Mijn yoga essentials

Wanneer ik precies voor het eerst yoga deed, weet ik niet meer. Het was toen ik nog studeerde, dus minstens zeven jaar geleden. De echte smaak kreeg ik pas te pakken toen ik thuis yoga begon te doen, met YouTube voor mijn neus, ergens in 2013. Dat is nog niet zo erg lang, maar op die tijd heb ik wel ondervonden wat ik nodig heb om yoga te doen. En dat wilde ik dus eens delen: mijn yoga essentials!

Yogalessen

Het belangrijkste om yoga te doen is natuurlijk weten hoe eraan te beginnen. Je kan dat met boeken doen, met echte lessen of met virtuele lessen. Ik volg nog altijd yoga via YouTube, en mijn favoriet is nog altijd het kanaal van Adriene. Onlangs leerde ik ook doyogawithme.com kennen, maar daar moet ik nog wat ontdekken welke leerkrachten mij liggen. Ik wil maar zeggen: als je voelt dat je er deugd van hebt maar je ergert aan de leerkracht, zoek dan verder.

Een deftig matje

Het meest essentiële yoga-object is volgens mij een yogamatje. Ik doe nu zo’n vier jaar yoga en de eerste twee jaar deed ik dat op een plastieken brolmatje. In november 2014 besloot ik te investeren in degelijk gerief en ik ging voor een Manduka eko lite matje (verkrijgbaar bij bol.com!). Ik schreef al eens over mijn matje, en ik kan zeggen dat ik alleen maar spijt heb dat ik het niet eerder gekocht heb.

yoga essentials

Een deftige broek

Er zijn zo van die mensen die meteen als ze een nieuwe sport starten een volledig nieuwe, kwalitatieve, aangepaste sportoutfit aanschaffen. Ik niet. In het geval van yoga kan ik mezelf daarvoor wel voor de kop slaan. Ik heb ZO lang yoga gedaan in brolbroeken. En ge kunt misschien denken dat dat geen verschil maakt, en dat kan voor jou dan zeker het geval zijn, maar ik heb ondervonden dat yoga voor mij aangenamer is als er altijd een comfortabele – en supercoole, al geef ik toe dat dat secundair is – broek klaarligt om gauw aan te trekken bij yogagoesting. Serieus.

Ik zocht en vond een ecologisch verantwoorde versie van het merk RE3 bij Billie. Duur broekske, maar ehm, ik ben er nog altijd even content mee als toen ik ze net gekocht had én ze is nog altijd intact, in tegenstelling tot de paar goedkopere brolbroeken die eraan voorafgegaan waren en die al scheurden aan het kruis bij de eerste warrior pose. Komaan, zeg! Qua bovenstukje heb ik geen voorkeuren, maar qua broek moet het toch goed zitten.

Voilà, dat zijn ze, de drie dingen die ik absoluut nodig heb om yoga te doen. Valt wel mee, hé?
Volgend bericht
Vorig bericht

8 reacties op “Mijn yoga essentials

 1. Hier ook een yogafan. Ik heb de voorbije 12 jaar op onregelmatige basis lessen gevolgd en doe nu zelf daarvan thuis de oefeningen die mijn lijf nog aankan (want dat lijf wil niet meer mee). En heb ook twee CD’s maar die zet ik niet veel meer op. Uit nieuwsgierigheid deed ik onlangs ook eens sessie met Adriene. En ik moet zeggen dat haar aanpak me heel erg ligt, maar dat ik het oncomfortabel vind om een scherm te volgen terwijl ik yoga doe. Ik had mijn computer zoals op jouw foto’s op de grond gezet, maar bij staande oefeningen, krijg ik dan al nekpijn door naar dat scherm te kijken… Misschien is mijn Engels niet goed genoeg waardoor ik teveel moet kijken naar wat ze juist bedoelt ipv de instructies puur al luisterend te kunnen uitvoeren.
  Soit, fijne post! Dat matje noteer ik voor als het mijne versleten is.

  1. Ik moest daar in het begin wat inkomen, in yoga volgen op een computerscherm. Had nog nooit yoga gedaan en kende dus al die houdingen niet (laat staan de niet-Engelse benamingen), waardoor ik ook bijna continu moest kijken. Dat maakt het inderdaad een pak lastiger, maar het verminderde ook wel met de tijd en nu luister ik eigenlijk bijna enkel meer (behalve als er een volledig nieuwe pose aan bod komt). Misschien nog eens een kans geven dus?

 2. Hier ook een yogafan!
  Ik gebruik ik een EkoLite van Manduka voor vinyasa lessen, maar heb ook een ProLite mat voor rustigere lessen.
  Dat komt omdat ik eerst de ProLIte had, maar ik begon daarop uit te schuiven tijdens stevige vinyasa lessen, niet echt handig als je in warrior of down dog staat 😉
  Dus na wat wikken en wegen beslist om een Eko lite bij te kopen omdat die meer grip hebben. En dat is echt een fijne en goede beslissing geweest!
  Ik heb ook zo’n RE3 broekje, maar met een andere print. Zalig he 🙂 Ik kan alleen maar volgen wat je zegt over hoe belangrijk degelijk yogamateriaal is.

 3. Zo’n Mandukamatje staat al een hele tijd op mijn verlanglijstje 🙂 Maar zolang mijn (niet ecologisch) matje niet zodanig versleten is dat ik last kreeg, zou het wat onnozel zijn om al een nieuw te kopen, dus ja… Maar wel goed om in afwachting te weten dat jij het “getest en goedgekeurd” hebt en ik er dus wel op kan vertrouwen dat het goede matjes zijn 🙂
  Ik gebruik meestal mijn loopbroek om yoga te doen, want inderdaad: een slechte broek kan yoga helemaal verpesten!

 4. In september ga ik ermee starten. Heb me alvast ingeschreven voor yogalessen hier in de buurt. Daarna misschien verder doen thuis. Ik vind hier heel veel goede tips, waarvoor bedank-je.

Reageer