Spread the Wonky!

Het gebeurt niet zo vaak dat ik inga op een uitnodiging voor een productlancering. Vaak is het mij te ver en heb ik geen zin om uren op de trein te zitten en een duur treinticket te betalen. #huismus en zo. Maar voor de Wonky-lancering maakte ik maar al te graag een uitzondering. Ehm, ja, Kelly, waarom ging ge daar wel naartoe? Wel, omdat dit een initiatief naar mijn hart is. Dus wilde ik graag mee vieren. En nu wil ik hier wat meer vertellen over Wonky. Gewoon omdat ik enthousiast ben. En omdat ik het straf vind dat Helena, de 25-jarige onderneemster achter Wonky, het toch maar doet, zo’n zaak opstarten. Hoedje af!

The tasty way to rescue food

Dat er veel voedsel verspild wordt, moet ik jullie wellicht niet vertellen. Een groot deel van de verspilling (39%!) gebeurt al voor het in de supermarkten terechtkomt: de ‘lelijke’ wortels, de kromme komkommers, de imperfecte paprika’s … wonky groenten, dus. Daarnaast zijn er ook de restjes die in voedselverwerkende fabrieken overblijven. Als je een klaargemaakt slaatje koopt in de supermarkt en dat bevat broccoliroosjes, dan zijn er broccolistronken die niet verwerkt werden. Zonde, vind ik. Wonky to the rescue!

Heel concreet redden we tomatenpoepkes, broccolistronken, basilicumsteeltjes, een teveel aan groenten met minder populaire kleuren, blokjes groenten met een niet-standaard formaat, enzovoort.”

wonky-paprika-gegrilde-groenten

de paprikadip met gegrilde groenten – yum!

De dips en hun ingrediënten

Voorlopig zijn er twee Wonky-dips, allebei plantaardig en glutenvrij: een dip op basis van gele wortel en een dip op basis van gele paprika. Ze bevatten momenteel nog kunstmatige bewaarmiddelen, maar daarin komt nog verandering, waardoor de smeersels 100% natuurlijk zullen worden. De dips bestaan grotendeels uit hummus (oftewel dus gepureerde kikkererwten) en – uiteraard – de geredde groenten. Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar ik ben wel fan van hummus, puur of met toevoegingen. Dus ja, de Wonky-dips konden mij bekoren, en nog geen beetje ♥

wonky-boterham-geitenkaas

Tijdens de launch kregen we de dips op verschillende manieren voorgeschoteld: de worteldip op een enorm lekkere desemboterham met zachte geitenkaas, pijnboompitjes en rucola, de paprikadip als sausje bij geredde, gegrilde groenten en nog eens een toef worteldip bij een slaatje van Romain Roquette. (Oh jawel, we zijn nogal verwend!) De worteldip had zo mijn hart gestolen dat ik een worteldip-goodiebag kocht. Waar ik woon, zijn de dips nog niet verkrijgbaar, dus MOEST ik wel, als ik nog wat wilde kunnen smullen.

wonky-worteldip-slaatje

De verpakking

Single-use-plastic-vermijder als ik ben, informeerde ik ook even naar de verpakking. Die kan beter, vind ik. En dat vindt Helena ook. Ze is nog op zoek naar betere alternatieven. Alles op zijn tijd, daar ben ik ook wel voorstander van. En ook:

Wat Wonky probeert na te streven, is niet altijd even gemakkelijk. Vergeef ons daarom onze beginnersfouten en help ons om het juiste pad te bewandelen. Feedback is altijd welkom!”

Als je een grotere hoeveelheid wenst om op die manier de hoeveelheid verpakking te verminderen, kan je Wonky een mailtje sturen. Of bij Ohne in Gent kan je ook gewoon je eigen doosje laten vullen.

wonky-gele-wortel

wonky-gele-wortel-ingrediënten

Nog niet overal verkrijgbaar, maar daar kan je zelf iets aan veranderen

In Gent, waar Helena woont, heeft Wonky al meer dan voldoende verkooppunten, maar elders in Vlaanderen moet je nog even afwachten. Of gewoon zelf initiatief nemen! Waar wil jij dat de dips te koop zijn? Laat het haar weten en wie weet kan Helena dat wel regelen.

wonky-helena-launch

Goed, het zal wel duidelijk zijn: ik ben fan van Helena en haar missie om voedselverspilling tegen te gaan. Op een heel smakelijke manier dan nog. #pomponnekesdanske voor Wonky!
Volgend bericht
Vorig bericht

6 reacties op “Spread the Wonky!

  1. Jum, klinkt lekker!
    De verpakking ziet er inderdaad nog niet zo super uit, maar gelijk je zegt, alles op zijn tijd. Liever én geen voedselverspilling én geen plastic natuurlijk, maar als ik moet kiezen tussen voedselverspilling én plastic (ofte de meeste opties in de winkel) of geen voedselverspilling en plastic, dan is dat laatste sowieso al duusd keer beter.

  2. Wat een geweldig initiatief! Die groenten die niet verkocht worden omdat ze er een beetje anders uitzien, dat is toch gewoon belachelijk? Wordt dat dan gewoon weggegooid? Of aan voedselbanken geschonken ofzo?

    1. Inderdaad, belachelijk, en vooral ook schandalig! Heel vaak worden die inderdaad gewoon weggegooid. Hoe een bedrijf omgaat met die ‘lelijke’ groenten, bepalen ze zelf, dus misschien zijn er ook wel producenten die aan voedselbanken schenken, maar ik vrees dat dat er niet zo veel zijn. Dat kost immers moeite en levert hen weinig op, dus is weggooien gemakkelijker …

Reageer