Toen ik besloot mijn suikerconsumptie drastisch te minderen, leek het ontbijt mij het moeilijkste. Ik begon mijn dag 7 op de 10 dagen met boterhammen met choco. Weinig variatie, maar ik vond dat niet erg, want ik at die choco graag. Na enkele maanden zoeken naar suikervrije recepten kan ik vooral constateren dat ik nu gevarieerder ontbijt. Er kruipt soms wat meer tijd in, maar ik ben het waard!
Helaas weigert mijn maag nog steeds ‘s morgens halsstarrig hartigheden binnen te laten. Geen slaatjes, scrambled tofu of een restje spaghetti van de avond ervoor voor mij … Plantaardig én suikervrij doch niet hartig ontbijten of lunchen, het is een uitdaging, maar zeker geen onoverkomelijke.
Dit overzichtje zal af en toe bijgewerkt worden, naargelang mijn ontdekkingstocht voortschrijdt en ik onderweg lekkere receptjes tegenkom. Heel wat van de recepten lijken eerder op (ongezonde) tussendoortjes, dingen waarvan anderen verbaasd reageren “en dat eet jij als ontbijt!?” Maar een pannenkoek, een stuk cake op basis van volkoren meel en zonder suiker of een portie puur bananenijs lijken mij echt geen reden om je schuldig te voelen …
Drie hoofdcategorieën, die zichzelf wel voldoende verklaren, maar voor alle duidelijkheid:
- “rapraprap”: ‘s morgens gewoon direct beschikbaar zonder gedoe
- “iets omslachtiger”: als je ‘s morgens of de avond voordien 10 minuutjes over hebt
- “als je tijd hebt”: om de dag / avond voordien klaar te maken (vooral gebak)
RAPRAPRAP
beleg
pindakaas (met banaan in dunne schijfjes)
tahin / sesampasta (met banaan in dunne schijfjes)
notencrème van Abinda (gezoet met tarwestroop), te koop in de natuurwinkel
brood
volkoren roggeknäckebröt van Wasa
varia
fruit, uiteraard
muesli uit de winkel (lees de ingrediëntenlijst, want de meeste bevatten wel suiker)
noten (evt. geroosterd met kokosolie en kaneel)
ontbijtgranen met rijstmelk (of andere suikervrije melk uiteraard, maar rijstmelk vind ik het lekkerst, qua ontbijtgranen: bijvoorbeeld deze, o.a. te koop bij/via Bioplanet)
Provamel-yofu met vers fruit (appel met banaan en kaneel is een favoriet)
IETS OMSLACHTIGER
beleg
gemixte banaan-pindakaas (ideale verhouding: 80 gram banaan + 4 el pindakaas)
banaan gemixt met noten en zaden
hazelnootpasta van Plantaardig Maandag
de snelle variant van deze choco
zelfgemaakte suikervrije confituur
ijs
op de pan
pap / pudding
havermoutpap (met rozijntjes / appeltjes / gehakte walnoten, of met pindakaas en banaan) (check vooral ook Ann’s havermoutpappost en Katie’s lijstje)
zelfgemaakte pudding
rijstpap (bijv. volgens dit recept, gewoon suiker vervangen door stroop en/of stevia)
cashew-abrikozenpap met appel
rodevruchtenmousse
rauwe dessertjes
rauwe cashewnotentaartjes
Hot Fudge Brownie Larabars van Chocolate Covered Katie
chocoladepudding/-crème
smoothie
groene smoothie (met spinazie die je niet smaakt maar dan toch binnen hebt om de dag met veel energie te kunnen beginnen)
choccywoccydooda van Heleen (kokosmelk, banaan & cacao)
deze fruitsmoothie
Vanilla Chai Shake
ALS JE TIJD HEBT
beleg
suikervrije choco
suikervrije confituur
de ‘boterham’ zelf
broodbolletjes
speltscones met rozijntjes van EVA
sandwiches (recept voor een suikervrije, plantaardige versie van deze binnenkort online)
cake / cupcake
bananencake
wortelcake van Fieke
mangocupcakes
Banana Breakfast Doughnuts van Chocolate Covered Katie
chocolate chip pie van Chocolate Covered Katie (op basis van kikkererwten!)
koekjes / gebak
de hazelnotenkoekjes van Leven met Liv
appel crostata
muesli / granola
granola van Fieke (je kan de stroop ook vervangen door appeldiksap)
granola van Heleen
dadel-walnoot-haverrepen van De groene prinses
bananengranola
quinoa granola
pannenkoekjes
van Vegan Yum Yum (gewoon de suiker weglaten / vervangen)
van Lisette Kreischer
banaan-havermout
American blueberry pancakes van GreenBeautyBlog
leuk lijstje! Hier ook een serieuze culinaire zoektocht nu de dochter na een koemelkallergie ook nog een soja-allergie ontwikkelde. We aten al geen vlees en vis, maar vleesvervangers zonder soja zijn schaars. Hier is havermoutpap met banaan, apppel en rozijntjes een groot succes 's morgens!
Zo'n goeie tips, die ga ik zeker onthouden! Ik moet nog altijd die hazelnootpasta eens proberen…
Toevallig juist bosbessen gekocht (want aan mijn struiken hing er maar eentje, boehoe!), morgen maak ik pannenkoeken!
Ahja, en deze zijn ook dik ok als ontbijt:
http://www.groeneprinses.be/2011/10/dadel-walnoot-haverrepen/
Die stonden er al tussen, Juffrouw! Ik geef u dus alleszins gelijk 😉 En smakelijk he, morgen!
Ik zie het juist. Mag ik het op de warmte steken? Ja toch hé!?
Het ligt aan de warmte!
Wat leuk! ik eet meestal haver met yofu, 1 of 2 soorten fruit in stukje eronder. Meestal doe ik er ook lijnzaad onder en soms ook nootjes. Erg yummy en gemakkelijk! De laatste 5 minuten voor ik ga slapen maak ik het klaar, de frigo, en in de ochtend yummy eten. Soms eet ik ook een 'green monster', 1a 2 soorten fruit, spinazie, 1 tas water of groene thee, 2 eetlepels lijnzaad, 1 eetlepel kokosvet. De kleur is niet zo mooi wel lekker. Ik ben enkel gestopt met versie spinazie te gebruiken, het werd altijd zo snel slecht, nu is het ingevroren spinazie. Jammer vers is toch lekkerder. Tips om spinazie te bewaren?
Ik maak eigenlijk enkel groene smoothie als ik verse spinazie net gekocht heb. Dan neem ik daarvan 's morgens een handje en de rest maak ik dan 's avonds klaar. Misschien in een bakje zelf spinazie kweken? Misschien lukt dat wel om binnen een gans jaar door te kweken…
Wanneer we groter wonen is dat ook het plan. Waar we nu wonen is dat echt geen doen. Met 2 personen op een kleine studio. Het voegt bijna letterlijk uit z'n barsten.
interessant ! Ik probeer mijzelf al een tijdje te motiveren om te ontbijten, want meestal komt dat er niet van… deze lijst zal mij misschien op weg helpen.
Heb het trouwens ook gepind 🙂
Vakantie, dus meer tijd om zulke dingen uit te proberen. Merci voor de lijst!
Wat een interessant lijstje ! Wordt hier meteen gepind !
Leuke lijst ik zal het proberen