Recykleren 2014: Kelly maakt zich nog eens klaar voor de winter

Drie jaar geleden maakte ik me klaar voor de winter met behulp van (voornamelijk) recykleersels. Intussen weet ik niet meer waar die lichtgroene trui beland is, hangt de donkergroene trui vol witte verfvlekken en tja, dat rokje is nog steeds geen materiaal waarmee ik naar het werk kan gaan. Tijd om de winterkledingkast nog eens wat aan te vullen, dacht ik. Kwam dat even goed uit, want ‘t is weer Recykleerveertiendaagse, nog steeds een initiatief van Mieke van boomie blogt!

Schone vod wordt … favoriete trui

Bij Think Twice kocht ik onlangs een serieus oversized trui. Een vod rond mijn lijf, maar wel een schone. Voor 4 euro. 100% wol. Tja, dan twijfel je niet te lang hé. Patroon en kleur bekoorden mij ook direct. Kopen! En daarna: overlocken!

Hoe ging ik te werk? Binnenstebuiten keren, ander truitje erop leggen, afspelden, passen en overlocken. Ik weet het, dit is nauwelijks een recykleersel te noemen, maar hé, uiteindelijk is het toch vooral de bedoeling om een tweede leven te geven aan een kledingstuk? Missie geslaagd, want intussen is dit mijn favoriete trui! En dat voor iemand die in feite niet eens zo graag truien draagt!

Boyfriend trui wordt … girlfriend gilet

In de Kringwinkel zocht ik iets warms in de vrouwenafdeling, maar bij gebrek aan een goeie vondst ging ik even zoeken bij de mannenafdeling. Grey is the new black in mijn kleerkast tegenwoordig, dus ook nu werd ik automatisch naar de grijze truien gezogen. Ik paste en vond deze trui. Een C&A-tje uit acryl, vierenhalf eurootjes.


Thuisgekomen dacht ik er een passende trui van te maken, maar uiteindelijk werd het een gilet. De lengte bleef, de zijkanten en armen werden smaller, het voorpand werd doorgeknipt en simpel afgewerkt op z’n Art d’Eco’s. Los en lang: minimaal stofverlies, maximaal chillgehalte en per ongeluk zelfs modieus, denk ik. Tenzij die mode ook alweer passé is. Oeps dan maar!


Het watervalsjaaltje is trouwens een eerder recykleersel.

Broek en rok worden … (enigszins) gekleed vest

Het minst warme, maar wel het meest verrassende recykleersel is dit vest. Geen vest uit een vest, maar wel gemaakt van een broek, een rok en mouwen van een ander project. Het is een proefprojectje, want ik vond in de Kringwinkel een wollen frak voor 3 euro waarvan ik ook nog een warm vest (ofzoiets) wil maken. Eerst maar wat proberen met gratis stofjes, redeneerde ik wijselijk.

De pasvorm van dit proefvest is niet perfect (tenzij ik hier en daar wat vermager, wat wel de bedoeling is maar voorlopig niet zo goed lukt), maar verder vind ik dit recykleersel wel behoorlijk geslaagd. De oorspronkelijke rok en broek voelen heel luxueus aan, maar het geheel oogt niet zo stijf chique door het puzzelwerk. Enigszins gekleed, dus. Zo heb ik het wel graag.

Uit de broekspijpen haalde ik juist, maar dan ook echt juist gepast voorpanden en achterpand. Als basis gebruikte ik het Plantain-patroon van Deer & Doe, waar uiteindelijk weinig van overbleef, maar wat een goed vertrekpunt bleek te zijn. Zoveel meevallers!

De mouwen kon ik niet volledig uit de rok halen. Bummer! Tot ik dacht aan mijn twijfelachtig Plantain-shirt. Dat had ik nog niet gedragen sinds ik het een paar maanden geleden gemaakt had. Ik had er al vaak aan gedacht om de mouwen in te korten. Maar da’s zo’n zonde, hé? Ik deed dus van cut & paste en loste zodoende twee problemen op: stoftekort bij dit project en pyjamagehalte van de Plantain. Ik liet ze opzettelijk extra lang, want ik vind dat gezellig.
recykleren-broek-vest kopie recykleren-vest kopie
Oh ja, de (grijze, ha!) cirkelsjaal: die maakt me nog altijd even blij als drie jaar geleden.

Tot het einde van november kan je via boomie blogt alle recykleersels volgen. Laat je inspireren en doe mee!

Merci, Mieke, om opnieuw een Recykleerveertiendaagse te organiseren!

Volgend bericht
Vorig bericht

27 reacties op “Recykleren 2014: Kelly maakt zich nog eens klaar voor de winter

  1. Ooh die rits van dat laatste jasje! Zo leuk dat ge die naar twee kanten kunt ritsen! Echt een héél knap recykleersel! En wat ik ook tof vind is dat ge de mouwen van de wollen truitjes zo hebt gelaten, als in dat de mouwen zo wat lager vallen. Ik ga ook nog eens een recykleerseltje bloggen, zie!

  2. Zo hèhè…ik had al je foto's op mijn iphone bekeken en wilde de pagina opnieuw opstarten, maar kreeg iedere keer een blanco pagina. Dus nu maar via de ipad…
    Wat ben je lekker aan het recykleren geweest, vooral de eenvoudige recykleersels trekken mij aan, hoe eenvoudig je van een oversizede trui een leuke trui en een leuk vest kunt maken. Dat is iets dat ik zelf ook zomaar even zou kunnen doen, ik krijg al bijna de neiging om dit naar dochterlief te sturen want die heeft wel vaker miskoopsels en wie weet kan ze zo (nou ja ik) omtoveren tot favoriete kledingstukken. Nu alleen zelf nog meer tijd creëeren ;). Thanks voor de inspiratie! En chapeau voor je recykleersels! Warme groetjes van Susan

Reageer