Mijn liefde voor lijstjes!

Sinds zeker meer dan een jaar houden mijn vriend en ik een niet-hebben-wel-hebben-lijst bij. De titel zegt het wel ongeveer: in die lijst sommen we op wat we later, ‘t is te zeggen als we gaan samenwonen, al dan niet zouden aanschaffen. Kom, een mens vergeet soms wat hij zegt, dus zo’n lijst heeft wel een nut 😉 Het gaat in de eerste plaats om elektrische (huishoud)apparaten die we al dan niet als nuttig beschouwen, maar ook bvb. het vermijden van “irritante hoeken in meubels” is erin opgenomen 🙂

Daarnaast staan er natuurlijk nog vraagtekens, zoals bij een vaatwasser (grotere twijfel, want een vaatwasser zou volgens sommige bronnen minder water verbruiken… dit zullen we nog moeten onderzoeken), een microgolfoven (eerder ja) of een mixer (eerder nee). Om ten strijde te trekken tegen elektrische apparaten heb je natuurlijk wapens nodig. Bijvoorbeeld een spons en een handdoek in het geval van de vaatwasser of stevige armen in het geval van de mixer… Of natuurlijk niet-elektrische alternatieven, zoals daar zijn: de vijzel!

vijzel

Dit exemplaar heb ik zo’n twee maanden geleden van mama gekregen. Voorlopig gebruik ik hem enkel om nootjes te verbrijzelen om op een pannenkoek op agavestroop te strooien (heerlijk!), maar later, later wordt hij één van mijn beste keukenvriendjes!

Een ander apparaat waarbij ik nogal twijfels heb, is een strijkijzer. Momenteel strijk ik mijn kleren niet (of laat ik ze niet strijken).

 • Ten eerste bespaar ik mijn mama daarmee tijd (want zij zou het anders doen).
 • Ten tweede verbruikt een strijkijzer enorm veel energie (gemiddeld zo’n 2000W!).
 • Ten derde is het meestal niet nodig om kleren te strijken. Als ik vrouwen uit mijn omgeving hoor klagen dat er weer een mand kleren op hen staat te wachten om gestreken te worden, stel ik voor om het gewoon niet te doen. Maar dan reageren ze dat dat toch niet kan, kleren moeten toch gestreken worden?! Als ik dan zeg dat mijn kleren nooit gestreken zijn, kijken ze verbaasd – “Allez, is dat echt? Dat zou je niet kunnen zeggen!”
 • Ten vierde gaan zo’n toestellen sowieso kapot, en herstellen, tja, daar doen vele winkels niet meer aan mee…

Maar nu ik weer wat meer met naaien begonnen ben, heb ik toch al vaak mama’s strijkijzer gebruikt… Het plooien en platstrijken vermijdt toch wel een hoop gepruts door scheve naden die ik anders zou stikken… Of ben ik gewoon zo onhandig?

Hoe het ook zij, we hoeven niet meteen een nieuw strijkijzer te kopen. Mijn schoonmoeder heeft namelijk al een strijkijzer klaarstaan (via een steuntombola gewonnen)…

strijkboutje

 

Dat impliceert nu niet noodzakelijkerwijze dat ik mijn kleren ga beginnen strijken hoor. Maar dit ‘antiek’ model, dat 1000W verbruikt (wat nog wel gecheckt zal worden met onze energieverbruiksmeter), zal ons alvast kunnen helpen als het ECHT nodig is. Waarschijnlijk eerder zelden, maar toch.

Trouwens, bij het zien van deze beelden uit Haïti vroeg ik me af of gelijkaardige beelden in de loop van mijn leven ook in België zullen kunnen opgenomen worden, beelden niet alleen van de materiële schade en van opeengestapelde lijken (wat me trouwens herinnert aan de huiveringwekkende beelden van de massamoord op joden in Babi Yar), maar vooral ook van looters, plunderaars, die de bezittingen van een neergeschoten man stelen, of van een man die een lijk uit een doodskist haalt, kortom beelden die schijnen te suggereren dat het principe van the survival of the fittest helemaal niet ver weg is in tijden van onzekerheid op velerlei vlakken…

Volgend bericht
Vorig bericht

6 reacties op “Mijn liefde voor lijstjes!

 1. Ik ben er ook mee opgehouden, met strijken. En dan zeggen ze dat groen leven moeite kost. Maar ik heb inderdaad bij de aanschaf van mijn naaimachine ook de strijkplank terug boven gehaald. Ik las trouwens laatst ook dat stofzuigen ook inefficiënt en overbodig is, zo lang je maar dweilt…

 2. Inderdaad, een stofzuiger verbruikt ook enorm veel energie, terwijl schoonmaken zonder stofzuiger absoluut mogelijk en doenbaar is en geen elektrische energie verbruikt… Dat apparaat staat alvast op onze niet-hebben-wel-hebben-lijst in de niet-hebben-kolom 🙂

 3. Veel hangt ook af -denk ik- of je kindjes hebt of wil hebben.
  Indien ja: mixer heel handig 🙂 (voor groentenpap, fruitpap en soep en smoothies voor de kindjes)
  Strijkijzer: af en toe heel handig (ik strijk niet veel, maar met een gezin komt er soms wel bij elkaar en kan je het niet altijd op tijd opplooien en dan kan het zijn dat alles er wel heel verfrommeld uitziet)
  Ik gebruik mijn strijkijzer ook als ik ga stikken, dat spaart enorm veel tijd en frustratie (en dat heeft niets met onhandigheid te maken, dat is gewoon zo)
  Een vaatwas hebben wij niet. Wij sparen wel kleine afwasjes op om niet te veel water te verspillen en gebruiken het water van de afwas -mits niet te vuil- ook voor het schoonmaken van tafel en aanrecht enzo.

 4. Ik maak voor mezelf ook fruitpapjes, heerlijk, maar mama heeft daarvoor zo'n handig 'machientje', een potje met twee mesjes in en je moet het dekseltje draaien en dan draaien de mesjes dus ook, gaat ook heel snel! Oh, en vroeger was mama ook onthaalmoeder en ze had zo'n bakje waarop een rasp kon bevestigd worden, voor de appeltjes enzo. En de rest deden we gewoon met een vork.
  Maar een mixer is inderdaad wel handiger in sommige omstandigheden (want sneller en sterker 😉 ).

  Wat de vaat wassen betreft, vind ik eigenlijk nog het belangrijkste dat het geen drinkwater is. Daarop moeten je leidingen en zo natuurlijk voorzien zijn…

Reageer