Over stijl, eclecticisme en mijn secretaresserok

“Gij hebt zo geen één stijl he, ‘t is zo wat van alles!”, zei een vriendin eens. Onvoorspelbaar in mijn kledingstijl, zoiets.
Op het moment zelf voelde ik mij enigszins gekwetst.
Niet dat ik echt bezig ben met kleding en verschillende stijlen en de kenmerken van al die verschillende stijlen en bij elkaar passende kleuren en ‘kleur x draag je niet als het regent’-gedoe. Maar toch, het meisje in mij interpreteerde dat eerder als een verwijt dan als een compliment.

Maar twee seconden later was dat moment al gepasseerd.
Nee, ik draag niet één kledingstijl. Ik ben een bewuste eclecticus. Ik kies wat mij bevalt van alle mogelijke stijlen. Een skinny jeans, een klassiek grijzemuiskleedje, een snuifje retro wanneer ik er zin in heb. De ‘Kelly-stijl’, zoals sommigen het bestempelen. Fair enough.

Nu, onlangs ontdekte ik Mad Men en The Freelancer’s Fashionblog. Mad Men kwam via twee wegen in mijn vizier: een ex-collega vertelde eens dat ze zo graag naar de serie keek door de geweldige kleren (jaren ’60!), mijn lesgevers copywriting raadden ons aan naar de serie te kijken (want het speelt zich af in een reclamebureau). Een beetje leren en een beetje kledingkijken dus (vooral naar Joan Harris, wat een wijf!). The Freelancer’s Fashionblog ontdekte ik wellicht via Pinterest en begon ik in eerste instantie te volgen omdat die madam zo’n mooie tattoos heeft. Maar bij de outfits-berichten bleef ik ook elke keer langer dan nodig hangen.

En dan was het gisteren creanamiddag. Plan: mijn kapotte handtas vervangen. Maar toen zei ik tegen mijn gasten dat ik eigenlijk ook eens die kokerrok van Mme Zsazsa wilde maken. Het handtasplan belandde al snel in de vuilbak, het patroon van de kokerrok op de tafel. Van het stofje waaruit ik mijn rok wilde, bleek ik niet voldoende te hebben, dus besloot ik alvast een proefmodel te maken.

kokerrok-mme-zsazsa

kokerrok-outfit

Maar dat proefmodel is op alle vlakken zo PERFECT dat ik niet meer de moeite neem om een ander stofje te kopen. Alweer tijd en geld gespaard dankzij traag stikken! (want ja, dit is zo’n project waarover ik enkele uren doe)

En laten we er meteen een outfitpost van maken!

kokerrok-mme-zsazsa-outfit kokerrok-mme-zsazsa-tweedehands-zelfgemaakt-outfit

Al bij al wellicht zo’n 10 euro. Booyah, zeggen we dan!

Patroon kokerrok

Gratis patroon van Mme Zsazsa dat via GDL te krijg was.

Opmerkingen

Voor mijn taille maat 34 en heupen maat 40 maakte ik de rok in maat 38 en stikte ik elke neep een halve centimeter naast het lijntje: 6 nepen x 0,50 cm x 2 (want dubbelgevouwen) = aan de taille 6 cm smaller dan de ‘echte’ maat 38. Dat zorgde ervoor dat de rok perfect zit. Perfect als in: ik heb nog wat speling in mijn taille voor het geval dat ik een hemdje wil dragen.

Materiaal

Een tweedehands lapje van de bovenverdiepingsolden in Geraardsbergen.

Volgend bericht
Vorig bericht

20 reacties op “Over stijl, eclecticisme en mijn secretaresserok

  1. Ik heb die rok ook gemaakt, met hetzelfde verschil in maat tussen de taille en de heupen, maar ik kreeg dat niet zo elegant opgelost als jij. Uiteindelijk paste hij wel maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ik ga die nooit of te nimmer aan doen!
    Die van u is daarentegen echt wel goed gelukt, heel mooi!

  2. Fantastisch, staat je enorm goed! En Mad Men rules 😉 Als je nog meer inspiratie zoekt: The Hour (Britse serie over een actualiteitenprogramma), ook bomvol met kledinginspo uit die tijd!

Reageer