Recept: suikervrije mangocupcakes

Onlangs zat er een mango in ons biopakket. Mango, ik ben daar niet enorm dol op. Iets te zoet om puur te eten, vind ik. Maar ha, ik dacht: mangocupcakes (of -muffins, zo u wil), dat moet wel lekker zijn. Ik zocht op internet een recept, maar vond niet meteen iets suikervrij én plantaardig én met de ingrediënten die ik in huis had. En dus geschiedde: ik experimenteerde én was zo slim om op te schrijven wat ik allemaal in de kommen zwierde.

cupcakes-mango-suikervrij

Nodig

 • 1/3 cup melk naar keuze
 • 1 tl appelazijn
 • 1 + 3/4 cup meel
 • 3 à 4 el boter
 • 1/2 cup havermout
 • 1/2 cup geraspte kokos
 • 1 tl natriumbicarbonaat
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 1 tl zout
 • 1 rijpe mango
 • 1 limoen of citroen (rasp + sap)
 • 60 ml (ontgeurde zonnebloem)olie
 • 1/3 cup agave- of andere siroop

Hoe?

 1. Meng de melk en de appelazijn in een klein kommetje en laat even staan.
 2. Meng meel, havermout, kokos en rijsmiddelen en prak de boter erdoorheen. Dit zorgt ervoor dat je cupcakes iets luchtiger worden.
 3. Schil de mango en mix hem samen met de limoen/citroen, olie en siroop.
 4. Ondertussen heeft het melk-azijn-mengsel lang genoeg ‘gewerkt’. Roer het nog even om en voeg het bij het mangomengsel.
 5. Zorg dat je oven voorverwarmd is (180°C). Bekleed je cupcake-/muffinbakvorm met papiertjes of boter+bloem.
 6. Voeg het natte mengsel bij het droge mengsel. Roer niet te lang, net lang genoeg tot alles vermengd is, en schep in de vormpjes.
 7. Bak zo’n 20 minuten, tot de bovenkant goudbruin is en een vork proper uit het gebak komt.

Nog een suggestie: eet met een gezonde portie suikervrije sojaslagroom en een paar scheppen suikervrije appel-rabarbercrumble. Genieten zonder (al te veel) schuldgevoelens!

cupcakes-mango-suikervrij-2

Volgend bericht
Vorig bericht

16 reacties op “Recept: suikervrije mangocupcakes

  1. Ja, misschien kan je hem wel vervangen door appeldiksap? Of door melk? Of een combinatie van beide… An sich volstaat de mango wel als zoetmiddel, denk ik, zeker als je weinig suiker eet.

  1. Mirke, kan je even een (betrouwbare) bron vermelden, alsjeblieft? Ik ben op de hoogte dat sommige oliën niet geschikt zijn voor verhitten, maar bij mijn weten is zonnebloemolie wel geschikt voor bakken op lage temperaturen, niet frituren. Ik vind het wat jammer dat je zo’n stelling hier plaatst zonder bronvermelding maar wel met veel uitroeptekens, want nu maak ik me weer zorgen… Ik had het allemaal al eens uitgezocht en was toen tot de conclusie gekomen dat het oké was om te bakken op lage temperaturen, al gebruik ik meestal wel andere olie om te bakken…

Reageer