Suikervrijheid: rabarber-banaanconfituur

Confituur heeft de reputatie gezond broodbeleg te zijn, toch? Choco is de slechterik, confituur de goeierik. Want er zit fruit in! Inderdaad, plus 40 à 50% suiker. Suikervrije confituur stond al langer op mijn te maken-lijstje. Sinds ik een recept drie jaar geleden bij Vrouwtje Gekruid tegenkwam, om precies te zijn. Ik maakte om te beginnen een rabarber-banaanversie, want die rabarber van ons ziet het dit jaar enorm goed zitten.
rabarber-recept-confituur

Nodig

 • 400 g rabarber
 • 100 g banaan
 • 100 ml appeldiksap (te vinden in de Colruyt bij de babyvoeding, in de natuurwinkel, …)
 • 2 à 4 g agar agar (te vinden in de natuurwinkel)

rabarber banaan confituur

Werkwijze

 1. Snij de rabarber in kleine stukjes en kook op een laag vuur.
 2. Voeg na enkele minuten koken de banaan in kleine stukjes toe.
 3. Roer goed en voeg even later het appeldiksap toe.
 4. Stamp alles fijn van zodra het zacht genoeg is. Voeg de agar agar toe (ik gebruikte 4 g voor 500 g fruit, waardoor het een vrij stevige confituur werd, voeg dus maar 2 g toe als je liever vloeibaardere confituur hebt).
 5. Laat verder indikken. Neem een lepeltje confituur, laat afkoelen en proef. Zet het vuur af als je vindt dat het dik genoeg is.
 6. Giet in gesteriliseerde potten (best tot aan de rand), zet het deksel erop en laat ondersteboven afkoelen.

 

En hoe smaakt dat dan?

Wel, ik ben geen confituurfanaat, maar deze vond ik alleszins heel lekker. Fris, niet te zurig, niet te zoet, jawel, ik maak het nog op deze manier.

Bewaren

Aangezien er geen suiker (= bewaarmiddel) in zit, zal dit niet zo lang bewaren. Maak dus niet te veel in één keer, giet in kleinere potjes en werk een geopende pot snel genoeg op. Ik bewaarde mijn ongeopende potjes nu ook in de koelkast, in de hoop de houdbaarheid te verlengen…

Nu, wat die rabarber betreft: volgens de meeste bronnen (ook volgens mijn moestuinbijbel) moeten die bloemstengels tijdig (! = “zodra ze zich vertonen”) verwijderd worden.

Oorzaak van het doorschieten: te droge en uitgeputte grond. Te droog is in dit geval natuurlijk onmogelijk, uitgeput kan wel zijn, want ik heb hem sinds we hier wonen (= de laatste drie jaar) nog geen compost gegeven.

Gevolg van het doorschieten: de plant verdeelt haar energie, naar de bloemen en naar de rabarber. Dat zou dan nadelig zijn voor de opbrengst (in de volgende jaren). Oeps. Ik vond die bloemetjes achteraan in de tuin nochtans mooi.

rabarber
Volgend bericht
Vorig bericht

14 reacties op “Suikervrijheid: rabarber-banaanconfituur

 1. mmmmm perfect naar mijnen tand! ik ben zot van rabarber en eet heel graag banaan! Dat gaan we eens proberen! en inderdaad, ik ben ook nooit in het confituur = gezond foefje getrapt!

 2. Klinkt zalig! Als ge eens een andere variant wilt maken: ik kwam bij Zilverblauw rabarber-frambozenjam tegen (zo toevallig trouwens!). 500 gr rabarber en 1 bakje frambozen. Kan ook niet slecht zijn!!

 3. De confituur ziet er heel lekker uit. Ik ga het zeker eens proberen. Hoe minder suiker hoe beter.

  Als ik je een tip mag geven: je doet best de bloem uit je rabarberplant. De bloem haalt alle kracht uit je plant.

 4. De grond staat wel droog hoor! Ondanks de regen, maar er was zo'n lange droge (koude) periode…

  De heerlijkste combinatie: rabarber met aardbei! Fris zuur en lekker zoet

 5. Gisteravond heb ik de confituur gemaakt. En vanmorgen, na het zwemmen, heeft mijn zelfgebakken brood met die heerlijke rabarber-bananenconfituur me enorm gesmaakt.

 6. Dat is grappig! Ik ben een tijdje uit het bloggen geweest. Wegens een heel druk gezinnetje. En toen kwam er van bloggen als vrouwtje gekruid niets meer in huis. Een aantal weken geleden, startte ik echter een nieuwe blog, namelijk tsoetekruidje.blogspot.be en voegde ik jouw opnieuw toe aan mijn lijstje, omdat ik weet dat jij heel leuke tips en dingen doet. En wat zie ik, dat je mijn receptje van een aantal jaren terug uitprobeert! Wat leuk!Laat die confituur maar smaken!

Reageer