Recept: ovenreiniger

Onlangs was ik nog eens aan het nadenken over onze toekomstige berging. De indeling, maar ook: voor welke spullen zullen we daar een plekje moeten voorzien? Eetvoorraad, bokalen, fietsreparatiegerief, dat soort dingen, maar ook: schoonmaakproducten! Maar ehm, eigenlijk kunnen die misschien ook gewoon allemaal onder de spoelbak, bedacht ik me dan. Want eigenlijk heb ik nauwelijks schoonmaakproducten, en sowieso nauwelijks kant-en-klare ‘single-task’ producten. Zoals daar zijn: ovenreiniger. Dus ik dacht, ik zal eens snel tonen hoe ik die zelf maak!

ovenreiniger-zelf-maken-recept

Nodig voor een héél grondige ovenreiniging (of twee of drie ‘kleinere’ reinigingen)

 • 1/4 cup afwasmiddel
 • 1/2 cup water
 • 1 cup natriumbicarbonaat

(Heb je geen cups? Gebruik dan een gewone koffietas en volg de verhoudingen zo ongeveer.)

Zo maak en gebruik ik deze ovenreiniger

 1. Waarschuwing vooraf: doe dit als je de vloer ook nog moet schoonmaken. Tenzij jij veel properder kan werken dan ik, uiteraard.
 2. Maak een papje van de drie ingrediënten.
 3. Smeer je oven hiermee in. Gebruik een sponsje, dep het in het witte papje en wrijf zo goed mogelijk uit in de oven, ook op de deur indien nodig.
 4. Laat het goedje een paar uur zijn werk doen.
 5. Verwijder de vuile pap zo goed mogelijk. Gebruik een vodje en blijf dat vodje uitspoelen tot alle restanten van de pap weg zijn.

ovenreiniger-zelf-maken

Oh ja, en over die berging. Eigenlijk heb ik dus voornamelijk wat plaats nodig voor de ingrediënten voor schoonmaakproducten. Momenteel zijn dat: azijn (in een 10L-verpakking), natriumbicarbonaat, zeep, afwasmiddel* en etherische oliën. Een schapje van 50 cm zal volstaan, denk ik zo.

* Mijn afwasmiddel maak ik heel soms nog zelf (het recept staat in mijn boek!), maar meestal gebruik ik kant-en-klaar afwasmiddel uit een 5L-bidon. Ik kocht anderhalf jaar geleden mijn eerste 5L-bidon (recycleerbaar) en ik gebruik die nog altijd, dus qua afval scoort die sowieso beter dan als ik mijn afwasmiddel zelf maak.

 

Volgend bericht
Vorig bericht

17 reacties op “Recept: ovenreiniger

 1. Dat komt hier als geroepen, ik bedacht me na die groentetaart van vanavond dat ik eens moest rondneuzen voor zo’n recept en kijk…
  Voor opslag in de berging gebruik ik trouwens IVAR van IKEA, lekker flexibel en overzichtelijk, heb zelfs een smal deel waarin al mijn wasmanden netjes boven elkaar staan. En de kuisproducten bovenaan (kinderhandjes, weet je wel).
  Het is dat ik dat onmogelijk deftig op foto krijg, anders zwierde ik dat eens op de blog

  1. Net even naar de site van Ikea gesurft en ja, dat ziet er schoon uit! Wij gaan gewoon zelf planken aan de muur hangen, denk ik. Ook flexibel en de keuze van hout is dan volledig aan ons. Ik heb ook nog een ladekastje van de Gamma uit FSC-hout, dus dat zal daar ook wel een plaatsje krijgen. 🙂

 2. Ik zet een bakje water met citroenschijfjes in een hete oven: dat weekt het vuil al goed los, zodat het schrobben best wel meevalt. Al is dit ook wel het proberen waard, want ecologischer omdat de oven tenminste al niet meer moet opwarmen (hoewel ik dat meestal probeer te doen wanneer hij net heeft opgestaan voor een ovenschotel 🙂

 3. Net getest en dubbel en dik goedgekeurd! De helft voor de oven gebruikt en de andere helft voor de douche met hardnekkige zeepresten. Dit spul werkt echt goed, en zonder penetrante geuren en de nood om dikke rubberen handschoenen aan te doen bij het poetsen, zalig!

Reageer