Nieuw biostoffenmerk: Zonen09

Als ik een merk of een winkel toevoeg aan mijn ecostoffenlijstje, hang ik dat meestal niet aan de grote klok. Iedereen weet dat (dringend verder te updaten) lijstje intussen wel staan (toch?!) en wie geïnteresseerd is in (fair) biokatoen, heeft dat blogbericht gebladwijzerd of gepind (trouwens … aangezien ik verhuisd ben, is het misschien wel handig om het opnieuw te pinnen/bladwijzeren). Maar voor Zonen09 maak ik een uitzondering. Want Zonen09 is uitzonderlijk bijzonder.

zonen09-logo

Ik weet dat Zonen09 in Blogland geen onbekende is, maar even een snelle inleiding voor de rest: Zonen09 begon niet zo heel lang geleden als patronenmerk voor jongenskleding, ontworpen door Sharon, beter bekend als mamasha. Ik volg haar blog al sinds ik het bestaan van andere blogs ontdekte. Als naaiende mamablogster zette ze een paar jaar geleden een punt achter haar bureaujob om patronenontwerpster te worden. Ik word altijd blij als mensen, en nog meer vrouwen (of nog zotter: vrouwen met kinderen), zo’n stap durven zetten. Straf, echt straf. Mijn bewondering groeide naarmate haar bedrijfje groeide.

Onlangs lanceerde Sharon feestelijk haar eerste stoffencollectie: 3 katoentjes en 3 tricootjes, in de eerste plaats bedoeld voor jongenskleren, maar door het rustige kleurenpalet en genderneutrale motiefje ook bruikbaar voor meisjes en zelfs volwassenen. Die keuze vind ik al duurzaam, maar de keuze voor GOTS-gecertificeerde (Global organic textile standard) stoffen deed mij bijna achterovervallen van BAM (Buitenzinnige Adoratie voor een Medeblogster).

Serieus, hoe cool is het om jezelf de eerste Belgische producent van biologische stoffen te kunnen noemen?! Wreed cool, zeg ik.

Fabric launch Zonen 09

foto door Silvie Bonne

Naaisters met een hart voor fair&eco kunnen opgelucht ademhalen: bij Zonen09 vind je de – volgens mij – meest kwalitatieve eco stofjes van de Lage Landen. Het ontwerp gebeurt in het tuinhuis van Sharon in Gent, er is minder transport tussen Belgische ontwerpster en Belgische/Nederlandse eindklant en de stoffen zijn GOTS-gecertificeerd. In het kort heeft de GOTS-standaard als doel:

(…) to define world-wide recognised requirements that ensure organic status of textiles, from harvesting of the raw materials, through environmentally and socially responsible manufacturing up to labelling in order to provide a credible assurance to the end consumer. (bron: global-standard.org)

GOTS-logo

In het lang kan je het allemaal lezen op de website van GOTS zelf. De criteria:

  • de grondstoffen worden biologisch geteelt (duh!)
  • toevoeging van chemische stoffen moet beperkt zijn
  • giftige zware metalen, formaldehyde en andere stofjes zijn verboden
  • kankerverwekkende azo-kleurstoffen zijn verboden
  • de werkruimte is veilig en hygiënisch
  • kinderarbeid is totaal uit den boze
  • van de lonen kan men normaal leven

 

Als vrienden en familie met een naaiopdracht aankloppen, maar nog geen stof hebben, stuur ik hen voortaan ook naar zonen09.com. Of ik ernaar uitkijk om die stofjes in het echt te zien, te betasten, te ruiken? Awel, ja, nogal!

zonen09-stoffen

(De foto is een screenshot van op de website. Ik schafte zelf voorlopig nog geen stofjes aan wegens te weinig tijd om te naaien tegenwoordig en een sowieso toch al te volle stoffenkast, ahum.)

 

PS: Nog een tip voor wie bewuste keuzes wil maken, maar het overzicht over alle duurzaamheidslabels al eens verliest: labelinfo.be, de meest handige website met ALLE duurzaamheidslabels, met info waar ze voor staan en scores t.o.v. gelijkaardige labels. Graag gedaan hoor!

Volgend bericht
Vorig bericht

7 reacties op “Nieuw biostoffenmerk: Zonen09

  1. Ik had ze inderdaad bij Sharon al zien passeren, maar had er geen idee van dat ze de eerste Belgische was. Zo tof! En ik hoop stiekem dat er snel een volgende collectie komt!

  2. Wat lief van je Kelly om daar een post aan te wijden. Ik merk dat ik er met de patronen al ‘sta’, maar me echt nog moet bewijzen als stoffenproducent. Dit lezen doet dus echt deugd. En ik had het nog nooit zo bekeken, de eerste Belgische zeg… :-). Ik ben aan het werk aan een volgende collectie. Nog even op wachten, maar deze duw in de rug maakt me blij!

Reageer