Suikervrijheid: chocolade-rodebietencake

Een tijdje geleden lag er een eenzame rode biet in de koelkast. Ik dacht, kom, ik zal die triestige knol eens verwerken. In het verleden verwerkte ik nog al groenten in cake (wortelcake, pompoencake, courgettecake), dus waarom niet eens proberen met rode biet? Ik zocht online naar recepten, herinnerde me deze versie, maar uiteindelijk kwam dit recept uit mijn duimen. Vandaag maakte ik de cake nog eens om te testen of het recept wel zeker goed voor publicatie was, en jawel, de cake lukte en smaakte opnieuw. Alsjullieblieft!
chocolade-rodebietencake

Nodig

Droge ingrediënten

 • 250 g meel
 • 4 el cacaopoeder
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 tl natriumbicarbonaat
 • 1/4 tl zout

Natte ingrediënten

 • 150 ml sojamelk + 1 tl appelazijn
 • 80 ml olie naar keuze (ik gebruik zonnebloemolie of gesmolten kokosolie)
 • 40 ml stroop naar keuze
 • 40 ml appeldiksap

Op het einde erbij

 • geraspte rode biet (ongeschild ongeveer 250 gram, minder mag, meer lijkt me het lot tarten)
 • 75 g pitten/zaden (ik gebruik een mengeling van zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaad)

Hoe?

 1. Meng sojamelk en appelazijn en laat even rusten.
 2. Rasp de biet.
 3. Meng de droge ingrediënten.
 4. Meng de rest van de natte ingrediënten bij de sojamelk.
 5. Beboter + bebloem je bakvorm (muffinvorm of cakevorm).
 6. Meng de droge en de natte ingrediënten.
 7. Meng de rode biet en de zadenmengeling bij het deeg.
 8. Giet muffinvormpjes of een cakevorm.
 9. Bak 18′ of 35′ (afhankelijk van gebruikte vorm) op 180°C. Haal uit de oven als je vork droog uit de cake komt.
 10. Laat voldoende afkoelen voor je erin snijdt.

cake-chocolade-rodebieten

Tip: deze cake is niet überzoet (alhoewel dat sterk afhangt van de gebruikte stroop). Heb je het graag wat zoeter? Smeer er dan bijvoorbeeld een laagje choco bovenop.
Volgend bericht
Vorig bericht

21 reacties op “Suikervrijheid: chocolade-rodebietencake

 1. Ik begrijp niet hoe je het doet: dat suikervrij leven. Ik besliste een paar weken geleden om dat ook eens te gaan doen of om op z'n minst geraffineerde suiker en rietsuiker te bannen, maar het zit gewoon OVERAL in! Dus ook geen chips meer, sojamelk, rijstmelk,wijn, geconfijt fruit, … Ahornsiroop is blijkbaar ook geen goede vervanger. Dus op zoek naar een andere, maar op alle vervangers is wel iets aan te merken blijkbaar (en stevia is gewoon afschuwelijk vies) En mijn job is veel te zwaar om alles zelf te beginnen maken. Dus beginnen we niet beter een actie tegen fabrikanten die alles zo vol suiker en zou pompen?

  Elle

  1. Hallo Elle,

   Eerst en vooral: hier kan je lezen wat dat voor mij inhoudt, suikervrijheid. Kort gezegd komt het erop neer dat ik wel nog suiker eet (bijvoorbeeld bepaalde sojaproducten), maar in zodanig kleine hoeveelheden dat ik wel 'bevrijd' ben van mijn suikergewoontes en 'cravings'. Ik heb ook niet het gevoel dat die minieme hoeveelheden een serieuze impact op mijn gezondheid hebben, dus vind ik deze manier oké voor mij.

   Als je het 100% wil bannen, vraagt het inderdaad nog meer moeite. Ook buitenshuis eet ik bijvoorbeeld wel eens meer suiker, omdat het soms niet anders kan (als ik dan ook 100% zonder vlees, zonder vis, zonder zuivel, zonder ei, zonder honing, zonder suiker, … zou eten, zou ik op maar weinig plaatsen kunnen eten …). Maar het is niet zo dat ik dan weer 'herval'.

   Het is belangrijk om voor jezelf uit te maken wat haalbaar is op de zeer lange termijn. Ik doe het niet 'omdat het moet', maar omdat ik het wil en het als een (meestal) leuke uitdaging zie. Dat helpt 😉 (want daardoor voel ik me niet überschuldig als ik wél eens wat suiker eet of zo).

   Veel succes!

Reageer