Recept: suikervrije crumble

Ik maak regelmatig crumble. Appels met rimpels, alweer veel kiwi’s in het fruitpakket, de rabarberplant een beetje intomen? Alle ‘restjes’ worden in stukjes gesneden, er wordt geen moeite gedaan om een bodem te maken, maar er komt wel een laagje crumble bovenop. Een half uurtje in de oven, eventueel wat slagroom opkloppen et voilà, een lekker tussendoortje. En aangezien ik mijn crumble sinds kort suikervrij maak, eet ik dit ook als ontbijt of middagmaal.

suikervrije-crumble

Nodig

 • 100 g bloem of meel (volkoren speltmeel is mijn favoriet)
 • 50 g havermout
 • 50 g geraspte kokos
 • 50 g amandelmeel
 • 3 – 4 eetlepels agave- of andere siroop / appeldiksap / zeer rijpe geprakte banaan / …
 • plantaardige boter of olie

Zo doe je dat!

 1. Meng alle droge ingrediënten.
 2. Prak de boter/olie en siroop erbij met een vork. Het moet kruimelig genoeg blijven, dus voeg niet te veel boter in een keer toe.
 3. Voeg eventueel bij het fruit nog wat siroop en/of stevia toevoegen, helemaal afhankelijk van het gekozen fruit en van hoeveel je van zoet houdt.
 4. Schik de kruimels op het fruit.
 5. Bak zo’n 30 minuten op 180°C, het is te zeggen tot de kruimels voldoende bruin naar uw goesting zijn.

Nog een voordeel van fruitcrumble: het is van het soort desserts die je gemakkelijk en zonder al te veel extra benodigdheden kan maken, zelfs in tijden van keukenverbouwingen en puin aan de voeten terwijl je staat af te wassen.

verbouwingen
En een beetje stof en zand maakt het alleen maar crumblier, nietwaar?

Volgend bericht
Vorig bericht

16 reacties op “Recept: suikervrije crumble

 1. Ho dank u wel voor dit receptje!! Ik sla dit ergens op. Dochterlief heeft diabetes sinds nog niet zo lang en ben nu nog echt op zoek naar suikervrije recepten. Dus vind ik het ook altijd leuk als er zo eentje in blogland verschijnt.
  De enige bedenking die ik had is over die agavesiroop…ik las overlaatst het label en zag dat dat voor een groot deel glucosesiroop is. Glucose is volgens mij gewoon een andere naam voor suiker. Er stond dan weer wel op met een wetenschappelijke omschrijving dat die trager wordt opgenomen door het lichaam dan gewone suiker…Ga ik toch eens aan de dietiste vragen. Ik hou je op de hoogte

  Groeten en bedankt
  Maren (hoemmelke.blogspot.com)

  1. Ja, agavesiroop is niet 'perfect' hoor (lees ook dit). En voor diabetespatiënten waarschijnlijk inderdaad niet geschikt, maar dat vraag je inderdaad best bij een expert na ;-). Ik vermijd gewoon (on)geraffineerde suiker en gebruik matig siroop. Ik voel me daar beter bij, dus voorlopig doe ik daarmee verder…

  2. Hei Nathalie,
   Jaja de fructose in de verschillende fruitsoorten mag je zeker niet vergeten als diabetes patiënt!!! Maar van fruit hebben we een hele lijst van hoeveel ze van welk soort fruit mag eten!!!
   Bedankt om het te verduidelijken!!! Want als iemand anders dit leest en interesse heeft is dit heel belangrijk!
   Maren
   PS bedankt voor de link

 2. Zalig, ik ben gek op crumble, maar heb het nog nooit geprobeerd te maken zonder suiker. Toch eens doen. Heb je trouwens al wel eens geprobeerd te bakken met stevia? Ik heb laatst een potje aangeschaft, maar het nog niet verwerkt in recepten. Er zit toch een vrij typische smaak aan, dus ik ben benieuwd hoe dat gaat bevallen.

  Hoe dan ook, ik heb nog maar net je blog gevonden. Leuk! Je hebt er een volger bij 🙂

  1. Ja, stevia gebruik ik wel af en toe, maar eigenlijk niet al te vaak omdat ik nog geen pure stevia gevonden heb. Voorlopig heb ik nog een soort met meer maltodextrine dan stevia (lees hier meer daarover), maar ik ben op zoek naar pure / puurdere stevia. Het heeft inderdaad een bijsmaakje die je niet gewend bent, maar het went wel, vind ik..

 3. Aah er gaat niets boven verbouwen… De foto roept direct herinneringen op; we hebben sinds 2 dagen opnieuw een keuken. Momenteel nog zonder kookplaat, dus leven op ovengerechten. Die crumpble is instant inspiratie.

Reageer