Nog een lading spookjes / wasbare wattenschijfjes (+ FAQ)

Op naaiweekend zette ik me aan een naaiwerkje dat je best doet in extra toffe compagnie: spookjes*, beter bekend als wasbare / herbruikbare wattenschijfjes à la Art d’Eco. Een vriendin had tien stuks besteld, nog niet ZO heel lang geleden, maar het is niet het meest spannende werkje, dus besloot ik ze pas te maken op naaiweekend. Niet tien, maar meteen zo veel als ik er nog kon krijgen uit mijn restje bioflanel. Het werden er 38. Dat heeft enkele uren geduurd, maar stikken, knippen, keren x 38 (= prutsen!), strijken x 38 en topstitchen x 38 was natuurlijk véél aangenamer in zo’n tof gezelschap dan alleen met mijn naaimachientje.

herbruikbare-wattenschijfjes

(Op zo’n momenten, als ik een bandwerkje kan doen in zo’n toffe sfeer, denk ik vaak aan de vele vrouwen die héle dagen moeten naaien met ongezonde stoffen, in erbarmelijke, ongezonde omstandigheden terwijl ze er dan nog niet eens eerlijk voor verloond worden. Bah, zeg!)

FAQ over herbruikbare wattenschijfjes

Waarvoor gebruik je ze?

Je kan ze gebruiken om je (zelfgemaakte) toner aan te brengen, maar ook om make-up te verwijderen.

Krijg je alle make-up eruit gewassen?

Ik heb hiermee nog nooit problemen gehad, maar ik gebruik enkel natuurlijke make-up en mijn mascara is bijvoorbeeld niet waterproof. Als je vreest voor schijfjes met vlekken, kan je ze meteen na gebruik in een bakje water (+ tea tree olie) zwieren, zodat ze al wat geweekt hebben vooraleer je ze echt wast.

Extra tip, een van Kim die ze achterliet op dit bericht:

Wasbesparende tip: je schijfjes meteen uitspoelen na gebruik (zeker die waarmee je je make-up verwijdert) en je kan ze de dag erna nog eens gebruiken + je loopt minder risico dat die waterproof mascara indroogt en in de wasmachine moeilijk los laat.

Welke stoffen kan je gebruiken?

Het hangt er een beetje van af hoe zacht je ze wil. Katoen vind ik te ruw, idem voor badstof. In het geval van badstof moet je ook al redelijk wat vloeistof op je wattenschijfje doen omdat de stof zelf al redelijk wat opzuigt, waardoor het als aanbrengmiddel van bijvoorbeeld toner niet echt interessant is, maar dan misschien wel oké als je je make-up ermee afneemt (dan nat gemaakt met water en olie bijvoorbeeld). Met mijn bioflanellen doekjes heb ik voorlopig het beste resultaat: zacht genoeg zonder al te veel vocht op te nemen. Toch niet tevreden van flanel? Kijk eens welke materialen fabrikanten van herbruikbare wattenschijfjes gebruiken en laat je inspireren … (PS: microfiber wordt blijkbaar vaak gebruikt, maar dat is dan weer synthetisch en gebruik ik liever zo min mogelijk)

Hoe groot maak je ze?

Dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf. De mijne zijn ongeveer 6 op 4 cm en ik gebruik elk schijfje 4 keer om toner aan te brengen: langs beide zijden en langs linker- en rechterhelft. Groter kan natuurlijk, zeker als je ze vooral zou gebruiken als make-upreinigingsdoekjes, en dat bespaart je meteen ook wat prutswerk.

Geen zin om zelf te maken?

Koop dan gewoon een pakketje bij Druantia!

Nog vragen? Laat het mij gerust weten en ik probeer zo goed mogelijk te antwoorden.

* In mijn boek noem ik ze ‘spookjes’, omdat de eerste wattenschijfjes die ik maakte, bijna zeven jaar geleden intussen al (woot woot!), wit waren. De blogpost erover heb ik in een blogopruimactie verwijderd, maar de foto zit wel nog in mijn offline archief. Ik had de hoekjes niet allemaal mooi uitgeduwd bij het keren, waardoor ze wat meer afgerond waren en me daardoor nog meer deden denken aan Pac-man-spookjes. Dus ja, ‘spookjes’ dan maar, haha!

herbruikbare-wattenschijfjes-zelf-maken

Volgend bericht
Vorig bericht

7 reacties op “Nog een lading spookjes / wasbare wattenschijfjes (+ FAQ)

  1. Een werkje van lange adem maar het loont wel. Een leuk zelfmaakcadeautje ook om cadeau te geven en vooral ook erg fijn dat onze ecologische voetafdruk er wat door verkleind wordt. Duim omhoog voor jou!

Reageer