Recept: vier-ingrediënten-granola

De afgelopen maanden maakte ik regelmatig granola. Zo experimenteerde ik in de zomer ook met vier-ingrediënten-granola. Simpele, supersnelle en wreed lekkere ontbijt- en lunchkost, daar zocht ik naar. Het resultaat is dit recept, lieve lezers. Maak het, proef het, laat het u enorm smaken.

granola 4 ingrediënten

Nodig, iets uitgebreider dan op de foto

  • 100 g pindakaas (of andere notenpasta)
  • 50 g pinda- of kokosolie
  • 50 g (agave)stroop of honing
  • 350 à 400 g grove havervlokken
(Noot: De hoeveelheden zijn maar een richtlijn. Ik gebruikte ook al andere verhoudingen en het is altijd al lekker geweest.)

granola pindakaas havervlokken agavesiroop olie
Goesting in meer? Voeg extraatjes naar smaak toe. Bijvoorbeeld:

  • een beetje vanille-extract
  • (gezouten) pinda’s (indien al geroosterd: toevoegen nadat de rest is afgekoeld)
  • geraspte kokos (nadat het mengel is afgekoeld)
  • chocolade in stukjes (nadat het mengel is afgekoeld)

granola extraatjesgranola-zelf-maken-recept

Hoe maak je het?

In de pan: Meng notenpasta, stroop en olie op een zacht vuurtje. Roer er de havervlokken door zodra alles goed gemengd is, zorg dat alle havervlokken ommanteld zijn met een jasje brij en laat rustig roosteren. Roer af en toe zodat alle vlokken gebakken worden.

In de oven: Meng notenpasta, stroop en olie in een verwarmde pan totdat alles goed gemengd is. Haal van het vuur, roer er de havervlokken bij en verspreid het goedje in een ovenschaal. Bak op 175°C tot de havervlokken goudbruin zijn.

Opgelet: ik heb de ovenmethode nog niet zelf geprobeerd, want ik vind pangranola (ieuw, zo’n vies woord) veel lekkerder. Maar ik denk dat het wel moet lukken zo. Zo niet: laat het mij weten alsjeblieft, lieve mensen.

En oh ja, kokkerellen in den hof is keiplezant.

De foto’s dateren – overduidelijk – ook van enkele maanden geleden. Mijn excuses aan degenen bij wie ik de drang naar warmere temperaturen aangewakkerd heb.
Meer granola-ideeën en zo nodig? Check dit blogbericht!
Volgend bericht
Vorig bericht

4 reacties op “Recept: vier-ingrediënten-granola

  1. Oh, dit moet ik zeker ook eens proberen, lijkt me heerlijk simpel. Ikzelf maak onze granola altijd in de oven; volgende week post ik ook mijn receptje op mijn blog tijdens mijn kijkje-op-ons-ontbijt-week op mijn blog! Lieve groet

Reageer