Over groentjes en fruit

Twee van de voornemens die op een van mijn vele lijstjes staan zijn:
 • Zelf groenten telen en/of een groentenabonnement aanschaffen.
 • Meer lokaal fruit kopen.
Waarom wil ik zelf groenten telen, hoogstwaarschijnlijk in het begin in combinatie met een groentenabonnement? Om verschillende redenen:
 • geen pesticiden (beter voor mezelf én voor de aarde, en hier een trailer van de film Nos enfants nous accuseront om even te bekijken)
 • lokaal geproduceerd, dus minder vervuiling door transport
 • geen onnodige verpakking 
 • ‘t is lekker! Hier schreef ik al een korte ode aan een heerlijke bio-appel 🙂
 • volgens de seizoenen eten kan meer variatie brengen, ja, echt! Er zijn veel – ten onrechte – vergeten groenten, die, doordat ze zijn meegeleverd in je groentenpakket of doordat je ze zelf hebt geplant, voor meer variatie kunnen zorgen.
 • de boer krijgt meer voor zijn werk (geld, maar misschien ook voldoening en sociaal contact, lijkt mij)
 • ook meer afwisseling wat de gerechten zelf betreft. Zo krijg je – dacht ik – vaak een receptenbundeltje bij je groentenpakket, voor het geval je niet goed weet wat je met bijvoorbeeld een pastinaak kan aanvangen. Op die manier overschrijdt je door de traditie en de gewoonte vastgelegde grenzen, en dan nog wel met verrassend lekkere gerechten als resultaat! (kijk bijvoorbeeld op de website van De Wassende Maan naar hun Groentewijzer en Fruitwijzer)
 • geen tijdverspilling tijdens het aankopen (in het geval van een groentenabonnement): je gaat gewoon naar je afhaalpunt en je neemt je groenten mee, geen getreuzel in de supermarkt of thuis als je een boodschappenlijstje opstelt, geen zoektocht naar etiketjes om na te gaan of ze wel Belgisch zijn, bla bla bla, u volgt me wel…
 • en in het geval van een eigen moestuintje: de ontspanning en de rust tijdens het zaaien en onderhouden, het plezier en de voldoening als het gelukt is, het onafhankelijk zijn, het gemak van verse sla en dergelijke gewoon uit de tuin te kunnen halen i.p.v. de fiets te moeten nemen om snel wat extra groentjes voor bij de barbecue te kopen – bij wijze van spreken… En ik vermoed dat het ook wel voordeliger zal zijn 😉
Ik heb alvast al wat kunnen ‘oefenen’ en genieten van het moestuinieren in de tuin van schoonfamilie op wiens huis we de voorbije zomervakanties gepast hebben terwijl zijzelf op vakantie waren. Een beetje huisje-tuintje spelen, heel leuke ervaring, waaruit we ook al veel geleerd hebben 🙂

Meer informatie over groentenabonnementen en leveranciers vind je op de zeer informatieve website van de MilieuAdviesWinkel. Mijn groentenpakket zal waarschijnlijk ofwel van Boerderij De Loods (lijst) ofwel van De Kollebloem (lijst) komen, maar goed, dat zien we dan nog wel 🙂

En voor wie het nog niet wist, hier kan je je voedselvoetafdruk berekenen. De mijne bedraagt 0,65 hectare. Door middel van nog een aantal kleine veranderingen (meer voedsel uit eigen regio, meer seizoensgebonden, koken op gas, meer raw food) wil ik die later nog wat reduceren.

Volgend bericht
Vorig bericht

8 reacties op “Over groentjes en fruit

 1. ik moet moet moet later ook een groententuin hebben! 🙂 Nu hier thuis aan het zaaien/planten: radijsjes, rode biet, raketsla, basilicum, peterselie, worteltjes, aardpeer, … 🙂
  Bij m'n vriend hebben ze een véél grotere groententuin, en dat is echt smullen. verse aardbeien, tomaatjes, … njamnjam.

  dat groentenpakket is trouwens een heel leuk initiatief, dat zie ik wel zitten voor als ik met m'n vriend (allicht) eerst op een appartement ga wonen… dan zullen we zelf niets kunnen oogsten dus dan is zo'n groentenpakket zeker de moeite waard. en zometeen ga ik m'n voedselvoetafdruk eens berekenen!

 2. Mmmmm, heerlijk, zoveel keuze! Hier thuis staat er enkel een kerselaar, en vorig jaar hebben ze frambozenstruikjes geplant, maar ik ben nog zeer benieuwd of er dit jaar een noemenswaardige oogst zal zijn 🙂

 3. die frambozen zullen (h)oogstwaarschijnlijk wel goed zijn vandejaar…zalig!

  Wij hebben ook een pakket van de loods, ik voed er gans mijn gezin en de opvang mee en wat je zegt is waar… alle argumenten kloppen. Alleen misschien in het begin de tijdswinst (als ik heel kritisch mag zijn 😉 ) want heel in het begin kruipt er nog wel wat tijd in het vinden van recepten die bij je passen.
  Het "handboek ecologische voeding" is daarbij wel een heel goede hulp en ook de site odin.nl

  Een grote tuin hebben wij hier ook, ik moet dringend eens in gang schieten, want het wordt tijd, maar met de kindjes is het niet altijd evident (maar we doen ons best)

 4. Hm, ja, in het begin zal het wat zoeken zijn, maar de tijd die je erin steekt zal dan wel een verrijking zijn, niet? 🙂

  Ik overweeg ook het "handboek ecologisch tuinieren" te kopen, heb je daar ervaring mee? Het "handboek ecologische voeding" lijkt mij ook een zeer goede aankoop. Dat doorblader ik zeker eens als ik het tegenkom (hopelijk).

  Veel plezier in de tuin! Misschien kunnen de kindjes helpen met sommige taakjes? 😉

 5. Mauro heeft vandaag helpen zaaien, Ubi heeft wormen gezocht en in twee getrokken, de sadist 😉 Met de mijn eigen twee in de tuin is goed te doen, tis maar als de onthaalkinders hier zijn, dat is echt onmogelijk. (ook al omdat die van mij echt vuil mogen worden en dat kan niet van alle kinders gezegd worden)

  Handboek ecologisch tuinieren is zeker een aanrader. Voor mensen met weinig ervaring is het dunnere boekje 'ecologisch tuinieren voor beginners' ook een aanrader… al te zien hoe groot je boekenbudget is. Het dikke boek 'ecologisch tuinieren' is echt een must-have voor elke tuinier die het eco wil aanpakken en het langer dan een jaar wil volhouden.

  "Handboek ecologische voeding" hebben ze in vele bibliotheken (terecht!) zo heb ik het ook leren kennen. Maar het is echt iets dat je in je boekenkast moet hebben staan er staan zoveel lekkere recepten in, en zoveel nuttige info dat ik het heel vaak inkijk, al was het maar voor inspiratie.

  En wat je zegt van die tijd die je erin steekt (in het koken met biopakket): absoluut waar dat het een verrijking is. Eens je de smaak te pakken hebt wil je ook niets anders meer. En dat bedoel ik dubbel: je wil niet meer terug naar de klassieke manieren van alle gekende groenten klaarmaken, je wil de speciale groenten niet meer missen, en je raakt ook verslaafd aan de kwaliteit van biologische seizoensgroenten. (je bent gewaarschuwd haha)

 6. Bedankt voor de tips! Ik zal eerst eens in de bib op zoek gaan, maar hoogstwaarschijnlijk komen de 'ecologisch tuinieren' en 'ecologische voeding' in mijn boekenrek terecht. Waarschijnlijk zelfs eerst die laatste, dat zal wel van pas komen naast mijn groentenpakket 🙂

Reageer