Recept: vloeibaar wasmiddel

Een paar maanden geleden maakte ik mijn eerste portie wasmiddel. Het is alweer een tijdje op, maar voorlopig maak ik geen verse portie. Niet omdat ik er niet content van was, wel omdat ik meer dan een jaar geleden twee grote dozen Ecover-waspoeder tegelijkertijd gekocht heb, een stock die nog steeds niet uitgeput is (dat komt er van als je niet vaak hoeft te wassen). Eerst opwerken wat we hebben, dan brouw ik weer zelf mijn voorraad wasmiddel.

Het recept komt van Bewuste eenvoud. Ik wilde namelijk een recept waarin geen borax (a.k.a. boorzuur of natriumtetraboraat) gebruikt werd, want de effecten van borax op de gezondheid en het milieu zijn op verschillende groene blogs het onderwerp van hevige discussies (en deze fiche stelt mij ook niet erg gerust).

Voor de niet-doorklikkers typ ik het recept hier ook. Geen aanpassingen, ik voeg alleen de borax niet toe (is toch optioneel en uit mijn ervaring niet nodig gebleken).

Ingrediënten en benodigdheden?

 • water (uit de kraan)
 • Marseillezeep (3,50 euro bij Dille en Kamille)
 • sodakristallen (mijn huidig zakje komt van bij Delhaize)
 • een weegschaal
 • een grote kookpot (waarin zeker 5 liter water kan)
 • een rasp

wasmiddel-zelf-maken-marseillezeepwasmiddel-zelf-maken-nodig

Bereidingswijze?

 1. Rasp het stuk zeep tot je 70 à 80 gram raspsel hebt.wasmiddel-zelf-maken-marseillezeep-raspen
 2. Verhit 1 liter water met het zeepraspsel en roer tot de zeep is opgelost.
 3. Verhit intussen in een grote kookpot nog 4 liter water.
 4. Voeg 70 à 80 gram sodakristallen toe aan het zeepmengsel.wasmiddel-zelf-maken-sodakristallen
 5. Giet het zeep-sodamengsel bij de verhitte 4 L water.
 6. Goed roeren en een nacht laten staan.
 7. Overscheppen in flessen met een brede dop (het wordt een dik mengsel eens afgekoeld!) of in de kookpot laten staan (als je een kookpot gebruikt die niet meer gebruikt werd om in te koken).

Resultaat?

Het doet voor mij wat wasmiddel hoort te doen: mijn kleren zijn proper. Er hangt ook geen chemisch geurtje aan, wat ik alleen maar een voordeel vind, want ik verdraag de geur van ‘gewoon’ wasmiddel niet. Veel meer kan ik daar niet over zeggen. ‘t Is wasmiddel he zeg!

Eco-gehalte?

3 plantaardige ingrediënten, geen conserveringsmiddelen, geen kleurstoffen, biologisch afbreekbaar, minder verpakking (wel de plastic zak van de sodakristallen, maar misschien bestaan er wel betere verpakkingen?), niet getest op dieren (het eindresultaat toch zeker niet, de ingrediënten wellicht ook niet, maar daar ben ik dus niet 100% zeker van).

Andere voordelen: snel klaar, gemakkelijk te maken, minder sjouwen met zware flessen of dozen (handig voor iemand die meestal met haar fietskar de boodschappen doet) en waarschijnlijk ook veel goedkoper.

OPGELET: enkel te gebruiken als je wasmachine een RVS wastrommel heeft! Soda en aluminium zouden geen beste vriendjes zijn, met aantasting van aluminium trommels als gevolg door de ‘bijtende’ sodakristalletjes!

Ken je trouwens al de brochure “De groene schoonmaak”? Het is een brochure van de provincie Vlaams-Brabant vol tips en informatie over ecologisch verantwoord schoonmaken. Downloaden die handel!

Volgend bericht
Vorig bericht

35 reacties op “Recept: vloeibaar wasmiddel

  1. Ja hoor, zeker al van gehoord. Maar dat kan ik niet zelf maken en ik weet ook niet goed wat ecologisch gezien de voordelen zijn tegenover zelfgemaakt wasmiddel. Ik ben ze ook nog niet tegengekomen in het echt, misschien dat ik me er wel eens in verdiep als ik ze eens ergens zie liggen…

  2. Hoi, wij hebben wasnoten en een beetje gelijkaardig met jouw ecovervoorraad: je doet echt lang met een pakje. Qua 'ecologisch gehalte' zijn ze gelijkaardig: noten doe je na het wassen bij de compost en ze 'verdwijnen'. Er is dus enkel een 'economisch' voordeel: ik denk dat jouw wasmiddel goedkoper is waar je wasnoten koopt en ze dus 'kant-en-klaar' zijn.
   Waarin bewaar je je wasmiddel?

  3. Ik heb het mijne tot nu toe bewaard in de grote kookpot waarin ik het gemaakt heb, omdat dat toch een was die niet meer gebruikt werd om in te koken. Het is een mooie kookpot, dus het staat nog mooi ook 😉

 1. Grappig, ik ben een poosje geleden ook begonnen met het zelf maken van wasmiddel. Ik gebruik alleen Sunlight zeep ipv. Marseille zeep. (werkt hetzelfde, ander luchtje) Ben er zeer tevreden over.

  Sinds kort zit ik in het 'wasnotentestpanel' van roerend-goed.blogspot.nl. Dit is ook zeker de moeite waard voor mensen die graag schone was hebben maar dan liever zonder al die nare en ongezinde chemische toevoegingen aan hun wasmiddel. Mocht je interesse hebben in wat die wasnoten dan allemaal inhouden dan nodig ik je bij deze van harte uit om eens mijn blog te bezoeken. Daar kun je in ieder geval mijn testresultaten al lezen. Het werkt echt super, is goedkoop en ook nog eens 100% natuurlijk 🙂 (is misschien iets als je voorraad Ecover-wasmiddel op is hihi)

 2. Interessant artikel! Aangezien ik nog thuis woon, heb ik mijn moeder al regelmatig proberen overtuigen om te stoppen met wasmiddel te kopen, maar ze is onvermurwbaar. Wanneer ik mijn eigen wasjes ga doen, is het me wel duidelijk! Eigen wasmiddel ftw 🙂

 3. Bedankt voor het recept, ik wil dit zeker eens proberen als mijn voorraad wasproducten op is. Ik zag al wel recepten op bv. Amerikaanse sites, maar daar zaten soms ingrediënten in waarvan ik niet wist waar ze die hier verkopen.
  Sinds begin dit jaar gebruik ik – omdat ik die van mijn moeder cadeau kreeg – een wasbal, en daarbij een klein beetje wasmiddel. Werkt even goed.
  In plaats van wasverzachter (allez, er zit nog een klein beetje in mijn fles) gebruik ik meestal een geutje azijn. Je ruikt er echt niets meer van nadien.

 4. Hoi Kelly, ik vind dit fantastisch! Ik ga het zeker ook proberen als mijn voorraad Ecover op is. Ik heb wel nog een vraagje: wat doe jij met hardnekkige vlekken? Hier loopt een kleuter rond van 3 en die smoddert er maar op los (en een mama die er ook wat van kan hoor :)). Ik heb al ossengalzeep gebruikt en het spul van Ecover om vlekken te verwijderen, maar dat helpt niet voldoende. Weet jij mss nog een ecologisch huismiddeltje voor vlekken?

 5. Wij maken al geruime tijd (bijna een jaar) ook zelf ons wasmiddel, en ons recept is soortgelijk aan het jouwe, alleen kopen wij geschaafde marseillezeep ipv het stuk zeep zelf te raspen.
  Omdat ik graag een beetje geur heb, voegen wij etherische olie toe in het bakje van de zeep (in de wasmachine). Eerst hebben we geprobeerd om de olie in het wasmengsel zelf te mengen, maar dan ruik je de geur bijna niet in de gewassen was. (Komt ook deels omdat wij met 1 pot wasmiddel (2.5l) ongeveer een maand doen.)

  Heb je hardnekkige vlekken, dan probeer ik volgende dingen:
  – voor witte was: extra soda toevoegen (werkt blekend, dus alleen voor witte was gebruiken in grote hoeveelheden). Wel opletten: de kristallen lossen maar op bij een temperaruur vanaf 60°. (Was je dus op die temperatuur of hoger, dan kan je gewoon de extra kristallen bij in de trommel gieten, anders moet je ze eerst oplossen in heet water en dan pas toevoegen in de trommel of zeepbakje.)
  – bruine zeep (het spul waarmee onze grootmoeders de vloeren schrobben) op de vlek smeren en de was starten. ALs je niet tegen de geur van bruine zeep kan, moet je nadien je was opnieuw wassen om de geur eruit te halen. (Mij stoort die geur niet, maar mijn echtgenoot vindt dat bruine zeep stinkt, zodus…)
  – Als je de vuile was nog niet gewassen hebt, dan durft een nachtje in een emmer water leggen voor je er bruine zeep etc opsmeert ook wel eens helpen, maar niet altijd.

  Veel succes ermee!

 6. Ik kan niet wachten om mijn eigen woonst te hebben en zo'n dingen te kunnen uittesten! Nu mag ik dat thuis allemaal niet binnenbrengen. Mijn papa is anti milieuvriendelijk en gezond. Nu, hij is gewoon een moeilijke mens. Zelfs vegetarisch koken mag niet 😀 Gelukkig kan ik dat op kot wel, maar in beperkte mate uiteraard 🙂

 7. Super blogpostje! Maar roept wel een aantal vragen op (zowel het wasmiddel als de folder):
  1. Waar koop je bruine zeep?
  2. Waar koop je Marseille vlokken? (Karolien?)
  3. Is het wasmiddel van Ecover niet ecologisch genoeg?
  4. Wat doe je met detergent? (Ik gebruik Froggy of Ecover)
  5. Ik heb geen eigen machine en was in een salon. Zou je daar zelfgemaakte zeep durven gebruiken?

  Veel vragen dus, maar ook veel enthousiasme om weer een nieuwe ecologische stap te zetten!
  Elke

  1. Ik meet het niet af, ik heb geen wasbolletje of iets dergelijks. Ik doe het in een plastieken potje, de ene keer halfvol, de andere keer nog minder … Testen wat voor jou werkt dus! 🙂

Reageer