Nog wat zelfmaakplezier met plastrons: een make-uptasje (of een toilettas)

Dat ik iets met dassen heb, biechtte ik eerder en elders al eens op (lees: in mijn boek). Deze keer had ik een make-uptasje nodig. Van een LETSer had ik net een zak plastrons gekregen. Hoppakee, idee!

dassen-toilettasje-upcycling-01-zelf-maken-handleiding kopie dassen-toilettasje-upcycling-02 kopie dassen-toilettasje-upcycling-04 kopie

Nodig

– een aantal dassen (hoe meer, hoe groter het tasje)
– rits (langer dan de lange zijde van het tasje)
– naaimachine, ritsvoetje en naaigaren

Zo doe je dat!

1. Rangschik de dassen en beslis of je de onderste dasdelen (de breder wordende), de rechte, smalle dasdelen of beide gebruikt. Knip de dassen en speld aan elkaar.
dassen-toilettasje-upcycling-1a kopie 
dassen-toilettasje-upcycling-1b kopie

2. Naai de stukken aan elkaar. Leg ze naast elkaar met een overlap van 0,5 à 1 cm, goede kanten naar boven. Stik aan elkaar vast langs 2 à 3 mm van de rand van de bovenste das. Met deze methode is de binnenkant op dezelfde manier afgewerkt als de buitenkant en zijn er geen (dikke) naden aan de binnenkant.

dassen-toilettasje-upcycling-2a kopie

3. Zorg dat je twee gelijke rechthoeken uit de aan elkaar gestikte dassen knipt. Mijn rechthoeken waren uiteindelijk 33 op 24 cm. Hou er rekening mee dat minstens één zijde van elke rechthoek een daszijkant is. Aan die zijde wordt in de volgende stap de rits genaaid.

4. Leg de rits met de goede kant naar boven en leg daarbovenop de dassenrechthoek (met de onaangeroerde daszijkant tegen de rits). Zorg dat het begin van de rits op 1,5 cm van de rand ligt. Speld vast. Sla het bovenste hoekje van het ritsbegin om. Stik. Stop met stikken (en hecht vast) op zo’n 2 cm van het uiteinde (je naait de rits dus niet vast tot op het einde). Herhaal voor de andere dassenrechthoek.

dassen-toilettasje-upcycling-4a kopiedassen-toilettasje-upcycling-4b kopiedassen-toilettasje-upcycling-4c kopie

5. Doe de rits open en leg de dassenrechthoeken met goede kanten op elkaar. Stik op 1 cm van de drie randen en werk de randen af met zigzag, overlock of biais. Als je een ophanglusje wil, speld je het tussen de twee lagen vooraleer je stikt.

dassen-toilettasje-upcycling-5a kopie

6. Stik een bodem: leg onder- en zijnaad op elkaar en stik loodrecht op een paar centimeter van de punt. Hoe verder van de punt, hoe breder de bodem wordt.

7. Keer binnenstebuiten. Als je rits veel te lang is, knip je ze af tot de gewenste lengte en werk je ze netjes af met wat stof of een stukje das.

dassen-toilettasje-upcycling-handleiding-05 kopie dassen-toilettasje-upcycling-03 kopie

Nog iets!

Je kan ervoor kiezen om de dassen uit elkaar te halen. Je krijgt hierdoor meer stofoppervlakte, maar dan moet je ook voering voorzien.

Volgend bericht
Vorig bericht

8 reacties op “Nog wat zelfmaakplezier met plastrons: een make-uptasje (of een toilettas)

Reageer