Mijn vijf favoriete ontbijtrecepten #boostyourpositivity

Ik begin zo goed als elke dag met ontbijt. Ik hou van ontbijten, en geen beetje. Vroeger was dat anders, in de ouwe tijd dat ik enkel boterhammen met choco of ontbijtgranen at. Ook eten, maar dat was het dan ook maar. Ik ontbeet niet gevarieerd, experimenteerde nooit en at met weinig smaak.

En toen zwoor ik de boterhammen met choco en de ontbijtgranen eens een maandje af. Beste beslissing ooit! Niks per se mis met boterhammen met choco en ontbijtgranen, maar nu is opstaan wel zevenendertig keer plezanter. En ook: als ik nu nog eens een boterham met (in het ideale geval zelfgemaakte) choco eet, smaakt die mij terug.

ontbijten-zonder-suiker

Havervlokkenpap (gekookt of overnight oats)

Mijn favoriete gekookte papcombinatie bestaat uit (rijst)melk met havervlokken (grove vlokken, geen havermout!!) met een heel rijpe, geplette fair trade banaan, een dikke kwak pindakaas (puur, zonder toegevoegde olie of suiker), een theelepel zelfgemaakt vanille-extract en, als het een moeilijke ochtend is, nog wat (puur) cacaopoeder of een eetlepel zwarte fair trade chocoladechips (zo zwart mogelijk, maar hiermee is mijn ontbijt dan niet zonder suiker). Of wat zelfgemaakte ‘chocolade’, maar dat is ook alweer te lang geleden …

Voor mijn overnight oats (of haverpudding van de nacht, zoals ik het in mijn boek noem, moeha!) is de basis havervlokken, plantaardige melk, banaan en chiazaad, maar die pap pimp ik dan ‘s morgens meestal met wat noten en gedroogd of vers fruit, afhankelijk van wat er in huis is. Pindakaas of andere notenboter kan, maar dat mengt wat lastiger.

overnight-oats-art-d-eco-gezond-ontbijt

(Zie eens hoe blij ontbijten mij maakt! En ook: haaaa, fijne herinneringen aan de fotosessies voor mijn boek met fotografe fieke …)

Smoothie

Ik heb sinds een paar maanden een superkrachtige blender, waarmee smoothies echt zo zalig smooth zijn. Eén favoriet smoothierecept is onmogelijk, maar ik hou van die met verschillende stukken fruit (bijvoorbeeld banaan + aardbeien, frambozen en/of bosbessen), aangelengd met water, ofwel een met plantaardige melk, een heel rijpe banaan en pindakaas – net zoals mijn favoriete havermoutvariatie, dus. Maar ook de combinatie banaan-spinazie-appelsien(-avocado) vind ik wreed lekker. En dan spreek ik alleen van de hoofdingrediënten … Je kan smoothies ook pimpen met kruiden (kaneel! speculooskruiden! vanille-extract! gember!), zaden en pitten, zemelen voor een groter hongertje … En ‘t is ZO gemakkelijk en snel klaar. Hartjes, zo veel hartjes voor smoothies!

Havergebak met appel (en peer) volgens het Oh She Glows Cookbook

Je weet wel, dat waarover ik in mijn vorige blogpost schreef. Het smaakt als appeltaart, maar is lekkerder en gezonder, dus wat wilt ge nog meer?!

Gebakken ahorn-kaneel-havermout met appel en peer oh she glows cookbook

Zelfgemaakte granola met plantaardige yoghurt

Geweldig lekker omdat je het helemaal kan afstemmen op je goesting, en geweldig handig omdat het gemakkelijker is dan een boterham smeren. In my opinion, that is.

Enige nadeel: de verpakking van die potten yoghurt, maar daarvoor wil ik alternatieven vinden (nu ja, ik heb al wel ideeën hoor, nu alleen nog uitproberen of ik die combinaties dan ook kan smaken).

American pancakes met choco

Op zondagochtend kan ik al eens genieten van een lekker decadent pannenkoekje (nu ja, zo decadent is het niet, maar het smaak wel zo) met (ahorn)stroop en fijngehakte noten of met zelfgemaakte hazelnotenchoco (in mijn boek staat een recept voor snellere choco). Het is weer veel te lang geleden dat ik dit at, maar oh ja, dit is een favorietje.

vegan-pannenkoeken-ontbijt

En wat drink ik ‘s ochtends?

Ik vind koffie heel erg vies. Ik begrijp de hele koffiegekte van de gemiddelde Vlaming/westerling dan ook helemaal niet. Bah. Meestal drink ik gewoon water, maar als ik iets extra’s nodig heb (of als ik een stukje cake wil soppen), dan drink ik heel soms thee maar meestal chocomelk. Ja ja, lach maar! Ik geniet intussen wel van mijn chocomelkjes! Ik maak hem zelf:

 • met plantaardige melk uit een brik: ik verwarm een grote tas plantaardige melk en voeg aan de warme melk een tl puur cacaopoeder, een scheutje vanille-extract, afhankelijk van de soort melk een halve theelepel zoetmiddel, een mespuntje zout en een mespunt kaneel toe. Zo lekker!
 • of op basis van cashewnoten: ik blend kraanwater met cashewnoten (hoe meer noten, hoe dikker de ‘melk’) en voeg naar smaak cacaopoeder, vanille-extract, (zoetmiddel,) zout en kaneel toe. Even verwarmen en dan genieten! (het lijkt op mijn recept voor romige cacao-cashewmelk, maar dan zonder banaan en opgewarmd)

cashew-chocomelk

Meer recepten voor suikervrij ontbijten (en lunchen) verzamelde ik HIER. Die lijst is al heel lang niet meer geüpdatet, maar ooit doe ik dat wel. Denk ik. Tussen mijn eigen recepten vind je ook misschien nog wat inspiratie.
Volgend bericht
Vorig bericht

25 reacties op “Mijn vijf favoriete ontbijtrecepten #boostyourpositivity

 1. Ook al heb ik al ontbeten (jaja, een smoothie) ik krijg er zowaar terug honger van. Die chocomelk ga ik een proberen.
  Dat stukje cake op de laatste foto, welke is dat?

 2. Klinkt goed allemaal.
  Ik neem geen tijd voor het ontbijt, maar als ik thuiskom van alle kinderen wegbrengen (rond 10 uur) eet ik meestal een restje van het avondeten van de vorige dag 🙂 Als lunch heb ik meestal soep, dus eigenlijk eet ik 3x per dag “warm”!

  1. Mijn vriend eet af en toe spaghetti ‘s morgens, of andere restjes van het avondeten. Ik kan dat echt niet, hartig eten ‘s morgens … Het zou anders ook wel handig zijn!

 3. Bedankt voor de tips! Ik moet dringend iets aan mijn slechte ontbijtgewoonte gaan doen, maar ik vind het zo moeilijk om een lekker alternatief te vinden. Dat havergebak en de pannenkoeken staan me zeker wel aan. En de chocomelk, zolang het maar zoet is ‘s morgens!

  (En inderdaad, ‘bah’ voor koffie :-))

    1. Mijn duurste toestel in de keuken, maar mijn meest favoriete! 🙂 (later in mijn nieuwe keuken wil ik een stille dampkap en een inductiefornuis, dan zal mijn Vitamix al niet meer het duurste toestel zijn, haha)

 4. MMMMh, zo veel lekkers bij elkaar! Ik ontbijt meestal met bokes met choco of overnight oats en fruitsla, maar die pannenkoekjes lijken mij ook wel iets! Eunueh, zo “zelfgemaakt vanille-extract” is dat heel moeilijk te maken? *nieuwsgierig!

 5. Ha, over (onder andere) je haverpudding van de nacht en je choco schreef ik juist op mijn blog. Allebei meer dan goedgekeurd alleszins en de overnight oats zijn hier ondertussen al in meerdere variaties op tafel gekomen. Zo onnozel dat ik dat tevoren nooit uitgetest heb, want “boehoe, ‘s avonds al met mijn ontbijt bezig zijn, ik heb daar geen tijd voor”. Dikke zever, want ‘t is zooo praktisch 🙂
  Je speculoosgranola van een paar dagen geleden maakte ik eergisteren in een kleine hoeveelheid om eens te testen. ‘t Is al op ondertussen, maar de volgende lading (al dan niet met andere kruiden) volgt zeker!

  En koffie: inderdaad bah! En dat nochtans met twee ouders én een lief die elke dag hun tas(sen) koffie moeten hebben 🙂

  1. Dikke zever, inderdaad! Goed dat je het toch eens geprobeerd hebt dan, ondanks dat excuus 😀
   Mijn pa was/is koffieverslaafd, misschien daarom dat ik de geur van koffie ZO beu ben 🙂

 6. Hier ook bah voor koffie! Soms denk ik: ik moet dat leren drinken, maar het is me nog nooit gelukt.
  Ik gebruik altijd havermout om pap mee te maken, is er dan zo veel verschil met havervlokken?
  En ook: doe jij écht zelfgemaakt vanille-extract in je (rauwe) ontbijtjes? Dat is pure vodka! 🙂

  1. Waarom zou je koffie moeten leren drinken? Omdat zowat iedereen het drinkt? Nee!
   Ja, havervlokken vind ik veel lekkerder. Ze zijn grover van structuur en maken je pap minder papperig. Ik hou van iets meer bite 🙂

   Vanille-extract in ontbijt, tuurlijk, waarom niet? De wodka verdampt hé! En dan nog, ik voeg geen geuten vanille-extract toe, haha 😀 In smoothie gebruik ik tegenwoordig ook vanillepoeder, maar dat smaakt toch minder door dan mijn extract 🙂

   1. Koffie heeft inderdaad meer nadelen dan voordelen. Ik vind dat koffiebonen lekker ruiken, maar het goedje drinken? Bah! Veel te bitter! En als je er tonnen ‘melk’ en suiker bij moet kappen is het nog verre van gezond.
    Voor de havervlokken moet ik precies eens een bestellingske doen bij Pit&Pit :-).
    Alcohol verdampt toch alleen bij het verwarmen? Dus bij rauwe overnight oats blijft die er toch in? Of zie ik dat nu zo verkeerd? 🙂

  1. Helaas helaas! Mocht ik tien euro verdienen elke keer als ik dat boek had vermeld of aanbevolen, had ik nu wellicht al tien nieuwe boeken kunnen kopen. Helaas moet ik heel hard werken op mijn kantoorjobje om af en toe een nieuw kookboek te kunnen kopen … Je kan er dus zeker van zijn: ik ben gewoon héél erg fan van dit boek 😀 Het is het kookboek dat ik al het meeste gebruikt heb en nog geen enkel recept is me tegengevallen. Hopelijk bevalt het jou ook! 🙂

Reageer