No Impact Week: dag 1 + 2 + 3, de regels en hoe die gebroken werden

Zaterdag schreef ik hoe Stefan de No Impact Week wilde invullen:

Stefan wil het extreem doen, hij wil vanaf morgen alle uitdagingen tegelijk toepassen. Dat betekent o.a.: 8 dagen geen energieverbruik = niet wassen tenzij met zo weinig mogelijk koud water, niet verwarmen, niet koken, niet verlichten tenzij ik zelf vuur leer maken, en uiteraard geen tv, geen laptop, geen naaimachine. Ik zou zelfs geen kaarsjes mogen doen branden, want dan verbruik ik uiteraard ook gas… 

Met andere woorden: dat zou betekenen dat we als holbewoners moesten leven deze week 😉 Dat zag ik niet helemaal zitten. Ik paste de ‘regels’ dus een beetje aan:

P1160493

 1. niets nieuws kopen behalve voedsel (da’s gemakkelijk, niet waar?)
 2. afval nog meer beperken
 3. geen auto gebruiken (het gebeurt wel vaker dat de auto langer dan een week niet gebruikt wordt)
 4. uitsluitend lokaal voedsel kopen (wel gebruiken wat er nog staat, ook al is het niet Belgisch – kwestie van niet te verspillen)
 5. verwarming uit (anders verwarmen we tot 18°C, dus dat valt wel mee)
 6. in de douche: wassen met water van maximum 30°C (i.p.v. 38 à 40°C), douchetimer respecteren (Stefan vergeet dat wel vaker), water opvangen om wc door te spoelen (er wordt al genoeg drinkwater verspild), kraan toe tijdens inzepen (deden we soms, maar niet consequent genoeg)
 7. elektriciteit: maximum 1 uur per dag entertainment waarvoor energie (behalve licht) nodig is (+ proberen om de volledig opgeladen laptops zo lang mogelijk te gebruiken)
 8. alle stekkers uit (behalve kookfornuis, boiler in de keuken, koelkast en diepvriezer)
 9. ‘s avonds maar één licht tegelijk aan
 10. wasmachine niet gebruiken, indien wassen nodig: enkel druiven-stamp-techniek
Maar schaam op ons, we hebben al wat regels verbroken.
 • De auto werd gebruikt. Maar we moesten. Van de werkmannen die de straat moesten openbreken. Voor de rest hebben we, net zoals andere weken, het openbaar vervoer, de fiets en onze voeten gebruikt.
 • Stefan haalde vandaag het fruitpakket op. Naast appeltjes zaten er mandarijntjes, kiwi’s en een granaatappel in.
 • Vanmorgen douchte ik op 35°C. De combinatie van een ijskoude badkamer én heel koud water kon ik, zwakkeling, gewoon niet aan.
 • Stefan had vandaag een vrije dag en speelde twee uur op de Wii (maar! bewust niet op de Xbox, want die verbruikt meer).
 • Er werden nog stopcontacten gebruikt: zondagochtend maakte ik een groene smoothie met de staafmixer (trouwens mijn eerste smoothie-ervaring: 1 banaan, 3 appelsienen, verse, Belgische spinazie en een kiwi – heerlijk!), maandag laadde Stefan zijn gsm op.
Nu: verantwoording afleggen.
 • Mandarijntjes, kiwi’s en granaatappels groeien inderdaad niet aan de Belgische bomen. Uiteraard zou ik mijn voetafdruk nog verlagen door geen tropisch fruit te eten. Maar ik geloof dat andere keuzes een groter verschil, op verschillende vlakken, maken: ik ben vegetariër, Stefan eet slechts uitzonderlijk dieren – en dan voornamelijk uit beleefdheid 😉 (en dat heeft écht wel een enorme impact – het staat zelfs in de handleiding: “het eten van minder dierlijke producten is het beste wat je kan doen om je impact op het milieu te verkleinen”), we eten seizoensgebonden groenten en fruit, we vermijden voorverpakt en voorbewerkt voedsel. Ik vergelijk even: als ik een banaan eet, heeft een vliegtuig (of boot?) dat naar België moeten transporteren – en dat is niet heel goed. Maar – vind ik – beter een banaan dan een stuk vlees, want in dat laatste geval komen er nog andere dingen bij kijken naast de CO2-uitstoot: er is enorm veel water nodig om een lapje vlees te produceren, de bodem wordt vervuild, soja en graan wordt aan koeien gevoederd terwijl datzelfde soja en graan beter meteen door de mensen rechtstreeks zou gegeten worden (véél efficiënter gebruik van bronnen), bossen wordt gekapt om plaats te maken voor koeien en al wat ze eten, en dan heb ik nog niets gezegd over het feit dat vlees afkomstig is van dieren, die veelal als objecten be-/mishandeld worden…
 • 35°C. Nja, 30°C kan ik simpelweg niet aan, zo om zeven uur ‘s morgens.

En om af te sluiten enkele tussentijdse bevindingen en beslissingen die we met een duwtje in de rug door de No Impact Week al genomen hebben…

 • Later wil ik dikke, vol met isolatie gepropte muren. Dat wilde ik sowieso al, maar op dit moment nog een beetje meer 😉
 • Als het van mijn huisbaas (mijn schoonvader) afhangt, ligt er in de lente een zonnepaneel op het dak. Niet eentje om elektriciteit op te wekken, wel eentje om het water te verwarmen. DAT zal pas een verschil maken voor ons elektriciteitsverbruik. (verwarmen met elektriciteit is zooooo inefficiënt)
 • We schaffen in de nabije toekomst een gasfornuis aan. Alweer omdat elektrisch verwarmen zooooo inefficiënt is.
 • Met andere woorden: elektriciteit besparen kunnen wij vooral doen door grote ‘ingrepen’. Al onze entertainment-/luxe-apparaten zijn zeer zuinig – ik zal zeker niet beweren dat het geen verschil maakt als we bijvoorbeeld onze laptops minder gebruiken, maar om écht een merkbaar verschil te maken, moeten we écht wel verder kijken.
 • De diepvriezer gaat trouwens uit het stopcontact, zo snel mogelijk. Enkele maanden geleden vervingen we de oude frigo met vriesvakje die ‘bij het huis hoort’ door een nieuwe, zuinige, kleine koelkast. Enkele weken later kwam er een kleine diepvriezer bij, die anders op het containerpark beland was. We wilden sowieso een diepvriezer, om de oogst van ons moestuintje te bewaren, maar intussen zit hij vol andere dingen. We eten hem dus zo snel mogelijk leeg, zodat het stopcontact eruit kan, tot we volgend jaar beginnen oogsten.
 • Om het koken te beperken en aldus energie te besparen, had ik uit de bib twee boeken i.v.m. raw food geleend. Ik heb de recepten eens overlopen, maar blijkbaar maken raw foodisten zeer vaak gebruik van een ‘dehydrator’… Ik lees er nog wel eens meer over, maar omwille van de dehydrator vond ik het raw foodisme al minder aantrekkelijk, zo op het eerste zicht.
Volgend bericht
Vorig bericht

9 reacties op “No Impact Week: dag 1 + 2 + 3, de regels en hoe die gebroken werden

 1. Haha, ik ben zoooo blij dt wij niet de enige zijn die goede voornemens maken en ze een paar uur later alweer breken 😉 Maar het gaat niet om perfectie, maar om te leren… zoals no impact man himself zegt 🙂

  Succes de komende dagen weer!

 2. Niemand zou om 7u moeten douchen op 30°c! 😉
  Ik heb mij niet ingeschreven, maar doe een beetje stiekem mee: het gezin heeft gisteren en eergisteren vlees gegeten en dat was het dan voor deze week, de rest wordt vegetarisch. De douchekraan uit tijdens het inzepen (buiten bij de kinders die ik wel tesamen onder de douche steek). Er is wel gewassen, want de dochter haar pampers geraakten op.
  Verder: verwarmen we met een warmtepomp (ook ons water) en wekken we de energie voor de warmtepomp op met zonnepanelen. De auto wordt vandaag van stal gehaald voor boodschappen, maar voor de rest blijft hij staan. Ik kan u ook met enige trots meedelen dat ik na één van uw vorige postjes mijzelf terug vegetariër mag noemen ipv enkel niet-vleeseter! Merci!

 3. Foei 😉
  Maar het is dan ook supermoeilijk om alles helemaal volgens de 'regels' te doen! Doen wij ook niet hoor! Maar je bent er wel heel bewust mee bezig en dat is ook waar het om gaat volgens mij..
  Succes de rest van de week!

 4. Ik heb een tip om wat energie (en tijd) te besparen tijdens het koken; misschien doe je het zelf al lang en kom ik er laat mee af; maar alee:
  ik stoom sinds kort met een stoominzet mijn groenten; als de patatjes of pasta kookt, zet ik de stoominzet met de groentjes op de pot en in geen tijd zijn die klaar. Veel beter van smaak, zonder extra water, energie en tijd te verspillen! Echt mijn beste aanwinst in de keuken tot nu toe. 🙂

  Nog veel succes met de rest van de week!

 5. Booh, er werden maar kleine dingen verbroken hé. Ik vind het al heel goed waar je allemaal op let! En inderdaad, het leert ons in de toekomst om nog op kleinere dingen te letten. Ik dacht dat ik, om verschillende redenen, niet ging kunnen meedoen met de No Impact Week en nu heb ik er eerlijk gezegd wel spijt van… Gelukkig worden er op verschillende blogs genoeg goeie tips gedeeld 🙂

 6. Hoi! Ik ben hier via je reactie op ByMiekk en ik vind het tof dat je zo bewust mogelijk wil leven! Maar ik wilde ook even reageren op je 'geen vlees eten': dit is gedeeltelijk helemaal waar hoor: het goedkope vlees uit de supermarkt is echt niet goed! Maar er zijn ook alternatieven die wèl goed zijn; koeien uit natuurgebieden (of semi-natuurgebieden)! Ik heb zelf koeien en wat die eten is gras en aardappels die zijn afgekeurd voor de humane consumptie omdat ze te groot/te klein/te raar van vorm zijn (en dus wil de consument het niet eten). Komt weinig water aan te pas!
  En ik heb nog een vraagje: wij hebben hier achter het huis een hele diepe put waar we grondwater en regenwater uit oppompen om te douchen/ te wassen/ te spoelen. Is dat in de stad onmogelijk? Want dan gebruik je met een prettiger geweten het water!
  En voor de rest is er toch maar 1 regel die belangrijk is: Leef bewust! (Dan voel je je lang niet zo schuldig als er een no-impact-regel te zwaar voor je is!)

 7. Ik ben heel blij om te lezen dat mijn groene voorbeeld (jij dus) toch ook maar een mens is 🙂 Behalve dat we hier geen dieren meer eten, letten we eigenlijk veel te weinig op het milieu. Ja… Af en toe eens, maar we denken vooral: dit zouden we anders moeten/kunnen doen, dat zouden we beter niet meer doen… In plaats van effectief te veranderen. Deze week was ideaal geweest om er eens extra bij stil te staan, maar ik had precies te veel aan mijn kop (super excuus natuurlijk!) Eigenlijk heb ik ook het 'holbewoner'-idee in mijn hoofd… Als je alles 'moet' laten, dan schiet er niet veel meer over. Maar ik heb hoop, ik had ook niet gedacht dat ik vlees zou kunnen laten en kijk eens aan. Van de ene dag op de andere zonder problemen, en dat ondertussen al 1,5 jaar. Ik denk eigenlijk dat dat vooral ligt aan het feit dat het een 'duidelijke' beslissing was. 'Geen' dieren meer. Als het gaat over 'minder' dan is dat voor mij niet duidelijk genoeg en dan lukt het niet… Ik hou jouw posts over de No Impact Week alvast in gedachten!

 8. @Maaike, ik ben ervan overtuigd dat er boeren zijn die hun dieren waardig(er) behandelen, maar de contra's wegen in mijn beslissing toch zwaarder door. Bovendien ben ik het soort consument die het afkeurt dat uit-de-boot-vallende aardappelen afgekeurd worden, dus vind ik dat het argument 'inefficiënt gebruik van bronnen' wel kan blijven gelden.

  Een put voor grondwater en regenwater is helemaal niet per sé onmogelijk in de stad. Ik woon niet in de stad, in geval van dichte bebouwing zal het misschien soms al wat moeilijker zijn… In het huis dat wij momenteel huren is wel een put voorzien, maar het probleem is dat er op een later tijdstip een keuken is bijgebouwd, pal boven de put, waardoor die niet meer bereikbaar is en zo… Later willen we ook wel een put. Want ik heb vooral bezwaren tegen het feit dat we zoveel DRINKwater doorspoelen, niet zozeer tegen de hoeveelheid die we gebruiken…

  @EL*F, haha, ja, ik ben ook maar een mens 🙂 Ik vind het wel grappig om reacties als "foei!" en "ook maar een mens" te lezen, want ik wil net 'tonen' dat het mogelijk is om te genieten, te leven, met minder impact… Ik wil niet té veel inboeten aan comfort, dat is niet leuk en trouwens ook nogal demotiverend (ook voor 'toeschouwers'). Mijn blogpost was dan ook hier en daar nogal sarcastisch gekleurd, vooral dat de opsomming van het verbreken der regels 😉

  Ik volg het principe: meer geluk met minder voetafdruk, in die zin dat we bij wat we doen zo veel mogelijk het ecologisch verantwoord alternatief kiezen. En hoe minder je doet, hoe minder impact, ja. Maar wat bijvoorbeeld de warme douche betreft, lijkt het mij veel aantrekkelijker voor het 'grote publiek' om te zeggen dat er een zonneboiler op ons dak ligt ipv dat ik me elke ochtend op 30°C was, om ons elektriciteitsverbruik te doen dalen. Ik wil ook niet alles laten, maar ik wil wel proberen om de impact die mijn keuze heeft, te beperken.

  En inderdaad, 'duidelijke' beslissingen werken veel efficiënter. Het is net hetzelfde bij mij nu met mijn geen-zuivel-maand: daarvoor had ik ook al gedacht om zuivel te minderen, maar nu ik besloten had een maand geen zuivel te consumeren, lukt het veel beter.

Reageer