Nieuwe uitdaging: suikerarm(er?) leven

Op mijn berichtje over de confrontatie van vleeseters met wat er op hun bord ligt reageerde .tonBouton. dat “dat niet willen weten wat we eten ook geldt voor andere dingen, zoals de suikerverslaving waar veel mensen mee rond lopen…” Dat is zo. Suiker is een verslaving, met verschillende negatieve effecten (daarover misschien later nog meer). Ik schreef al eens kort over het effect van geraffineerde poedersuiker op mijn lichaam en verwees toen ook naar dit artikel, over het effect van 1 blik cola op je lichaam.

In het algemeen wordt cola als stereotype van massasuikerbom aangehaald, als the evil of evils of zo, terwijl suiker in zoveel andere dingen zit… (en ja, er zijn nog zoveel andere redenen waarom je tegen cola kan zijn) Is het niet een beetje vergelijkbaar met McDonald’s, duivel des duivels als het over massaproductie en -consumptie en de daarbij horende gevolgen gaat, terwijl het vlees uit bepaalde supermarkten soms niet veel beter is…? (btw: over McDonald’s gesproken… afgelopen week deze foto eventueel tegengekomen op Facebook?)

vervuiling-cola

 

Maar bon, terug naar suiker.

‘t Zit zo: Ik ga mijn leven weer een beetje lichter maken, ik ga ‘ontsuikeren’. Nog niet direct. Ik wil eerst nog alle ‘balast’ wegwerken (nog wat rietsuiker, nog een paar speculooskoekjes), kwestie van de kans op ‘hervallen’ te minimaliseren, maar daarna is het finito, voor onbepaalde tijd.

Eigenlijk ben ik er nog niet helemaal uit of ik ALLE suikerproducten zal vermijden… Ik consumeer regelmatig sojaproducten, die meestal ook gesuikerd zijn… Ik had ook al gedacht om enkel producten met meer dan 10% suiker te vermijden – dan valt er al heel wat weg, maar toch… Goed, nog even nadenken dus, eens bekijken wat haalbaar is en zo. Intussen ben ik al zo goed mogelijk aan het afbouwen en alternatieven aan het zoeken…

Tot nu toe gebruikte ik rietsuiker voor mijn baksels, maar goed, uiteindelijk is dat maar ietsje minder ‘slecht’ dan geraffineerde suiker. Daarnaast nog in mijn ‘zoete’ keukenkast: agavestroop (waarvan de impact op de gezondheid ook betwist wordt), maïsstroop, rijsstroop, honing, rozijnen, fruit en sinds enkele weken ook stevia (hoera! eindelijk legaal!)… Genoeg alternatieven, denk ik.

Geen dieren, zo weinig mogelijk zuivel, zo weinig mogelijk eieren van andere kippen dan die uit de tuin… Altijd een beetje schrappen, maar telkens voelt het als een verrijking… Maar in tegenstelling tot het schrappen van dieren, wat vrij gemakkelijk gegaan is, vind ik het schrappen van suiker toch ietwat uitdagender.

Tips en tricks en steunbetuigingen zijn dus altijd welkom!
(klink ik nu voldoende als een verslaafde? 😉 )

Volgend bericht
Vorig bericht

23 reacties op “Nieuwe uitdaging: suikerarm(er?) leven

 1. Hier nog een verslaafde hoor, me gisteren nog op chocola gegooid, iets wat ik na een glas goeie wijn moeilijk kan weerstaan. Vreemd he?
  Succes ermee, Oon is ook al even bezig trouwens! En waar koop je die stevia?

 2. suc6! wij hebben dit noodgedwongen moeten doen en je zal verbaasd zijn waar ze overal suiker indraaien (tomatensausen, mayonaise, broodsmeersels, brood, …) maar het is wel mogelijk!
  en idd leve de stevia!

  grz,

  Els

  PS: gespot in onze d.elhaize: de chocola met stevia (lekker,hoor)

 3. Super boeiend. Vind ik dit. Vlees ging relatief vlot. Maar ik ben een absolute zoetekauw en ik weet van een vriendin, die met dezelfde vermoeidheid en aanverwanten kampte, dat ze zich véél beter voelde toen ze 'suikervrij' ging. Maar ohoh, ik zou zo'n moeite moeten doen… Ik laat jou eerst proberen. 😉

 4. Yup. Nog een verslaafde hier. Ik ben al zo blij dat ik van mijn chocoverslaving af geraakte. En jawel, dat had ook al een serieuze, positieve impact op bepaalde lichamelijke ongemakken waar ik vorig jaar nogal van heb afgezien. Maar ik ga toch eens die choco met stevia checken, waarover Els het had, denk ik, zo… een beetje… Minderen met suiker in het algemeen, daar wordt hier ook aan gewerkt. Niet makkelijk als je een geboren zoetekauw bent. Ik mag van geluk spreken dat ik nooit een grote fan van frisdrank ben geweest.

  Wat ik zeker, zeker, zeker afraad is naar de Light varianten van producten grijpen. Wat er daar in zit (aspartaam) is nog tien keer erger dan suiker.

  Naar het schijnt zijn er al verschillende frisdrankfabrikanten bezig met frisdranken te maken op basis van Stevia! Dat is al zeer goed nieuws vind ik.

 5. Een van mijn collega's moest ooit een suikervrij dieet volgen. De eerste week had ze echt last van afkickverschijnselen, maar daarna was het over. Toen ben ik ook echt gaan beseffen dat het een verslaving is. Brr, misschien hier toch ook wat suiker minderen. Veel succes in ieder geval.

 6. Ik ben zonder twijfel ook suikerverslaafd! En ik ben ook vastbesloten er iets aan te gaan doen, zodra mijn buikbewoner eruit is. Op dit moment is chocolade weerstaan echt te moeilijk!

  Stevia en rietsuiker worden hier ook al gebruikt.

  Tijdens mijn vorige zwangerschap heb ik een diabetesdieet moeten volgen, dus ik heb het al een keer gedaan. Het is haalbaar, zeker als je zelf dingen bakt.

  Anderzijds mag je niet vergeten dat er inderdaad heel veel suiker in bereide dingen zit én dat alle geraffineerde producten (witte bloem, pasta, rijst…) door je lichaam meteen worden omgezet in suikers. Dus als je écht suikerarm wil eten, moet je ook die dingen laten en vb. ook niet te veel fruit (fructose) eten.

 7. Els, ik ben me er wel al van bewust dat het overal in zit, dus de verbazing zal niet enorm groot zijn… We eten meestal 'zo puur mogelijk'. Enkel passata (met verse groenten natuurlijk) staat wel minstens één keer per week op het menu… Ik vermoed dat ik het het moeilijkst zal hebben met mijn ontbijt (ofwel brood met zoet beleg ofwel ontbijtgranen met sojamelk)…

  Kathleen, aspartaam en andere synthetische zoetstoffen (en ook kunstmatige kleurstoffen) vermijd ik sowieso al langer dan vandaag. Maar goed dat je me eraan herinnert 😉 Naar ongesuikerde, écht pure chocolade moet ik wel eens op zoek gaan, 't is niet de bedoeling om ook chocolade helemaal te schrappen (al is het misschien maar tijdelijk) – er zitten ook goeie stoffen in chocolade…

  Lily, witte bloem, pasta en rijst eet ik ook al een tijd véél minder. Als het van mij alleen zou afhangen, kwamen ze hier nooit binnen, maar Stefan eet liever geraffineerde versies…
  En bereide dingen eten we dus zo min mogelijk.

  Oh, en ik heb onlangs ook chocolade met stevia (en banaan) geproefd en het was inderdaad heel lekker 🙂

 8. dapper! bij wijze van steun wil ik een genante bekentenis doen! ik heb een paar jaar terug eens "cold turkey" afgekickt van suiker met behulp van… het boek van Sonja Kimpen, ons aller dieetgoeroe. Het was mij niet zozeer om het dieet te doen, dus wel om die suiker want ik eet veel te graag en veel te veel zoet. 3 weken volledig geen suiker gegeten, inclusief zoals Lily zegt ook niks met witte pasta, witte bloem,… Dat was eigenlijk best haalbaar (die pasta was nog een van de moeilijkere dingen, voor het sociaal leven van een student) maar intussen eet ik al lang terug veel te veel zoete rommel. Dat was overigens effectief met afkickverschijnselen als hoofdpijn in het begin, maar na een tijdje was dat allemaal weg. Misschien moet 'k nog maar 'ns proberen, al zou 'k het wel niet helemààl bannen (het idee van dat boek is dat je het 3 weken totaal bant zodat je van de verslaving af bent en daarna zal het makkelijker zijn om met mate te eten – je mocht trouwens ook niets "vervangend" dat zoet was, want dat helpt u niet van de zoetverslaving af, of zoiets)
  Soit, ik wou dus maar zeggen, misschien wilt ge't boek van Sonja wel eens lenen van de bib – hip is anders, maar 't is nu ook weer niet dat die vrouw er niks van kent.

 9. Sinds 2 weken mag ik dus geen tarwe meer eten en probeer ik de suiker zo veel mogelijk te laten. Aangezien ik niks uit een pakske (koekskes oa) mag, krijg ik dus zo goed als geen suikers meer binnen. Dag 3 kreeg ik het plots heel moeilijk, maar vanaf dag 4 voel ik me alleen nog maar geweldig!
  En hier hie hoera voor Stevia! =)

 10. Wat een trigger dit artikel; wil ik het wel of niet lezen….de ware aard van een suikerverslaafde komt boven;-)
  Ik hoop dat je lekker veel over je suikervrije leven gaat schrijven, ik doe mee! Ik vind trouwens stevia lastig te doseren, heeft iemand tips? Wel heb ik met mijzelf afgesproken wel af en toe wat honing te gebruiken. Succes! Britt

 11. Ik zei het al: ik wil ook wel minderen, maar vrees een beetje voor de praktische haalbaarheid (en het eigen karakter, gebied de eerlijkheid mij te zeggen).
  Misschien al eens beginnen met stevia te gebruiken voor de baksels. Pasta is hier altijd volkoren (veel lekkerder), maar ik gebruik veel te veel witte bloem naar mijn zin.

 12. Wow, veel succes! Daar kan ik mij voorlopig toch nog niet toe brengen, ook niet nu de examens gedaan zijn. Ik snak naar mijn glas cola af en toe en mijn stukske chocola op een booke. Maar ge houdt ons toch op de hoogte van uw ondervindingen? Want ik ben wel benieuwd. Full mental support van hier zene!

 13. Ha, interessant alweer! Ik zal zeker supporteren en met veel belangstelling volgen.
  Ik ben niet zo'n zoetekauw (behalve als ik zwanger ben, wat nu het geval is), maar de man des huizes wel. En ons discussiepunt is de hoeveelheid suiker die de zoon wel of niet mag hebben.

 14. ik kan je alleen maar feliciteren ! Zelf wil ik ook al langer suikervrij gaan, maar mijn gezin ziet dat niet zo zitten… Ikzelf eet grotendeels vegetarisch en zuivelvrij. Maar man en kinderen zijn hier helemaal niet voor te vinden :/ En wat doe je dan ?

 15. Volkoren pasta, rijst en bloem is inderdaad gewoon een kwestie van gewoonte. Thuis aten wij dat altijd, maar mijn Italiaanse echtgenoot was daar totaal niet aan gewend. Dus nu eten wij afwisselend witte en bruine dingen…

  Het boek van Sonja Kimpen: inderdaad verre van hip, maar ik heb het ook gelezen en er staan wel nuttige dingen in. Iets om dus uit te testen na de bevalling (help, zegt de suikerverslaafde in mij, dat is al over een paar weken!)!

  @kinderen: wij proberen ons zoontje van 2.5 ook zo weinig mogelijk (echte) suiker te geven. Vb. confituur en siroop zonder suiker, koekjes met druivensuiker of een rijstwafel… Hij weet niet beter! Ik vraag me alleen af hoe lang het vol te houden is nu hij binnenkort naar school gaat…

  @ chocolade: als je echte pure chocolade neemt met minimum 75-80% cacao, krijg je inderdaad vooral de goede stoffen van cacao binnen! En in warme chocomelk (magere, 100%cacao) doe ik sinds kort dus stevia!

 16. Sinds het vijfde middelbaar doe ik mee met de vasten. 40 dagen zonder suiker (in praktijk zijn er dat +-50). Hoewel het niet makkelijk is (suiker zit in zowat alles!) voel ik me altijd super in deze periode. Ik ruik vele beter, ben fitter en heb niet te kampen met 'suikerpieken'. Sinds 8 jaar, na mijn eerste vastenperiode, ben ik definitief gestopt met frisdrank te drinken en haal ik mijn hart niet meer op aan chocolade.
  Hoewel hier soms nog eens een koekje gegeten word, een ijsje verschijnt bij warm weer en confituur de boterham soms siert, streef ik naar een leven met een kleinere dosis aan suiker. Je kan het dus waarschijnlijk al raden uit mijn tekstje, een aanrader!

  1. Je moest eens weten in welke producten suiker allemaal zit. Vooral in degene waar je het absoluut niet verwacht. Je moet eens proberen gekookte hesp te vinden zonder suiker (glucose), of salami, tomatensausjes, mayonaise, fin… ge wilt het allemaal niet weten. 🙂 Ik let er enorm op en heb nooit last van afkickverschijnselen gehad. Ik eet elke dag wel een stukje (10 gram – jawel ik ben zo zot om dat te wegen) zwarte chocolade (70% – van saveurs de nature of zoiets). Suiker is trouwens het enige voedingsmiddel dat het lichaam meteen omzet in vet en niet in energie. Dus elk snoepje gaat letterlijk meteen naar de poep. 🙂

Reageer