!

rabarbercake

Nodig

 • 2 cups / 400 g meel
 • 2 tl bakpoeder
 • snuf zout
 • 1 banaan of 2 eieren
 • 150 g plantaardige olie (arachide in mijn geval)
 • 1/2 cup of 120 ml agavestroop
 • 1/2 cup of 120 ml appeldiksap
 • 2 tl vanille-extract

Voor de amandelsmeuïgheid:

 • 50 g plantaardige olie
 • 25 g appeldiksap
 • 25 g plantaardige melk
 • 75 g amandelschilfers (of gemixte gepelde amandelen)
 • 2 tl (soja)room
 • 2 tl meel
 • 60 ml agavestroop (of andere stroop)
 • 1 tl vanille-extract

Zo doe je dat!

 1. Meng de droge ingrediënten in een kommetje:
 2. Meng de natte ingrediënten in een grote kom:
 3. Schil en snij 400 g rabarber. Hoe kleiner, hoe meer ze zullen ‘samensmelten’.
 4. Meng natte met droge ingrediënten.
 5. Giet het deeg in een (beboterde + bebloemde of met bakpapier beklede) bakvorm.
 6. Schik de rabarberstukjes bovenop en druk ze er een beetje in.
 7. Bak 45 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C.
 8. Verwarm de ingrediënten in een pan en laat een paar minuten sudderen op een laag vuur.
 9. Voeg nog 1 tl vanille-extract aan de topping toe en giet op de reeds 45 minuten gebakken cake.
 10. Bak nog eens 15 minuten.

rabarber-cake

Volgend bericht
Vorig bericht

12 reacties op “Suikervrijheid: rabarbercake met amandelsmeuïgheid

  1. In mijn VELT-bijbel staat: "De oogst loopt van april tot begin juli. Oogst steeds de dikste stengels en laat altijd minstens drie bladeren staan zodat de plant kan doorgroeien. Begin juli zet je er een punt achter en laat je de plant nieuwe reserves opbouwen. De stengels worden dan trouwens steeds dunner en taaier. Af en toe nog een stengel aftrekken kan natuurlijk geen kwaad. Bij de eerste vorst sterft al het loof af en wordt het het best opgeruimd. Van planten die je gaat opruimen mag je tot in de herfst blijven oogsten."

   Niet meer oogsten vanaf een bepaalde datum (die natuurlijk een richtlijn is), wordt dus vooral gedaan om de plant te laten herstellen en meer oogst voor het volgende jaar te waarborgen (= "nieuwe reserves opbouwen"). Online las ik ook vaak dat het oxaalzuur dat in de bladeren zit vanaf 21 juni naar de stengels begint te trekken, maar daarvan staat niets in mijn bijbel, integendeel, je mag zelfs tot in de herfst blijven oogsten (maar dan eet je de plant dus wel dood, bij wijze van spreken 🙂 ).

 1. Ik wilde net hetzelfde vragen als Sheena, hoewel ik hem gisteren nog in de winkel zag liggen en hij mijn ogen uitstak. (Ik heb zelf geen struik, hoe begin je daaraan?) Verder heb ik wel alles in huis om er meteen aan te beginnen!

  1. Ofwel een plantje in pot kopen ofwel iemand met een 4-5 jaar oude plant zoeken waarvan je kan 'scheuren' (in november of februari-maart). Iemand typte al eens over wat in de VELT-bijbel staat, hier zo 🙂

 2. Grappig, ik heb afgelopen weekend ook een rabarber-cake-taart verzonnen voor zoons verjaardag. Nog geen tijd gehad het recept te bloggen. Die van jou ziet er in ieder geval heerlijk uit.

 3. Hallo!
  Uw blog heeft onze aandacht getrokken vanwege de kwaliteit van de recepten. We zouden het leuk vinden als u zich zou aanmelden bij Volrecepten.nl zodat wij naar uw blog kunnen linken.

  Volrecepten.nl is een zoekmachine die de beste Nederlandse kooksites en blogs verzamelen van het internet. Enkele honderden blogs zijn hier al ingeschreven en profiteren van het verkeer die wij naar hun sites sturen.

  Om mee te doen met Volrecepten.nl, ga je gewoon naar http://www.volrecepten.nl/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten
  Breng ons een bezoek!

  Groetjes Magdalena
  Volrecepten.nl

Reageer