November 2011, de maand der uitdagingen

Uitdaging 1: 30 dagen lang geen melkchocolade, geen kaas, geen yoghurt, geen choco met melk als ingrediënt – kortom: geen zuivel – EN geen speculoospasta, geen chips, geen niet-zelfgemaakte taart / chocomousse / ander gebak (nu, de laatste twee zijn niet echt moeilijk, want ik eet sowieso bijna altijd zelfgemaakte koekjes etc. en chips koop ik enkel als Stefan ernaar vraagt).
Waarom? Geen speculoospasta en chips en niet-zelfgemaakte dingen om al de verpakking te beperken en minder ongezonde en overbodige vetten te eten. Geen zuivel om mijn hardnekkige (hoewel in vergelijking met vroeger beperkter aanwezige) acne nog eens proberen te bestrijden, ik las hier een tijdje geleden namelijk over het verband tussen zuivel en acne (hier ook een zeer kort filmpje) – en hoewel ik geen melk drink en zelden yoghurt eet, eet ik wel regelmatig (geiten)kaas en niet-pure choco. 
En om eerlijk te zijn, is het niet enkel egoïsme dat mij drijft, maar ook het feit dat zuivelconsumptie onrechtstreeks voor slachtoffers zorgt, want koeien geven niet zomaar melk, niet waar? En ik zeg altijd: ik wil niet dat er dieren sterven voor mij. Maar de – vooral mannelijke – kalfjes worden wel vermoord opdat wij de melk van hun mama zouden kunnen drinken (hier daarover trouwens een interessant blogbericht). Toen ik zo’n 2,5 jaar geleden vrij plots besloot nooit meer vlees te eten, had ik daar absoluut geen moeite mee, maar ‘nooit meer kaas’ vind ik al heel wat moeilijker… ‘zo weinig mogelijk kaas’ lijkt mij haalbaarder.

(tot 3:50 is het geschikt voor gevoeligere kijkers – daarna wordt het, laat ons zeggen, minder aangenaam – maar dan uiteraard vooral voor de koeien zelf…)

Uitdaging 2: dagelijks 20 minuten intensief sporten
Waarom? Omdat ik en mijn buikje sport misten. Mijn uithouding is nog wel goed (ik fiets dan ook overal naartoe), maar mijn kracht is zo afgenomen en ik vind dat niet leuk 😉

(gevonden via fieke)
Uitdaging 3: de No Impact Week
Waarom? Om nieuwe dingen te leren die onze voetafdruk verlagen. Stefan wil het extreem doen, hij wil vanaf morgen alle uitdagingen tegelijk toepassen. Dat betekent o.a.: 8 dagen geen energieverbruik = niet wassen tenzij met zo weinig mogelijk koud water, niet verwarmen, niet koken, niet verlichten tenzij ik zelf vuur leer maken, en uiteraard geen tv, geen laptop, geen naaimachine. Ik zou zelfs geen kaarsjes mogen doen branden, want dan verbruik ik uiteraard ook gas… Wie is hier nu de freak? 😉 En jullie maar allemaal denken dat ik de moeilijke ben!
Volgend bericht
Vorig bericht

7 reacties op “November 2011, de maand der uitdagingen

  1. Ha, dat had ik nu niet gedacht van uw vriend. Maar wel fijn dat je dit samen kan doen!

    Ik ga eerst mijn eetgedrag om vlees aanpassen (schrappen van het menu dus). Aan zuivel ben ik nog niet toe. Maar ik heb het gevoel dat ik deze week veel tijd zal hebben om echt na te denken over dingen en ik ben blij dat je vandaag over zuivel blogt. Ik neem het onderwerp mee naar mijn NI-week.

    Goed bezig! Binnenkort moet ik u echt in elk blogbericht vermelden door al de inspiratie die ik hier haal.

  2. Amai, da zijn zeker en vast serieuze uitdagingen! Ik doe ook mee aan de NI week, maar vrees dat ik het niet zo extreem zal aanpakken als jullie.. Tot binnen een week heldin!

Reageer