Getest: Logona dagcrème versus Farfalla fluid

Dagcrème! Ha. Had me enkele jaren geleden dat ik dagcrèmegebruikster zou worden, ik had eens goed gelachen. Ik begreep niet eens de toegevoegde waarde van dagcrème. Serieus. Tot ik eens, in een opwelling van meisjesachtigheid, een potje dagcrème kocht. Verliefd was ik. Wat een zalig gevoel. Hij rook naar rozen* en mijn gezicht voelde niet zo trekkerig en vet als een gezicht-zonder-crème. Bliss.

Na die eerste kennismaking met dagcrème ging ik eigenlijk op zoek naar een goeie, natuurlijke BB-cream, liefst met SPF. Vooral voor het gemak. Of, zoals ik het toen schreef, “een crèmepje dat je op een werkdag en nog half in slaap gemakkelijk uitsmeert en dat een beetje beschermt tegen de zon”. Maar ik vond niet meteen mijn groene goesting op vlak van BB-cream. Gelukkig vond ik bij Druantia – jup, nog altijd mijn favoriete (web)winkel vol natuurlijke verzorgingsproducten – productjes die mijn gezichtshuid ook wist te appreciëren. (ik zie mijn huidcellen nu met z’n allen instemmend knikken, grappig maar ook een beetje creepy!)

Mijn huidtype

First things first: ik heb een gemengde huid. De T-zone van mijn gezicht is dus meestal vet, terwijl de rest van mijn gezicht ‘normaal’ tot soms droog en trekkerig is. Wreed ambetant, vind ik dat. Ik heb ook al quasi mijn hele leven (ja, zo voelt dat!) last van acne en onzuiverheden, niet supersupererg ofzo, maar ik heb nog nooit een volledig zuivere huid gehad. Nog. geen. dag. Da’s trouwens de voornaamste reden waarom ik voor mijn 30e met make-up wilde kunnen werken, zodat ik er tegen dan toch eindelijk zou kunnen uitzien hoe ik er WIL uitzien – zonder acne. Fake it til you make it, I guess?

TIP! Geen idee welk huidtype je hebt? Iris beschrijft hier hoe je dit kan onderzoeken.

Logona toverhazelaar dagcrème

Maar goed, gemengde huid, dus! Het Duitse merk Logona heeft dagcrèmes voor verschillende huidtypes, en dus ook eentje voor de gemengde huid. Toverhazelaar of hamamelis is zo’n ingrediënt dat vaak opduikt in ‘ik bestrijd acne!’-lijstjes, dus was ik snel verkocht. Met de rest van de ingrediënten in de dagcrème zat het natuurlijk ook goed: kamille, groene thee, rozemarijn en citroenmelisse als actieve ingrediënten naast een heleboel andere ingrediënten zoals water, alcohol en draagoliën waaronder jojoba-olie, een van dé oliën geschikt voor vette huid. Allemaal natuurlijk en veganistisch, het merendeel ook biologisch. BDIH- én Natrue-gecertificeerd, dat ook.

logona-dagcrème-druantia

Was deze dagcrème lief voor mijn huid? Ja en nee. De helft van de tijd blijkt hij toch nog te vet te zijn voor mijn gemengde huid. Hij trekt dan wel voldoende snel in en voedt de droge(re) delen van mijn gezicht, maar na een uurtje is mijn T-zone toch meestal aan het blinken. En dat wil je niet. Of ik toch niet. In koudere en ‘minder vette’ periodes is de crème wel een goeie match met mijn huid.

Farfalla In Balance Fluid

Maar ik wilde dus ook op zoek naar iets anders. Iets ‘lichters’. Op aanraden van Iris probeerde ik de In Balance Fluid van het Zwitserse merk Farfalla. Ook hier is toverhazelaar een van de ingrediënten, maar in deze vloeibaardere, lichtere fluid zitten onder andere ook zonnebloemolie, lavendelbloesemwater en aloë vera. Dat laatste is trouwens nog zo een van mijn favoriete ingrediënten. Ik smeer het zelfs regelmatig puur op mijn huid, zo rechtstreeks van de plant, vooral als ik (licht) verbrand ben (oeps!). Ik ben dan ook mama van zes brave aloë-vera-plantjes. Just saying.

De ingrediënten van de fluid zijn 100% natuurlijk, 85% biologisch, dierproefvrij, Natrue-gecertificeerd en geschikt voor veganisten. Qua verpakking scoort Farfalla, als je ‘t mij vraagt, beter dan gemiddeld en ook beter dan Logona: glazen fles, aluminium dop, kartonnen verpakking bedrukt met plantaardige inkten en een plastic maar gerecycleerde spraykop. Niet zero plastic dus, maar alleszins geen nieuw én zo weinig mogelijk plastic. Booyah! Oh ja, door de spraykop kan je gemakkelijker doseren. Vind ik wel handig.

druantia-farfalla-fluid-in-balance

Deed de In Balance fluid wat hij beloofde? Ja! Hij trekt heel snel in, ruikt en voelt heel fris en verfrissend én matteert. Geen blinkend voorhoofd, hoera! Ik had nog nooit eerder een fluid gebruikt en heb vooraf eens moeten googelen wat daar nu precies mee bedoeld wordt, met een fluid. Serieus. Maar mijn eerste kennismaking met dit soort product is dus een goeie.

Mijn verdict

Beide producten gebruikte ik volledig op. Tot de laatste druppel. Daaruit mag je concluderen dat ik ze allebei goed vond. Maar de Farfalla fluid wint natuurlijk wel goud. Als mijn huid wat extra voeding kan gebruiken, zou ik de Logona-gezichtscrème misschien wel nog kopen. Misschien.

Oh, en een getinte crème mét SPF? Dat heeft Iris intussen ook in haar assortiment opgenomen: de Santaverde Age Protect fluid is licht getint en heeft SPF6. Hij past niet echt binnen mijn budget, maar hé, ik kan het maar meegeven als tip hé.

2016-10-09-selfie

(Hoppakee, ik voeg nog even een shameless selfie toe. Foto’s van een kloddertje crème of fluid maakte ik niet, maar op deze make-uploze selfie – weliswaar mét Instagramfilter – zie je dat mijn gemengde huid heel oké is na een paar maanden Farfalla-fluid-gebruik.)

* Het was een dag- en nachtcrème van Rio Rosa Mosqueta. Ik vond hem daarna niet meer in de winkel waar ik hem had gekocht en waar ik hem online wél vond, waren de verzendkosten bijna even hoog als het potje zelf. Snif. Gelukkig moest ik niet te lang treuren – Druantia to the rescue!

Volgend bericht
Vorig bericht

10 reacties op “Getest: Logona dagcrème versus Farfalla fluid

 1. Leuk dat je producten hebt gevonden die lief zijn voor je huid en het milieu! Ik zit zelf nog compleet in de ontkenningsfase op het gebied voor smeerselnoodzakelijkheid, dus ik weet er allemaal helemaal niks van!

 2. Hoi hoi, ik gebruik zelf ook de toverhazelaar dag- en nachtcrème van Logona. Hier geen glimmend voorhoofd meer en wel minder rode wangen (hoera). Maar ik ben wel een paar jaartjes ouder dan jij (lees: een dikke 15 jaar), dus misschien dat mijn vettere hoofdhuid het heeft opgegeven.

 3. Wauw, die van Farfalla oogt heel mooi en luxe en zo te horen doet ie ook precies wat hij moet doen. Trouwens, je kunt de rio rose mosqueta crème vervangen door rozenbottelolie, je huid slurpt het op, het matteert die T-zone (heb ik ook last van) en geeft gewoon een gezonde gloed.

  1. Dank je voor de tip! Ik heb al andere oliën getest voor die functie, maar rozenbottelolie nog niet! De oliën die ik al getest heb als dagcrèmevervanger lieten wel te veel vet achter dus waren écht geen goed alternatief. Die gebruik ik nu gewoon af en toe als nachtcrème. Maar misschien probeer ik het weleens met rozenbottelolie 🙂

  1. Da’s ook afhankelijk van hoe je omgaat met ouderdomsverschijnselen, zeker? Een gemengde huid is blijkbaar typisch voor -35-jarigen, dus ik hoop dat mijn huid binnen 7 jaar inderdaad minder onzuiver is 😉

   Oh en ik had trouwens vroeger wel meer producten voor mijn gezicht nodig. En ook voor andere ‘lichamelijke problemen’. De nood is bij mij eigenlijk al verminderd 🙂

 4. Ik gebruik de Bio Aloe dagcrème van Logona en ben daar wreed content van. Had hier ook al producten van Farfalla gezien in de winkel en was er wel benieuwd naar. Eens mijn huidige tube leeg is, moet ik dat duidelijk toch maar eens uitproberen! Merci voor de tip!

Reageer