#plasticdieet week 1 & 2

plasticdieet update
Het plastic dieet, hoe zit het daar nu mee? Ik ga jullie gewoon meteen tonen wat we in week 1 in de vuilbak staken. Of, voor de gelegenheid, in de glazen bokaal, zoals de echte zero wasters van vandaag. #wannabe #maarnietechthoor

(ja, ik probeer het volgende filmpje ietwat vlotter en met minder vage beelden te maken, ahum – maar hé, het moest SNEL gaan, en dan daalt de kwaliteit ALTIJD, dat is gewoon zo)

Daarnaast at ik nog enkele dingen die in plastic verpakt zitten. Bij andere mensen. Hoe doen andere plasticdiëters dat, gewoon eten en blij zijn dat je mag mee-eten, het eten dat wellicht in plastic verpakt zat weigeren of de verpakking mee naar huis nemen? Wij doen alleszins het eerste, want we zijn in de eerste plaats gewoon al zelf geen zero-waste-extremisten maar we vinden het ook belangrijker om nog steeds gezellig bij familie en vrienden te kunnen gaan eten, zonder schuldgevoelens op te wekken bij onszelf of bij de gastvrouw/heer.

Plasticvrij was week 1 dus niet, maar hé, dat was ook niet onze bedoeling. Elke dag proberen zo min mogelijk single use plastic te kopen, daar gaan we voor.

Oh ja, als er iemand weet in welke winkel we goedkoop toiletpapier in papieren verpakking kunnen vinden, please do tell! Ik vond in mijn korte zoektocht enkel het merk Satino, hier verkrijgbaar in papieren verpakking, maar dat vind ik belachelijk duur. Dan houd ik de plastic verpakking liever bij om te recycleren op het containerpark …

Na week 2 kwam het er niet van om een filmpje op te nemen, dus leegde ik de bokaal even op tafel. Belandden in de vuilbak:

 • een grote verpakking van véél chocolade
 • een plastic folietje van een meegekregen schaal barbecuerestjes (de folie was er al over, het had geen zin om hem bij de schenker achter te laten)
 • een pleister (snijwonde, oeps!)
 • een deksel van een bakje champignons (het bakje zelf houden we nog even bij om te hergebruiken) want de enige plek waar we al champignons zonder plastic hebben gevonden is te ver weg om wekelijks/tweewekelijks naartoe te rijden, laat staan te fietsen (of toch voor maximum 500 g champignons)

P1270120

 • plakband van een bestelling bij een webshop
 • verpakking van een sprayflacon vitamine B12 (in dit geval: gezondheid boven plasticvrijheid! I really need mijn vitamine B12)
 • bovenste reepje plastic van een plastic maar wel herbruikbare bulkverpakking van noten (van bij de Notenshop: je vindt er ook papieren verpakkingen maar die zijn altijd kleiner en dus duurder per kilo)
 • stukjes plakband
 • *** flesje limoensap dat in de pmd-zak hoort *** (nog altijd plastic en single use afval dus wel, maar alleszins geen restafval): Ik kies meestal voor verse citroenen en limoenen, maar heb ook graag een back-up flesje staan voor wanneer ik vergat verse te kopen of wanneer de verse al – oeps – rot zijn. Wat is er dan beter: PET of glas?

P1270065 kopie

Ik ben best content met het resultaat, ook al belandden er wel weer enkele plastic dingen in de vuilbak. Kan het beter? Ja, dat weet ik. Doen we ons best? Ja. Dan is het al goed, zei mijn mama altijd.

 

Saaie update, ik geef het toe, en ik lig ook wat achter (intussen zit week 3 er al op), maar dat plastic minderen gaat hier nog steeds vrij goed, vind ik. Hoe gaat het bij de andere plasticdiëters?
Volgend bericht
Vorig bericht

10 reacties op “#plasticdieet week 1 & 2

 1. In en rond Leuven is de intercommunale juist met een nieuw project gestart, nl. het inzamelen en recycleren van harde en zachte plastics (naast pmd). Dat vind ik al positief, weer een beetje dat gerecycleerd wordt ipv op de grote restafvalhoop terecht komt. Ik werkte ooit nog in de afvalsector en weet dat het traag gaat, er kan vandaag immers veel meer gerecycleerd worden dan er momenteel gebeurt…

  Nog beter zou zijn om gewoon minder plastic te kopen, dat is waar. Ik ga er sowieso meer op letten en hou het plastic afval voortaan ook apart. Ieder beetje helpt…

 2. Lijkt me een mooie uitdaging… maar ik ben bezig met mijn koelkast leeg te eten en dat is hier een uitdaging op zichzelf… misschien als ik dat vlot onder de knie heb, ik hieraan kan beginnen 🙂

 3. Ik heb ook meegedaan en er extra op gelete (behalve die paar dagen op vakantie, toen was er wat minder aandacht voor). Wat ik sowieso wel al jaren doe is mijn plastic apart bijhouden en naar het containerpark doen, ik ga er van uit dat het dan toch beter terecht komt dan als ik het bij het restafval zou gooien. Maar ik zou in de winkel ook nog wel beter kunnen.

 4. Amai, keigoed bezig!
  Toiletpapier in een kartonnen of plastic verpakking heb ik ook al gezocht, maar vond ik ook te duur (inderdaad die van jouw link of via https://www.avocadostore.de/products/77453-jahresbedarf-bambus-toilettenpapier-smooth-panda, die op het eerste zicht goedkoper lijken, maar een minder velletjes per rol hebben, waardoor je met de dubbele hoeveelheid rollen waarschijnlijk maar even lang doet). Soms denk ik dat ik het eens zou moeten uittesten, maar bon ja, voorlopig hou ik het gewoon bij een zo groot mogelijke verpakking zodat het op zijn minst zo weinig mogelijk plastic is.

 5. Van dat toiletpapier zou ik ook niet weten se. De hoofdreden dat ik niet meer bij Collect & Go bestel (want verder vind ik dat superhandig) is dat die pipo’s alles van groenten, zelfs één citroen of zo, in een plastic zakje steken. Verder probeer ik erop te letten hoor maar niet zo streng. Het lief drinkt bijvoorbeeld graag bruiswater dus dan zit onze pmd-zak al heel snel vol… Ik moet eens onderzoeken wat daarvoor een groenere oplossing zou kunnen zijn. Ik denk dat glas al even vervuilend is als plastic, gezien ze dat moeten schoonmaken etc, maar bon de meningen daarover lijken verdeeld. Restafval komen we ruim toe met ons vuilbakje van 40 liter per twee weken (soms zelfs vier). Ik gebruik de plastic potten van Pit & Pit om vol te proppen met afval, dat bespaart ook weer op plastic zakjes voor in de vuilbak. Dus ik ben vér van plasticvrij, ha!

  1. Maak zelf je bruiswater! Toestel kost ongeveer 100€ maar je vindt ze ook heel veel tweedehands voor ongeveer de helft, zelfs in nieuwstaat. Gasfles is 12€ en daar maak je 60 liter mee.

 6. Ik vroeg bij ons in Gent (Ivago) in het recyclagepark hoe het zit met plastics. Die worden niet apart ingezameld, moet bij restafval. Anders zou ik die zeker apart houden. We hebben thuis al een mini containerpark, nog een soort erbij kan wel ?

 7. Bij je limoensap: glas is altijd beter dan PET, want volledig recycleerbaar, PET wordt enkel gedowncycled. Ikzelf bewaar gewoon een limoen in partjes gesneden in de diepvries, voor de gevallen dat ik geen verse heb, of er maar een beetje sap nodig is

  1. Ja, ik weet dat glas volledig recycleerbaar is, maar qua energie kost het ook wel wat, zowel bij de productie als bij de recyclage. Vroeger kocht ik zo veel mogelijk in glas, maar tegenwoordig is het me niet meer duidelijk welke verpakking precies de laagste impact heeft als je het hele plaatje bekijkt … Daarom koop ik tegenwoordig de ene keer passata in glas, de andere keer in brik. Glazen statiegeldflessen lijken me nog de beste oplossing*, maar wat ik zie, is dat er altijd maar minder en minder drank (en voeding) in glazen verpakking met statiegeld te vinden is 🙁

   Partjes heb ik eigenlijk nog nooit ingevroren, maar probeer ik misschien wel eens. Sinds we terug een diepvriezer hebben na enkele jaren zonder, rasp ik de schil van citroenen en limoenen en vries ik het sap in in ijsblokvormpjes. Tenzij ik dus te laat ben, ahum … 🙂

   * Of nee, de beste oplossing is natuurlijk gewoon niets meer kopen in verpakking. Working on that, maar momenteel moet ik mij focussen op andere behoeften dan voedsel in te maken.

   1. Ik denk dat we gewoon voor onszelf moeten uitmaken waar onze prioriteit ligt, want tis inderdaad allemaal niet zo makkelijk. Ik ben totaal niet voor plastiek, dus ik ga altijd glas verkiezen als die optie er is (en liefst in een bokaal die praktisch is om te hergebruiken :)). Als fervente pasta eter, hebben we op den duur nogal veel afval van passata, dus dat ga ik binnenkort wel eens proberen zelf in te maken.
    Sap invriezen is misschien nog een beter idee, thx!

Reageer