Suikervrijheid: fluwelen amandelchocolade

Sinds ik suikervrij eet, experimenteer ik maar al te graag met suikervrije zoetigheid. En dan vooral met cacaorijke, suikervrije zoetigheid.

Meestal maak ik ‘gewone’ vegan chocolade: een mengeling van kokosolie, cacaopoeder en agavestroop. Maar toen ontdekte ik dit fudge-recept. Nu, voor de gemiddelde Amerikaan staat fudge gelijk aan boter, poedersuiker en melk. Jakkes!, denk ik dan. Nu ja, vooral mijn ‘zwakke’ maag eigenlijk, de sukkel.

Ik paste het recept een beetje aan en ben nu verliefd op deze fudge. Of fluwelen amandelchocolade. Of soft almond chocolate, voor wie niet vies is van wat Engels. De enige reden waarom ik vaker gewone chocolade dan dit recept maak, is dat amandelpasta niet echt goedkoop is. Maar oh zo lekker!

Zoals de naam al verraadt, is deze chocolade dankzij de boterige amandelpasta zacht. Verwacht je dus niet aan een reep chocolade die bijna kraakt als je je tanden erin zet, maar eerder aan een mals snoepje dat meteen in je mond smelt. Heerlijk!

amandelchocolade

Nodig

 • 1/2 cup extra virgin kokosolie
 • 1/2 cup cacaopoeder (100% cacao!)
 • 1/2 cup amandelpasta
 • 1/4 cup agavestroop
 • 1/2 tl (zelfgemaakt) vanille-extract
 • naar wens: geraspte kokos, chiazaad, lijnzaad, …

Bereiding

 1. Geen cups? Vervang de hoeveelheden door een theekopje. Het belangrijkste is dat de verhoudingen kloppen: gelijke delen kokosolie, cacao en pasta op een half deel stroop.
 2. Smelt de kokosolie au bain marie.
 3. Haal van het vuur en voeg de andere ingrediënten bij de kokosolie. Meng met een garde.
 4. Giet in vormpjes waar je de gestolde chocolade gemakkelijk uit kan halen.
 5. Laat helemaal afkoelen. Bewaar in de koelkast of diepvriezer.
 6. Geniet zonder (al te veel) schuldgevoelens!

 

Volgend bericht
Vorig bericht

23 reacties op “Suikervrijheid: fluwelen amandelchocolade

  1. Dat was sowieso het plan, hoor, wees gerust. Denk dat ik intussen wel het internet al om raad ga vragen, want ik heb niet het geduld om lang te wachten. 😉 Gisteren heb ik trouwens een variant gemaakt met pindakaas in de plaats van amandelpasta (wegens veel goedkoper onder andere) en die bevalt me ook!

  2. Haha oké 🙂 Smakelijk al! Ik maak mijn chocolade altijd wel wat verschillend ook trouwens, dus een vaste verhouding kan ik niet geven (alhoewel ik dat voor het boek wel eens moet doen 😉 ). Pure pindakaas is inderdaad een goedkoper en lekker alternatief, moet ik ook nog eens maken!

 1. Gisteren heb ik dit meteen geprobeerd.
  Vanmorgen wilde ik de fudge uit de vormpjes halen, maar het zat muurvast.
  Ik ga het dus anders moeten aanpakken.
  Bij jou lukt het blijkbaar wel om dat mooi te doen, dus zal ik nog wat blijven proberen.

  1. Hallo anoniem,

   Agavestroop is een zoetmiddel, of een suikervervanger, zo u wil 😉 Mijn interpretatie van suikervrijheid (en welke zoetmiddelen ik dan wel nog consumeer) kan je hier lezen.

 2. Hi! I would like to invite you to check out our site http://www.volrecepten.nl . Adding your blog to
  our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to
  your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

  If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.nl/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

  I hope to see you there soon!

Reageer