Mijn persoonlijk voornemen voor de zomer van 2012: kleedjes voor mezelf maken. Daar was nog steeds niets van gekomen toen Boomie mij mailde. Of ik wilde gastbloggen voor de tweede editie van de Recykleer-veertiendaagse? Natuurlijk, wat een eer! Aldus geschiedt: een gastblog over recykleedjes, speciaal voor allen die naar mijn virtuele atelier gekomen zijn!
Neem u gerust een glas en kom er gezellig bijzitten! Het wordt immers een lange post, met heel wat foto’s en waarschijnlijk veel te veel woorden uitleg over verschillende manieren om snel een gemakkelijk en hopelijk comfortabel kleedje te maken zonder patroon.
Versie 1: topje + kleedje
Een opwarmertje. En eigenlijk ook herhaling van vorig jaar. Maar ha, hebben jullie ondertussen al zo’n kleedje gemaakt? Nee he…? Dus herhaling mag wel, vind ik.
- Neem een topje (tricot) dat te kort is en een kleedje (ook tricot) dat je niet (meer) draagt.
- Knip het topje tot waar je wil dat het onderste stuk begint. Passen en markeren helpt!
- Knip ook het kleedje op de gewenste lengte. Speld beide delen eens aan elkaar om zeker te zijn of de lengte je bevalt.
- Keer het topje binnenstebuiten en speld de goede delen op elkaar.
- Naai / overlock aan elkaar.
Materiaal: topje = nog eentje van toen ik regelmatig naar de H&M ging (lang geleden), kleedje = tweedehands, uit de kleerkast van een vriendin.
Versie 2: topje + stof
Een variatie op versie 1: met een topje naar keuze en een lap gordijnstof, een tweedehands stofje uit de collectie van een ex-naaister of een oud laken.
Knip het topje op de gewenste lengte. Naai er een onderstuk / rokgedeelte aan: kies tricot als je NIET wil rimpelen, katoen als je WEL wil rimpelen.
Tricot: knip een groot recht stuk dat, wanneer je de zijnaad dichtnaait, bovenaan even breed is als de omtrek van de onderkant van je topje (dit wordt dan een nauw aansluitend kleedje). Een beetje meten en corrigeren kan noodzakelijk zijn. Je kan ook 2 aparte stukken uitknippen, zeker als je geen recht rokgedeelte wil.
Katoen: knip een rechthoek die groter is dan je omtrek. Hoe groot, bepaal je zelf; hoe groter, hoe meer je zal rimpelen. Naai de zijnaad samen en rimpel je stof door met de grootste steeklengte langs de bovenrand te stikken. Trek je draad aan totdat het stuk ongeveer even groot is als je band. Bij het blauw-gele kleedje (zie onder) heb ik de zijkanten niet gerimpeld – zo staat niet het hele kleedje te pofferig.
Versie 3: hemdje + stof
Knip een hemdje tot de gewenste lengte, doe alle knoopjes toe en naai er een rokgedeelte aan zoals beschreven in versie 2.
Materiaal: tweedehands hemdje, ook uit de kleerkast van Cristina, brede riem uit de Kringwinkel, LETS-schoenen, zwarte tweedehands tricot.
(de muts en sjaal en dikke broekkousen = de verwarming werkte niet)
Versie 4: rekkende band + stof
Gebruik boordstof of een goed rekkende stof, bv. een t-shirt die nog niet al te versleten is.
Knippen
Knip 2 rechthoeken (buitenkant en binnenkant, best twee keer hetzelfde stofje, zodat ze dezelfde ‘rekkracht’ hebben):
- hoogte: meet vanaf het punt boven je borsten tot waar je het bovenstuk wil laten komen, tot 5 cm onder je borsten en voeg daaraan 2 cm naadwaarde toe
- breedte: borstomtrek x 0,90. Als je stof minder rekt, vermenigvuldig je beter met een iets hoger getal; als het nog te breed zou blijken te zijn, kan je dan nog altijd versmallen.
Nog een optie: in plaats van 2 aparte rechthoeken te knippen, kan je ook 1 rechthoek knippen. Je vouwt deze dubbel en stikt het onderstuk eronder. De bandjes kan je er dan bovenop stikken, met knopen om eventueel gepruts te verbergen. 😉 Of de durvers doen het uiteraard zonder bandjes.
In mijn geval knipte ik 2 rechthoeken met hoogte 20 cm en breedte 80 cm (borstomtrek van 88 cm x 0,90 = 79,2 of naar boven afgerond 80 cm) voor het blauwe kleedje, 1 rechthoek van 40 cm hoog en 80 cm breed voor het geel-blauwe kleedje. Bij het geel-blauwe kleedje maakte ik eigenlijk geen rechthoeken, maar gelijkbenige trapezia, zodat het lapje naar onder een beetje smaller werd.
Naaien
- Naai de zijnaden samen, zodat je twee ‘tunnels’ krijgt, de buitenkant en het beleg.
- Pas een van de tunnels. Versmal als het nog te los hangt.
- Doe het aan en steek vooraan speldjes waar de bandjes moeten komen. Bepaal intussen ook de lengte van de bandjes (biais, bredere bandjes, elastiek, lint, aan jou de keuze!). Vraag hulp voor de positionering op de achterkant of doe het lapje uit en gok ernaar.
- Stik de bandjes bovenaan op de goede kanten van voor- en achterkant van het beleg.
- Speld de goede kanten op elkaar en stik het beleg aan de buitenkant.
- Keer het geheel.
- Maak een rokgedeeltje zoals beschreven bij versie 2.
- Naai rokgedeelte aan band.
Materiaal: blauw-blauw: goeie tweedehandse tricot, witte riem = tweedehands, flinterdun katoentje (to do: onderkleedje maken!); geel-blauw: gele zijdeachtige tweedehandse stof (met de goede kant eigenlijk naar binnen, omdat die goede kant ook blinkt en ik hou niet van blinken, dus kwam de matte kant aan de buitenkant)
De zeer aandachtige kijker zal merken dat de onderranden nog niet afgewerkt zijn. Kleedjes in progress dus…
Versie 5: een smockjurkje
Nog een uiterst gemakkelijke manier om snel een kleedje te maken is smocken. Dat is: als je kan smocken. Mijn eerste smocksel mislukte, dus een foto kan ik hier helaas niet zetten. Wel een link naar een patroon en hier nog wat uitleg van een pro. En ooit koop ik nieuwe smockelastiek om het nog eens te proberen.
Versie 6: een kleedje dat eigenlijk geen kleedje is
Doe een aansluitende t-shirt aan, daarboven een rok met hoge taille en draag daarover een riem. Et voilà, het ziet eruit als een kleedje!
Extraatje
Bij kleedjes zoals 1 tot 4 heb ik snel het gevoel dat ik een patattenzak aan heb (tenzij ik tricot gebruikt heb en het bovenstukje al een beetje heb getailleerd – wat je niet kan doen als je katoen gebruikt, anders krijg je het niet meer over je heupen/schouders).
Een bandje kan dat allemaal oplossen. Opties:
- een simpele rekker
- een band van katoen met een rekker (een beetje zoals een haarband)
- een gehaakte riem
- een band uit katoen of rekstof met een sluiting
- een riem uit de kringwinkel of zelfgemaakt
- een langer lint uit katoen of tricot dat je achteraan vastknoopt
- een das
Zo, gedaan met scrollen.
En nu: ga en recykleer!
En volg vooral ook de Recykleren-Pinterestborden!
Gewééééldig! Al uw jurkjes zijn superleuk, al zijn de geelblauwe en de onderste mijn favoriet! Wauw seg Kelly, gij zit ook niet stil he!
Zo'n leuke kleedjes, en een toffe post!
Ik zou graag eens willen swishen, maar hier is nog geen evenement in de buurt geweest. Misschien gewoon eens swishen onder mn vriendinnen, dat kan ook leuk zijn 🙂
Zalig, het was een waar genot om te scrollen, ik ga en recycleer 🙂
Ik vond de mutsfotoreportage super, lol! En wat een resultaat hé!
GE zijt ne krak in recykleren! Sjiek
Super gedaan! Bedankt he!
Maar gij bent gewoon niet te schatten hé gij – een hele kleerkast vol met recy-kleedjes! Ik ben zwaar fan van het eerste – maar ze staan u allemaal even goed! Pet af!
Dat hemdkleedje is super, supermooi. Jammergenoeg verkoop ik de kleren die ik niet meer draag op de rommelmarkt dus heb ik eigenlijk niets om te recykleren. Of ik zou er speciaal kleren voor moeten gaan kopen, ook niet de bedoeling denk ik. De gaten van de kousen van uw lief stoppen, telt dat als recykleren? In dat geval heb ik vorige week goeie punten gescoord. 🙂
Applaus!!! Ruikt naar een volgende workshop op de maakdag?
Wat ben jij goed bezig zeg, heel gaaf allemaal!!!! En wat een productie, petje af!!
Heel tof gedaan!
Eén woord: wauw! Zo'n supertips! Ik vind kleedjes maken het moeilijkste wat er is (en heb er daarom ook maar ooit ééntje gemaakt, daarna ben ik overgestapt op rokjes), maar met deze tips zie ik het weer helemaal zitten! Super!
Wauw! Ik krijg meteen zin om mijn kledingkast uit te zoeken en er wat nieuws mee te naaien!
Echt super! Ga denk ik ook maar eens wat proberen. Bedankt voor je inspiratie!
Jawadde! Da's nogal een post! Maar keiveel leuke kleedjes 🙂
keimooooooi!
Amaai, chique dinges. Is er iets te koop voor na mijn bevalling als ik mijn goddelijk figuur zal terug hebben ;-)?
BEEST!! Welke schoenmaat heb gij ook alweer, geheel terzijde?
Hahahaha, zeg, Juffrouw, zo'n taalgebruik!
En geheel terzijde: de laatste waren een 37, maar soms is het ook 38.
Ah, zund, ik had u een plezier willen doen voor de winter, maar het is nen 41.
Toch merci ze, het idee wordt ten zeerste geapprecieerd!
beste Sanseveria, ik heb maat 40-41 (en probeerd ook al eens vruchteloos een schenking te doen aan ons merlette). Kunnen wij eens praten misschien? (schaamteloos, ja, zo ben ik wel)
Ik ben fan van kokerrokken!
zalig! (en dan heb ik alleen nog maar naar de prentjes gekeken) Uw kast moet nu wel goe vol zitten 🙂
In één woord: WAUW! (is dat wel een woord eigenlijk haha) Dit is echt recykleren in het kwadraat! Super mooi!
Aaah, schone kleedjes! Ge zit niet stil precies. Zit ge nog altijd zonder werk? 😀
Grapje, hé 🙂
Haha, was het maar waar! Neenee, ik heb nog geen moment zonder werk gezeten. Nu ja, vrijdag 10 augustus was mijn laatste op het oude werk, donderdag 16 augustus was de eerste op mijn huidige, tijdelijke job. En eigenlijk heb ik van mijn 12 dagen verlof waarop ik recht heb, nog maar 1 dag genomen dit jaar … Om maar te zeggen: ik kan wel wat verlof gebruiken. Dan zou ik tenminste echt eens goed kunnen stil zitten 😉