Recepten van de maand: maart en april 2013

De afgelopen weken maakte ik weer een resem recepten voor de eerste keer. De meeste zijn blijvertjes, sommige mits enige aanpassingen. Bijvoorbeeld rodekoolsoep. Ik had er nog nooit aan gedacht om soep te maken van rode kool, maar het is ons goed bevallen. Het enige probleem is dat het recept uit mijn duim gekomen is, maar ik vergeten ben die andere vingers in gang te zetten (om het op te schrijven dus). Een fotootje dan maar.

soep-rode-kool

Verder kan ik ook sterk aanraden:

 • de Sanseveria-quiche: wreed lekker en wreed gemakkelijk = toppertje!
 • dit focaccia-recept: vorige recepten die ik uitprobeerde, resulteerden in zware, ingezakte focaccia, maar met dit recept lukte mijn baksel, hoera!
 • rodebietencouscous, gebaseerd op dit recept, maar aangepast want geen ‘verse’ tomaten tot mijn beschikking (misschien zet ik mijn recept wel eens online, maar hoe dan ook: rode bieten en couscous, dat gaat)
 • vol-au-tofu: niet slecht, maar het recept dat ik bij Je SuPoZe vond, is beter
 • venkeltaartjes: ik vind venkel geen gemakkelijke groente (als ze eens in het pakket zit, maak ik er meestal het koninginnepasteitje van de vorige link mee), maar op deze manier, traag gecarameliseerd, is het ook een blijvertje, zelfs zonder bijhorend slaatje
 • macaroni met kaas en hesp, maar dan zonder kaas en hesp. Vroeger aten we heel vaak macaroni met kaas en hesp, met een heerlijk krokant laagje. Die hesp mis ik niet, maar die kaassaus wel, ook al kreeg ik er buikpijn van (de geest zit soms raar in elkaar). Bon, dit recept voor ‘macaronisaus’ kwam alleszins direct in mijn receptenboekje. Lekker, jong! En zonder buikpijn!
 • witlooftaart à la Suzette, goeie, stevige winterkost (in april, ja)

p1080168

 • spinazie-olijventaart: ik gebruikte wat andere kruiden (geen appelazijn, geen dille, wel paprikapoeder en Provençaalse kruiden) en (voor de eerste keer) filodeeg i.p.v. bladerdeeg. Filodeeg, da’s wat prutsen, maar eigenlijk lekkerder dan bladerdeeg, vind ik.

p1080152

 • champignonpizza (met champignonpasta): meevallertje. Ik volgde het recept misschien 20%, maar allez, het is het idee dat telt.
 • wraps met sojabrokken. Sojabrokken, inderdaad. Geen verleidelijk woord, maar wel een zeer geslaagd experiment.

p1080212

p1080398

Er werd ook geëxperimenteerd: met roze puddinkjes …

93225214a9ba11e2bfc622000a9d0dda_7

en natuurlijk ook met bruine puddinkjes.

p1080178

Maar ook met kiemen. Saaie, doch lekkere kiemen.

p1080273

Er werden heerlijke restjesmaaltijden verorberd. Restjes van op communiefeesten, dat zijn er van de betere klasse restjes.

p1080397

De zomer lag ook al even te glunderen in mijn kom. De eerste aubergine van het jaar en de eerste verse tomaatjes van het jaar (wellicht niet lokaal, maar hé, wel biologisch), wat couscous, wat ras el hanout, amandelsnippers, rozijnen, peper en zout, tjongejonge, wat een heerlijkheid. Instant contentement hier! (om eerlijk te zijn, neen, dit is geen eerste-keer-receptje, maar het is zoooo lekker dat een linkje hier niet misstaat)

f7e3c59cacfe11e2ae2622000a1fb7e1_7

Volgend bericht
Vorig bericht

8 reacties op “Recepten van de maand: maart en april 2013

 1. Ik wil wel eens komen eten bij jou, de laatste tijd is ben ik hervallen op receptjes die ik vanbuiten ken en dus niet echt veel spannends in de keuken. Maar deze post doet me echt veel zin krijgen om nog eens lekker te koken. Die spinazie-olijventaart gaat op het lijstje, en dat laatste receptje met couscous, mmmm!!

Reageer