Recept: Empanadas met warmoes

Geïnspireerd door dit recept ging ik aan de slag met een klein deeltje van de laatste samentuinoogst.  Warmoes, oh zo schoon. Warmoes, oh zo onbekend. Ik snap niet goed waarom. Da’s lekker, gemakkelijk zelf te telen en – sorry voor de herhaling – oh zo schoon.

Nodig voor de vulling

 • 1 ui
 • 1 Spaans pepertje
 • 2 teentjes look
 • een zakje warmoes (zo’n 25-30 bladeren?)
 • peper&zout, komijn, pimenton de la vera, chili

Extraatje

 • 150 g cashewnoten (minstens 4 uur in water geweekt)
 • 1-2 el plantaardige olie
 • een tiental in stukjes gesneden zongedroogde tomaten (niet op olie)
 • een handje gehakte walnoten
 • peper&zout


De empanadas maakte ik ook zelf, check het recept hier (en vervang ‘kopje’ door ‘cup’ want neen, kopjes zijn geen maateenheden en ja, ik had veel te weinig deeg, want zo dun kan/mag je je deeg niet uitrollen) of google een recept. Je kan het deeg ook gewoon kopen.

Hoe?
 1. Maak het deeg.
 2. Was en snij de warmoes. Hou de stelen apart.
 3. Stoof de ui tot hij glazig is. Voeg daarna pepertje en look toe.
 4. Voeg eerst de stelen toe en stoof tot die minstens beetgaar zijn. Daarna mogen de bladeren erbij. Laat ze slinken.
 5. Voeg de kruiden toe naar smaak, roer goed door en haal van het vuur.
 6. Nu kan je ricotta toevoegen zoals in het originele recept, maar ik maakte wat cashewnotenmix: geweekte cashewnoten fijnmixen, andere ingrediënten toevoegen en prakken (of mixen als je mixer dat aankan).
 7. Doe telkens een lepel ricotta of cashewnotenmix en een lepel warmoesmix in een cirkeltje deeg. Vouw dicht en druk de randen aan met een vork.
 8. Bak 25 minuten op 220°C.

En aangezien de Opgewekte Kapucijnaap op mij rekent voor het delen van inspiratie voor het gebruik van warmoes: hierbij nog enkele mogelijke recepten voor een volgende warmoesoogst:

Volgend bericht
Vorig bericht

9 reacties op “Recept: Empanadas met warmoes

 1. Cool, merci voor de tips!! Het zal voor na de Breadline challenge zijn, maar ik onthou 🙂 vorige week overigens warmoes-pesto gemaakt (veel warmoes, beetje munt en koriander, zonnebloempitten, zonnebloemolie, look, citroen, peper en zout): lekkerrr.

 2. Er is trouwens snijbiet en warmoes, het een is dat van de foto, het ander is dat er op trekt met die brede witte steken, ik dénk dat het blad op de foto snijbiet is, maar ik vergeet het altijd weer.

  1. Ja, ik weet dat snijbiet en warmoes verward worden, maar ik dacht toch dat dit warmoes was. Hoe dan ook, aangezien het verschil nogal klein is, maakt het mij niet zo veel uit eigenlijk 😉

Reageer