Ons dagelijks brood

Gedurende twee jaar richtte Nikolaus Geyrhalter zijn camera op de Europese voedselindustrie. Op het ritme van de machines geeft de regisseur een kijk op de voedselproductieprocessen in Europa. Het volledige aanbod passeert de revue: gaande van de fruitkweek in het zuiden van Spanje tot de kippenkwekerij om de hoek. Zonder commentaar – alleen het monotone gedreun van de machines getuigt – orchestreert de regisseur dit visueel meesterlijk maar ontnuchterend schouwspel. Het is aan de kijker om te oordelen wat voor prijs we willen betalen voor ons dagelijks brood. 

 

Our daily bread, een geweldige documentaire, als je ‘t mij vraagt. Het feit dat er nooit commentaar wordt gegeven, geeft hem des te meer kracht. Je beslist helemaal zelf wat je ervan vindt, van de voedselindustrie. Niemand wijst met het vingertje. Naakte beelden, simpelweg de realiteit. De film gaat traag vooruit, soms lijkt de camera lang stil te staan bij op het eerste zicht banale scènes. Maar misschien is het wel eens nuttig om dan ook eens stil te staan…
Ik leende hem uit in de bib, maar op youtube kan je hem ook bekijken.
Volgend bericht
Vorig bericht

7 reacties op “Ons dagelijks brood

  1. En in de EVA-bib hebben ze hem ook….
    inderdaad een steengoede docu. Ik was er niet goed van en de beelden bleven erg lang hangen bij mij…. maar niet op een slechte manier. Ergens geeft het toch nog op een manier de hoop mee dat het ook anders kan, dat er naast deze docu een zou kunnen staan over methodes met meer respect voor mensen en dier en milieu.
    Het gaf beeld aan wat we al weten. Maar beelden zeggen soms meer dan 1000 woorden.

  2. Ik heb de eerste twee stukjes bekeken, maar de slachtpartijen laat ik voor lief .. Mensen die nergens bij nadenken die kunnen beter kijken dan hebben we kans dat die er op een gegeven moment ook niet meer tegen kunnen !

  3. Inderdaad een indrukwekkende documentaire. Ik heb lang geleden fragmenten ervan op school gezien. Dat er door de filmmaker nergens commentaar gegeven wordt of geoordeeld wordt, vind ik erg mooi: het laat de rauwe realiteit zien.

Reageer