Nodig voor de vulling
- 1 ui
- 1 Spaans pepertje
- 2 teentjes look
- een zakje warmoes (zo’n 25-30 bladeren?)
- peper&zout, komijn, pimenton de la vera, chili
Extraatje
- 150 g cashewnoten (minstens 4 uur in water geweekt)
- 1-2 el plantaardige olie
- een tiental in stukjes gesneden zongedroogde tomaten (niet op olie)
- een handje gehakte walnoten
- peper&zout
De empanadas maakte ik ook zelf, check het recept hier (en vervang ‘kopje’ door ‘cup’ want neen, kopjes zijn geen maateenheden en ja, ik had veel te weinig deeg, want zo dun kan/mag je je deeg niet uitrollen) of google een recept. Je kan het deeg ook gewoon kopen.
- Maak het deeg.
- Was en snij de warmoes. Hou de stelen apart.
- Stoof de ui tot hij glazig is. Voeg daarna pepertje en look toe.
- Voeg eerst de stelen toe en stoof tot die minstens beetgaar zijn. Daarna mogen de bladeren erbij. Laat ze slinken.
- Voeg de kruiden toe naar smaak, roer goed door en haal van het vuur.
- Nu kan je ricotta toevoegen zoals in het originele recept, maar ik maakte wat cashewnotenmix: geweekte cashewnoten fijnmixen, andere ingrediënten toevoegen en prakken (of mixen als je mixer dat aankan).
- Doe telkens een lepel ricotta of cashewnotenmix en een lepel warmoesmix in een cirkeltje deeg. Vouw dicht en druk de randen aan met een vork.
- Bak 25 minuten op 220°C.
En aangezien de Opgewekte Kapucijnaap op mij rekent voor het delen van inspiratie voor het gebruik van warmoes: hierbij nog enkele mogelijke recepten voor een volgende warmoesoogst:
- warmoes met kikkererwten en tomaat (snel, weinig ingrediënten)
- warmoes met gekarameliseerde ui, olijven en kappertjes (snel, mediterraanse smaakmakers)
- Italiaanse warmoes met lekker veel look en chilivlokken (snel, Italiaansisaltijdlekker)
- warmoestaart met geroosterde pompoen en basilicumolie (niet vegan, maar gemakkelijk te veganiseren of te vegetariseren (= gewoon zonder parmezaan dus, want parmezaan is bijna altijd gemaakt met kalflebmaagstremsel), een beetje meer werk)
- gnocchi met rauwe warmoes-peterseliesaus (übersnel als je gnocchi uit een potje gebruikt, klinkt spannend)
- warmoes met look en appelsien (snel en klinkt interessant, niet waar?)
- pittig gewokte warmoes (snel, ikhouvanpittig)
- gnocchi met warmoes (nog nooit gnocchi gemaakt, maar moeilijk kan dat niet zijn, wel wat werk)
Cool, merci voor de tips!! Het zal voor na de Breadline challenge zijn, maar ik onthou 🙂 vorige week overigens warmoes-pesto gemaakt (veel warmoes, beetje munt en koriander, zonnebloempitten, zonnebloemolie, look, citroen, peper en zout): lekkerrr.
goh merci, ik kon echt ook nog warmoesinspiratie gebruiken!
Er is trouwens snijbiet en warmoes, het een is dat van de foto, het ander is dat er op trekt met die brede witte steken, ik dénk dat het blad op de foto snijbiet is, maar ik vergeet het altijd weer.
Ja, ik weet dat snijbiet en warmoes verward worden, maar ik dacht toch dat dit warmoes was. Hoe dan ook, aangezien het verschil nogal klein is, maakt het mij niet zo veel uit eigenlijk 😉
super – ga ik eens proberen. Ik maak er meestal quiche mee, ook overheerlijk
Haha, ik heb die vorig jaar ook eens gemaakt, met ook iets te weinig deeg (of iets te veel vulling, dat kan ook, maar helemaal 'wauw' vond ik ze toen niet.
Wauw ziet er super uit. Ik beken, ben een absolute warmoes-leek. daar moet dringend verandering in komen, zo te zien.
Warmoes is echt mijn favoriete groente, de naam alleen al, daar kan je toch niet niet van houden?
Zelf gnocchi maken is inderdaad niet moeilijk! Ik heb een receptje staan op mijn blog 🙂 http://silkedesaever.be/julienne/gnocchi-with-roasted-pumpkin/