Nieuwe keukenhanddoeken uit barkcloth

Toen mijn favoriete stoffenwinkel, Georgette, een paar maanden geleden de eerste keer barkcloth in huis haalde, moest ik dat woord twee keer lezen. Ik had er nog nooit van gehoord, oeps. Maar toen ik eraan voelde (op Biolicious was dat, jeej voor beurzen, waar je de goodies uit webshops eens kan voelen, ruiken, proeven …), vroeg ik me vooral direct af of dat materiaal eventueel geschikt was voor keukenhanddoeken. Ik was toen nog steeds bezig met Project Schoner Bad- en Keukentextiel – waarvoor ik ook al keukenhanddoeken uit biokatoen bij Kudzu kocht -, vandaar mijn vraag. Ruth wist het zelf niet zo goed, dus ik testte het gewoon uit.

keukenhanddoeken-bio-zelfgemaakt

‘Barkcloth’ – ook wel ‘neushoorndoek’ genoemd – is een iets dikkere, licht geweven stof. Het uitzicht heeft een grof oppervlak maar de stof voelt zijdezacht aan. Deze kwaliteit was in de periode van 1940 -1960 zeer geliefd voor interieurdecoratie als gordijnen, zetelbekleding, kussenhoezen, … . Niets houdt jullie uiteraard tegen om deze stof ook te gebruiken voor mode-accessoires en kleding. (bron: georgette.be)

Intussen gebruik ik mijn oh zo schone nieuwe, zelfgemaakte keukenhanddoeken een paar maanden. Ik durfde ze eerst amper wassen, deed een paar azijnhandwasjes zodat de oh zo mooi verzadigde kleuren zeker niet zouden vervagen, waste ze dan eindelijk toch eens in de wasmachine op lage temperatuur … En ik kan bevestigen: na enkele wasbeurten is barkcloth geschikt om mee af te drogen. De stof is wat ruwer dan normale keukenhanddoeken, maar ze is ook dik genoeg om voldoende vocht te kunnen absorberen.

keukenhanddoeken

Als je het niet over je hart zou krijgen om zo’n schone stof te gebruiken voor keukenhanddoeken, kan ze uiteraard ook perfect dienst doen als tafellakentje of ter vervanging van wegwerpservetten (bah!) om cupcakes op te serveren. Just saying.

cupcakes-chocolade

Stof: Georgette.be.

Volgend bericht
Vorig bericht

12 reacties op “Nieuwe keukenhanddoeken uit barkcloth

  1. Waw, zo mooi gemaakt!
    Onze keukenhanddoeken komen zo langzaamaan bijna allemaal in de fase waar vervanging nodig wordt. Anderzijds: gaten zijn soms best wel praktisch wanneer het litsje is afgebroken, want zo kan ik ze tenminste nog omhoog hangen 😉
    Ik ga dit alleszins eens bekijken, want ik twijfel wat aan die van Kudzu, omdat je schreef dat ze heel snel verkleurden.

    1. Ja, die van bij Kudzu… Misschien ligt het aan het feit dat ze de eerste keer te warm gewassen zijn (geen idee, want Stefan heeft die was gedraaid), misschien zijn ze gewoon echt niet zo kwalitatief … Ik vind ze nog altijd mooi, mooier ook dan deze, want deze waren eerder bedoeld als experiment en ik hoop dat er nog andere, minder vintage geïnspireerde prints in hetzelfde materiaal binnenkomen, maar het is toch best wel jammer, ja …

Reageer