Sluit de boeken!

Weet je waar ik echt triestig van kan worden? Leerlingen die te lui zijn om voor een schoolopdracht een boek te lezen. Leerlingen die liever gewoon een samenvatting van het internet plukken. Inderdaad, niet iedereen leest graag. Maar een goed boek nooit de kans geven uit luiheid? 
Het is ondertussen een tijdje geleden, maar bij deze de laatste boeken die ik sloot en die ik toevoegde op mijn lijstje:
7. John Irving, De wereld volgens Garp 
John Irving heeft mij luidop doen lachen. De eerste keer dat een boek dat kan, denk ik. Het was zo’n boek waarbij je het spijtig vindt als het uit is. Ook al heb je al bijna 600 pagina’s gelezen. 

8. Dimitri Verhulst, De intrede van Christus in Brussel 
Dimitri Verhulst las ik op twee dagen uit. Ik gaf het ook aan Stefan, die niet zo graag leest. En hij las het ook uit, op vier dagen. En als Stefan een boek uitleest, moet het wel goed geschreven zijn.

9. J.M. Coetzee, In ongenade
Hiervan had ik meer verwacht, maar als ik punten zou geven, kreeg Coetzee wel een 7 op 10. Maar het is geen boek dat ik aan Stefan zou geven om te lezen. 
En nu, zeg eens, welk boek heeft u doen lachen? Want nu ik in een deelgemeente van een stad met een geel-zwarte burgemeester woon, zal ik soms iets meer redenen om te lachen nodig hebben, vrees ik.
Volgend bericht
Vorig bericht

27 reacties op “Sluit de boeken!

 1. John Irving is mijn all-time favouriet. Lees zeker ook eens 'weduwe voor een jaar', niet zo grappig, maar extreem mooi! En lees daarna de rest van zijn boeken 🙂

 2. Ik vond live of Garp ook erg leuk. Ik heb ook toevallig net 'Weduwe voor een jaar' uit, ook goed.
  Goh, een boek dat me deed lachen, ik keek eens door mijn lijstje van dit jaar, maar er zat er niet echt een bij. Ik ga nog eens nadenken.

 3. Leerlingen aan het lezen krijgen, … Ik lees heel graag boeken. Het meest recente dat ik uit heb was van Elif Shafak, de bastaard van istanbul. Ik hou van Shafak haar warme schrijfstijl!

 4. Zo herkenbaar, die leerlingen die niet willen lezen, zelfs niet willen proberen. Ik probeer ook vanalles uit om hen aan het lezen te krijgen, maar dat valt niet mee.
  Gho, een boek dat me liet lachen, da's niet simpel. Gebeurt zelden eigenlijk. Ik zal de wereld volgens Garp zeker eens proberen.

 5. Two caravans (Marina Lewycka): afwisselend hilarisch, gruwelijk en triest
  Kamermeisjes en soldaten (Arnon Grunberg): absoluut geen grappig boek, maar ik moest af en toe wel gniffelen

 6. Ik ontdek net jouw blog, leuk zeg! Opvallend veel lijstjes hier, dat doe ik zelf ook vaak, lijstjes maken. Toevallig heb ik voor mezelf ook het doel gesteld om 12 boeken in 1 jaar te lezen. Ik zit ondertussen al aan nummer 11, dus ik ga het wel halen, hoop ik! De laaste boeken die ik las waren "Zomerhuis met zwembad" en "Het diner" van Herman Koch – dat leest als een trein en leuke wendingen! Dus mocht jij nog wat inhaalwerk hebben…

 7. Ik mis het lezen echt! Tegenwoordig kom ik er gewoon niet aan. Vind ik echt jammer. In de zomer lees ik dan weer wel vaak. Mmm. Ik heb echt al veel goedlachse boeken gelezen, maar momenteel kom ik niet meteen op iets. Het meest hilarische boek ooit is wel 'Tijger, tanga's en tongzoenen' en al de daaropvolgende verhalen. Niet echt meer onze doelgroep, maar echt wel hi-la-risch :p

 8. Toffe tips! Ik vermoed dat ik zelf niet veel meer zal kunnen lezen de komende tijd, maar mijn all time favourite is Hotel New Hampshire van John Irving, samen met De Donkere Kamer van Damokles (van WF Hermans) en ten slotte Joe Speedboot van Tommy Wieringa.

 9. Ik moet altijd lachen met Nick Hornby, te beginnen met High Fidelity (maar ook How to be good, About a boy en A long way down – Juliet Naked kon mij dan weer niet boeien); maar wel enkel in het Engels gelezen, geen garanties dus voor de vertalingen. Ook A heartbreaking work of staggering genius (Dave Eggers) vond ik bij momenten hilarisch, al is het verhaal toch vooral heartbreaking. En wat Jessi zei: met de boeken van Louise Rennison over de licht onuitstaanbare Georgia Nicolson heb ik indertijd ook heel hard gelachen (ook de Engelse versies), maar ik weet niet of dat evengoed werkt als je ze voor het eerst leest als de middelbare school al zo ver achter u ligt 🙂

 10. Ik heb Irving ook onlangs ontdekt, Garp deze zomer, en vorige week weduwe voor een jaar uitgelezen! Vrijheid van Jonathan Franzen heeft me ook een paar keer doen lachen. Codewoord: eierstokken. Als je dat tegenkomt in het boek, weze gewaarschuwd…

 11. John Irving is mijn favo.
  Ik heb ze bijna allemaal hier liggen, dus lenen geblazen!
  Garp is trouwens ook leuk verfilmd, net als 'the ciderhouse rules'
  De mooiste vind ik 'Until I find you' en 'Last Night at Twisted River'

Reageer