No Impact Week: dag 4 + 5 + 6, opbiechtingen en impactverlagende beslissingen

Gisteren, dag 5, werd er nog een regel van onze extreme No Impact-regels gebroken: we gebruikten de auto om bij familie op bezoek te gaan (heen en terug bijna 12 km, doen we meestal wel per fiets, maar nu dus niet). We vertrokken rond 22 uur, toen het dus al heel donker was. Stefan had geen zin om zich potentieel dood te laten rijden, dus werd de auto van stal gehaald. 
Dus:
 • de niet geheel onterechte reden: schrik om doodgereden te worden. 
 • oorzaak: we hebben geen degelijke verlichting voor op de fiets. Voldoende lichtjes, maar allemaal brolletjes, die niet voldoende opvallen. 
 • oplossing: degelijke en veel fietsverlichting kopen om in het vervolg ook ‘s avonds low impact door het leven te kunnen gaan. Niet dat ik vroeger nooit fietste in het donker, maar ikzelf ben op dat vlak een beetje minder bezorgd 😉 
 • nadeel van deze beslissing: weer een paar nieuwe dingen kopen, die hoogstwaarschijnlijk op batterijen zullen werken (en batterijen, ook al zijn ze herlaadbaar, beschadigen uiteindelijk wel het milieu)
Vandaag, dag 6, hebben we de verwarming ook weer aangezet. Zodat de temperatuur van onder de 10°C weer tot 18°C stijgt. Nu zullen de extremisten misschien wel met hun ogen draaien, “weer een regel verbroken, stout!”, maar hé, we hebben geen enkele officiële No Impact-regel verbroken he, enkel onze eigen extreme regels. 
Wat mij dan weer tot het volgende brengt: No Impact leven is een utopie. Als je leeft, heb je impact. Dat wisten we natuurlijk al voor we aan het experiment begonnen. Low Impact leven, of dat tenminste nastreven, lijkt mij veel haalbaarder – en daardoor ‘aantrekkelijker’. Dat doen we intussen al 16 maanden. We hebben in deze ene week wel een paar dingen bijgeleerd, dus in die zin is het experiment wel geslaagd. 
 • vanaf nu wordt de verwarming ‘s morgens niet meer aangezet. Stefan douchte graag in een enigszins warme badkamer en ontbeet liever in een warmere woonkamer, dus hij had de thermostaat zo ingesteld. Nu, dankzij de No Impact Week, heeft hij besloten dat de verwarming ‘s morgens niet meer aan hoeft, aangezien we ‘s morgens toch maar een half uur thuis zijn en het dus nogal zonde is van de energie…
 • Stefan heeft ook plechtig beloofd (of was het ‘gewoon gezegd’?) om de douchetimer consequent te respecteren en de kraan toe te draaien als hij zich inzeept. Ik respecteerde de douchetimer sowieso al, want ik ‘verspil’ niet graag tijd in de badkamer 😉
En verder doen we gewoon voort hoe we bezig waren, o.a. door
 • zelden nieuwe dingen te kopen, elke aankoop wordt goed overwogen
 • afval nog meer proberen te beperken (dat is vooral problematisch bij voedsel)
 • de auto zo min mogelijk te gebruiken 
 • wanneer het kan lokaal voedsel te kopen (‘t is te zeggen, geen appels uit Spanje, want da’s écht niet nodig) – maar uitsluitend lokaal voedsel eten vind ik te ver gaan
 • verwarming slechts uitzonderlijk hoger dan 18°C in te stellen (meestal als het bezoek het écht te koud heeft – want wij zijn wel al aan die temperatuur gewend 😉 )
 • veel centen te sparen voor onze dikke muren later 🙂
(andere impact-verlagende maatregelen vind je trouwens hier, onder “Hoezo, vie en vert?“)
Aan wie twijfelde om mee te doen aan de No Impact Week: hopelijk heb ik jullie niet afgeschrikt 😉 Als je gewoon braafjes de handleiding volgt en jezelf niet (meteen) extreme regels oplegt, is het programma absoluut niet moeilijk om te volgen, temeer daar het voornamelijk een week is waarin je wordt uitgedaagd om dingen te leren – perfectie is vrijwel onmogelijk te bereiken in één weekje tijd. Je kan nog altijd de handleiding downloaden en gewoon een week later beginnen… 
Volgend bericht
Vorig bericht

7 reacties op “No Impact Week: dag 4 + 5 + 6, opbiechtingen en impactverlagende beslissingen

 1. Best knap, wij hebben er op bepaalde vlakken aan meegedaan, en het is één dag gelukt zonder verpakking dankzij de boer in de buurt en de moestuin en notenboom. En door de zachte teperatuur zijn we nog rijkelijk beloond in de tuin en hebben we ook elke 's avonds even opgewarmd. Bewuster nadenken over hoe en wat is op zich al een doel :0)

 2. Goed bezig, Als de uitzonderingen of aanpassingen maken dat de rest wel vol te houden is, dan lijkt me dat juist wel slim.
  En qua douchen ben ik echt een slechte, sta soms bijna een half uur onder de douche te denken… De incidentele briljante ingeving kan daar natuurlijk niet tegenop wegen.

 3. Haha, Ingrid, ik heb net hetzelfde voorgehad! Nu ja, het voorlicht had ik er wel afgehaald, maar het achterlicht, dat niet afklikbaar is, hadden de vandalen doorgeknipt en meegenomen… Dus nu gebruik ik het voorlicht wel apart, als zaklamp, maar als fietsverlichting is het niet ideaal… 🙁

 4. ook voor het fietslicht: je hebt ook magnetische verlichting – die zit rond je wielas en gaan ze niet zomaar meenemen (is vastgeschroefd). bij de betere fietshandel (en soms bij de hema – die van mij komt toch vandaar). enig nadeel: licht zit lager dan normaal en daardoor bv. niet meer zichtbaar als je er een fietskar achter hangt.

  en ivm de batterij: ik vermoed dat die impact toch nog steeds lager zal zijn dan de auto nemen :-).

  maar verder: zot zijn doet geen zeer denk ik als ik dit leest, maar is toch wat kouwelijk 🙂

 5. Wij hebben fietslichten voor aan de voorkant, voorlichten dus:-), van Knog. Het wordt gewoon opgeladen via USB stick, en aangezien in de pc nodig heb voor mijn werk kan die net zo goed even iets opladen. Ik ben er tevreden mee.

Reageer