Over LETS’en, delen en swappen – of hoe Internet mijn wereld mooier maakt :)

Het is nu al enkele maanden dat ik LETS’ster ben, meerbepaald van LETS Aalst-Oudenaarde, het wordt dus hoog tijd om mijn belevenissen daaromtrent met jullie te delen.
LETS staat voor Local Exchange Trading System, een lokaal ruilsysteem van diensten, kennis en goederen. LETS is een handig, overkoepelend platform dat mensen die hulp bij iets nodig hebben en mensen die hulp willen bieden verenigt onder één goed geïsoleerd dak (mét vensters naar de buitenwereld, want je hoeft niet altijd per se LETS’er te zijn om een activiteit bij te wonen…). En dat dak, dat is dan eLas, de website waarop LETS’ers van Aalst-Oudenaarde zich inloggen en een duidelijk overzicht van Vraag&Aanbod van de andere LETS’ers kunnen raadplegen. LETS’ers gebruiken geen euro’s in ruil voor een dienst, maar een alternatieve waarde-eenheid (ietsjes in het geval van LETS Aalst-Oudenaarde), waarmee je op jouw beurt een dienst kan vergoeden.

Maar LETS betekent meer. In mijn geval heeft het al mooie gevolgen gehad: het creëert sociale contacten (altijd leuk), je krijgt meer appreciatie voor je werk / dienst (want je gaat op eigen initiatief in op een vraag, toont dus je bereidwilligheid om te helpen en de vrager apprecieert dat uiteraard) en het zorgt zelfs voor uitdagingen (zoals toen Sabine zin had in buikdansen en mij voorstelde les te geven).
Ikzelf was al eventjes op zoek naar een manier om mensen die het nodig hadden te helpen, zonder verplichtingen, niet per se als bijverdienste. Ik maak graag koekjes en andere baksels, ik naai, haak en brei graag gebruiksobjecten en kleine accessoires. En ik wilde dat allemaal ook wel eens voor anderen doen, want het is leuk om ‘op bestelling’ zo’n dingen te doen, wetende dat de ontvanger de dienst of het object zelf gevraagd heeft en normaal gezien wel tevreden zal zijn dat je dat voor hem/haar hebt willen doen/maken. LETS bleek een ideale manier voor mij om mijn ‘diensten’ te verruilen.

Wat heb ik al gedaan als LETS’ster?
– een lift naar huis gekregen en in ruil een haakzakje gemaakt (nu ja, ik was toen nog geen officieel LETS-lid, maar ‘t is toch een mooie illustratie van een ruil)
– niet zelf geletst, maar toch: via een LETS-postbode geraakte het boek dat Sabine wilde doorgeven in mijn bus (intussen is het trouwens bij mijn mama aanbeland, Sabine 😉 )
– creaclubbijeenkomst bijgewoond (in het kader daarvan ontstond dan de Hail to the snail-fangroep 😉 )
– een tribalinitiatieles gegeven (zie boven)
– een amandelboompje en een hazelaar uit ons tuintje verletst (de vorige bewoonster had hier veel te veel boompjes voor de oppervlakte geplant)

Daarnaast is er ook nog SpullenDelen.nl, een website via dewelke je je kan registreren en spullen die je wil delen kan aanbieden (de naam zegt alles hé). Ik heb me al aangemeld, maar moet er dringend eens werk van maken om mijn spullen-die-ik-wil-delen op te lijsten 🙂
En dan zijn er natuurlijk nog de swaps in creatief Blogland. Plezant dat dat is! Maar daar hoef ik waarschijnlijk geen uitleg bij te geven…
Volgend bericht
Vorig bericht

Een reactie op “Over LETS’en, delen en swappen – of hoe Internet mijn wereld mooier maakt :)

Reageer