Mix ‘n Match: de handtas

Ik weet niet of ik het hier al eens liet vallen, maar op Instagram had ik het wel zeker al over mijn tas. De handtas. De langverwachte handtas. De zot hard nodige handtas. Ik zou er weer een gigantisch lang epistel over kunnen schrijven, maar ik hou het relatief kort. Ik ben al content dat ze eindelijk gefotografeerd geraakt is en al.

Dus. Relatief kort.

Het patroon is er eentje van Mind the Whale, de Mix ‘n Match mini kleuterschooltas. Ik vergrootte ze niet, maar op aanraden van Eva die het patroon ook al omtoverde tot een grote-mensen-versie deed ik enkele aanpassingen. Twee sluitingen en niet eentje bijvoorbeeld, maar ook de schouderriem stikte ik rechtstreeks vast. De rugriemen liet ik – uiteraard – ook gewoon weg. Qua versteviging gebruikte ik Decovil I (op sommige stukken zelfs twee lagen) en voor de rest kan ik vooral zeggen: dit was me het werkje wel, zeg. Ik heb niet geteld hoeveel uren ik ermee bezig geweest ben, maar gigantisch veel is een onderschatting.

Maar het was dan ook wel gigantisch hard de moeite waard. Ik ben echt superblij met mijn tas. Ze is niet perfect (echt niet, maar dat ziet ge gewoon niet zo goed op de foto’s), maar ik ben dat ook niet en dat is ook niet zo’n ramp. Ik zou dingen anders doen bij een volgende (binnen minstens vijf jaar dan graag) en ik wou dat ik iets langer had nagedacht over de stofkeuze van bepaalde onderdelen, maar datdoeterniettoe, want ik ben er ZO content mee.

Mijn Mix ‘n Match is, om de naam volledig eer aan te doen, gemaakt van een heleboel verschillende materialen. In de eerste plaats is dat kurkleer van bij k-bas (waar ik ook bijna alle andere fournituren kocht), een materiaal dat niet per se supereco is maar dat volgens mijn principes wel beter scoort dan echt leder én dat – normaal gezien – veel langer zal meegaat dan katoen. De andere stofjes zijn restjes: grijze chambray van mijn favoriete shortje, blaadjes van mijn favoriete bloesje, de bekende leeuwtjes en tijgertjes waaruit ik al eens een tas maakte en nog wat nepleer dat ik eerder al gebruikte voor een verzorgingstas. Ik hergebruikte ook voor een tweede keer een schouderriem – de eerste keer was dat voor mijn vorige tas, die intussen al serieus versleten was.

Voor de gelegenheid dacht ik ook: ik ga eens zo goed mogelijk bijhouden hoeveel dit mij kost. Ik denk dat vaak, en zeker als ik mensen hoor zeggen of zie denken dat ik dingen zelf maak omdat dat goedkoper zou zijn. Soms wel, ja, maar vaak ook niet. Deze tas kostte mij – ZONDER WERKUREN:

 • 4 holnieten: € 0,30
 • 2 boekentassluitingen: € 4,50
 • tassenband: € 1,15
 • Decovil I: € 11,20
 • 2 ritsen: € 4
 • 4 tassenvoetjes: € 1,20
 • musketon: € 1,95
 • 2 magneetsluitingen: € 3
 • 1 D-ring: € 0,30
 • stoffen (kurkleer + restjes): minstens € 36
 • patroon: € 7,50
 • TOTAAL: € 71,10 ZONDER WERKUREN!!!

Geen goedkope tas, vind ik dan. Maar da’s niet erg, want ik zie ze doodgraag.

Nog vragen over deze Mix ‘n Match? Laat maar weten, hé!
Volgend bericht
Vorig bericht

17 reacties op “Mix ‘n Match: de handtas

 1. Whhhhhaaaaaaaaaa! Pakt dat ik er ook een wil, al lang. Exact zoiets. Ik dacht altijd dat je harder moest hacken om het écht dames en boekentas-af te maken, maar dit bewijst het tegendeel. Merci voor moed en volharding!

 2. Zó extreem mooi, maar echt. Ik heb een aantal jaar geleden gezworen dat ik nooit meer een tas zou maken, maar als ik dit zie, twijfel ik opeens weer serieus (al heb ik nu een exemplaar dat gemaakt is van gerecycleerde petflessen van het merk Onnolulu en nog zeer onversleten). Een patroon van Riet kan ook alleen maar keigoed uitgelegd zijn dus als het huidig exemplaar aan vervanging toe is, ga ik toch eens zeer sterk overwegen (enfin, dan best een half jaar op voorhand precies 😉 ).
  Die van jou ziet er ook echt recht-uit-de-winkel uit!

 3. Ze is keitof! Ik moet hier ook dringend beginnen aan een tas waarvoor ik doorheen de maanden alle materiaal aankocht. Maar omdat ik weet hoeveel werk het is, en ik nooit kan doorwerken, komt het er maar niet van. Gelukkig is het bijna grote vakantie… De jouwe is alvast prachtig! En bedankt voor het prijskaartje, goed om te weten voor velen dat handwerk niet goedkoop is, want ik kreeg gisteren nog hatelijke commentaar op de prijs van een workshop. Mensen maken nu eenmaal graag andermans rekening, zeker?

 4. Hij is su-per-knap! Ik maakte in augustus ook twee boekentasjes voor mijn kleuters, elk ook zo’n 60 euro materiaalkosten en uuuuuuren werk en dan zie je er in de winkel voor 20 euro die ze superleuk vinden, zucht… Maar die voldoening, daar elke dag naar kunnen kijken, dat is onbetaalbaar!

Reageer