Mijn huidige make-up routine (ahum) en hoe ik mijn make-up verwijder

Het is nu een jaar en negen maanden dat ik mijn gezicht af en toe plamuur. Ik zou eigenlijk liever niet meer buiten gaan zonder een beetje concealer en een laagje foundation of poeder, omdat ik me minder mezelf voel als mijn (acné)littekens te zichtbaar zijn, hoe tegenstrijdig dat ook moge klinken, maar daarvoor kan het mij toch ook weer nog niet genoeg schelen, hoe ik eruit zie, en al zeker niet op werkdagen. Plus, soms regent het, en dan schiet er toch niets meer over als ik op het werk aankom met de fiets. Of mijn ogen tranen, in de snijdende kou. Of in de zomer, tja, dan is het er soms al af gesmolten als ik aankom. En anders doet het dat wel in de loop van de dag, want op het werk is er geen airco.

Bon, het weer en mijn ‘foert, ik probeer het mij zo min mogelijk aan te trekken’-houding zorgen ervoor dat ik voorlopig bijna enkel make-up gebruik in het weekend, op voorwaarde dat ik niet ga fietsen als het regent of véél te warm is. Maar op de dagen dat ik wel make-up gebruik, doe ik het goed: met natuurlijke en liefst biologische producten.

make-up stash logona liquidflora barbara hofmann benecos sante

ALS ik me schmink, breng ik dit allemaal aan op mijn gereinigd, met gezichtscrème ingewreven gezicht (van links naar rechts op de foto):

 • concealer van Liquidflora om de acné(littekens) te camoufleren
 • compact gezichtspoeder van Logona medium beige 02, dat ik aanbreng met mijn nieuwe Barbara Hofmann bamboe poederkwast voor een egale, matte teint
 • mijn wenkbrauwen kleur ik met het middelste kleurtje van mijn oogschaduwtrio, ook van Logona, met behulp van mijn Barbara Hofmann bamboe oogschaduwpenseel (multifunctionaliteit for the win, maar ook een beetje: ik gebruik die oogschaduw niet echt als oogschaduw, dus op deze manier dan toch wel)
 • niet standaard, maar als ik wil dat mijn ogen er meer uit springen (iew, niet letterlijk!), gebruik ik nog altijd dezelfde oogpotloodjes: zwart bovenaan, wit op de onderste waterlijn (dat doet ge om uw ogen groter te laten lijken, zie maar)
 • wel vrij standaard: mascara. Zwart, niet waterproof, maar ze doen goed hun werk: je ogen meer benadrukken. (Maar ik kan dus niet vergelijken met niet-natuurlijke mascara’s…)

De producten van Liquidflora en Logona en de borstels kocht ik bij Druantia. De oogpotloodjes kocht ik op SoloBioMooi.nl. De mascara’s van Sante en Alverde kocht ik op reis in Duitsland.

wonderolie jojoba olie chia-olie abrikozenpitolie roomse kamille hydrolaat

Hoe ik mijn make-up verwijder

Het verwijderen van de make-up doe ik ook telkens met natuurlijke producten. Uiteraard. Ik heb nog nooit een speciaal daarvoor bedoeld product gekocht, omdat je met pure oliën alleen al ver geraakt. Meestal pas ik daarvoor de oliereinigingsmethode toe (die ik in mijn boek helemaal uit de doeken heb gedaan). Ik masseer een oliemengeling in (wonderolie + abrikozenpitolie/jojoba-olie/andere olie die ik staan heb). Die verwijder ik tot alle restjes make-up weg zijn.

Soms maak ik een mengeling van olie met Roomse-Kamillehydrolaat. Die ‘zwakkere’ mengeling is dan weer perfect om lichtere make-up te verwijderen (als in: geen mascara en oogpotlood, enkel de concealer en poeders). Dan gebruik ik mijn zelfgemaakte herbruikbare wattenschijfjes.

De producten hierboven komen van bij Druantia (valt het op dat dat mijn go-to-winkel is?), behalve de jojoba-olie, die ik eens bij Pit&Pit kocht. Het linkerflesje is trouwens een rollertje met chiazaadolie dat ik gebruik als oogserum. #gettingolder

herbruikbare wattenschijfjes art d eco

Niet DIY make-up removers

Voor wie geen goesting heeft om zelf te experimenteren met oliën als make-up remover: Iris heeft in haar winkeltje een oogmake-up remover van Logona die ook een mooie samenstelling is van verschillende oliën (waaronder wonderolie en rozenolie!), aloë vera en etherische oliën. Sinds kort heeft ze ook een milde make-up remover van Beauty Garden (met zonnebloemolie en Roomse Kamille) én wasbare wattenschijfjes. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik ben er serieus van overtuigd dat deze producten hun werk zullen doen, want Iris van Druantia verkoopt alleen Goed Gerief, booyah! #girlpower en al

Nog even lachen om af te sluiten? Dit.

Moet ik altijd aan denken, als iemand zegt dat ze geen make-up gebruikt. Dat gezicht, moeha! Ik denk dan ook nog iets in de trant van: “blij voor jou maar sorrynotsorry dat ik me wel beter voel met een laagje camouflage”.

Oh, en deze like ik ook op Pinterest:

(ook al is die niet echt van toepassing op mezelf hoor, ik ben niet zo powerful)

Volgend bericht
Vorig bericht

32 reacties op “Mijn huidige make-up routine (ahum) en hoe ik mijn make-up verwijder

 1. Haha, ik ben zo iemand die noooooit make-up gebruikt. Ik reinig mijn gezicht wel, en gebruik ook wel soms een dagcrème. Doet me eraan denken dat ik dringend op zoek moet naar een goeie, voedende, want sinds mijn zwangerschap heb ik een heel droge / gevoelige huid. Mocht jij (of iemand anders) tips hebben, ik hoor het graag 🙂

  1. Ik gebruik skin drink (en andere producten) van de Lush (sinds mijn zwangerschap zijn mijn gezicht en handen extra droog). Het is voor mij een van de weinige cremes die werkt. Een jaar of twee geleden tijdens een koude winter heb ik er zo eens een heleboel getest…

  2. Fieke, ik gebruik zelf momenteel gezichtscrème van Logona met toverhazelaar, bedoeld voor gemengde huid. Ik ben daar wel content van, zeker als mijn huid gezond staat. Als hij ‘in een vette periode zit’, dan is die dagcrème al te zwaar eigenlijk. Als je echt droge huid hebt, zou ik vermoeden dat de Logona dagcrème met rozen (van bij Druantia) wel het proberen waard is.

   Lush zou ik zelf niet meteen aanbevelen omdat die meestal niet zo natuurlijk zijn als ze ze doen lijken, maar als dat geen punt is, kan je Lush dus ook proberen 🙂

   Met Weleda heb ik geen ervaring, maar wel jeej voor Weleda!

   Misschien kan je ook eens proberen om bijvoorbeeld ‘s avonds je gezicht in te wrijven met pure olie (bijvoorbeeld argan of avocado)? Dat voedt enorm en kan je dan ook nog voor andere doeleinden gebruiken…

   1. Kelly, Als je Toverhazelaar te voedend is in sommige periodes, dan kan je tijdens een ‘vette periode’ overschakelen op de Farfalla In Balance fluide of de Farfalla Intense Moisture fluide. Beide fluides die zijn lichter van structuur zonder in te boeten aan voedende eigenschappen 🙂

    1. Ja, ik denk dat ik daarvan eens een staaltje had! Maar ik wil minder plastic verpakkingen, dus als mijn huidige crème op is, ga ik terug op zoek naar iets anders … Eerst eens proberen of pure olie ‘werkt’ voor mij en indien niet, gaat de zoektocht verder! 🙂

     1. De fluides van Farfalla zitten in een glazen fles, kartonnen doosje en alu dopje. Het enige dat daar plastic aan is, is het pompje 😉 Goede all-round olies zijn abrikoos en avocado. Meer geschikt voor de gemengde en ook vette huid is Jojoba (omdat die het meest lijkt op ons eigen talg). Kwestie van al ideetjes op te doen.

     2. Ideetjes waren er al hoor, wat dacht je? 🙂 Ik had al besloten dat ik het eerst met abrikoos-jojoba zal proberen, dat heb ik sowieso nog in huis 🙂

  3. Fieke, Droog, gevoelig en “voedend” zijn verschillende eigenschappen. Een droge huid heeft vet/voeding te kort. Een gevoelige huid is makkelijk geïrriteerd. Een gedehydrateerde huid heeft water nodig. Je kan meerdere huidtypes tegelijk hebben vb een gedehydrateerde gevoelige huid. De meeste mensen die ervaren dat ze een droge huid hebben, hebben meestal een gedehydrateerde huid. Als je die dan lange tijd niet voldoende hydrateert, gaat die huid dan sterk lijken op een droge huid. Enfin, moeilijke materie. De snelste oplossing is dat ik je kan zien (irl) dan kan ik je zeggen welk huidtype je bent. Mocht dat niet lukken dan zit je altijd goed met één van volgende crèmes: Farfalla Intense Moisture crème of Beauty Garden Violette dagcrème (beide hydraterend en voedend) of Farfalla Pure Sensitiv crème of Logona Aloe dagcrème (beide geschikt voor de gevoelige huid). Heb je hier nog vragen over, shoot 🙂

 2. Ik zou wel willen make-up gebruiken, zo af en toe, maar ben nog steeds op zoek naar gerief waar ik geen jeuk, pukkels, rode vlekken, tranende of compleet gezwollen ogen van krijg. Allergisch zijn maak gewone dingen soms wel spannend…

   1. Nee, voorlopig niet. Ooit misschien…Lush heeft hier en daar wel iets dat ik kan verdragen, en verder hoop ik in de loop van mijn herboristenopleiding genoeg zelf te kunnen maken om mijn gezicht af en toe eens in te wrijven. Hoop doet leven hé 😉

    1. Als je allergisch bent, en je weet niet voor wat, is het een hulp om met enkelvoudige ingrediënten te beginnen. Het is soms zoeken naar een speld in een hooiberg als je verschillende producten door elkaar gebruikt omdat je niet kunt nagaan welk ingrediënt de miserie veroorzaakt. I’ve been there (zelf allergie-patiënte zijnde) Vb enkel abrikozenolie gebruiken als reiniger&verzorging. Sheaboter is ook een leuke enkeling. Of een hydrolaat van roomse kamille. Kwestie van toch íets te kunnen gebruiken 🙂 En ook veel succes met je Herboristenopleiding!

 3. Ik kan de mascara van Physicians Formula van harte aanraden!! (Te koop bij greenbeautyshop.nl)Van Alverde kreeg ik extreem tranende, rode ogen. Nu nergens last meer van. Brengt fijn aan, blijft goed zitten en precies genoeg volume zonder klonters (vaak vind ik ze te ‘dun’, ik heb lange dunne wimpers dus hou van n beetje volle mascara maar niet overdreven). Echt de fijnste natuurlijke mascara die ik ooit geprobeerd heb!!
  De oogschaduw van boho ben ik trouwens ook heel tevreden over. Ook hier: geen jeuk een uitslag meer, er zijn mooie kleuren te koop, ook matte varianten (hoera!) en heel fijn zuinig in gebruik. Pluspunt: het zit in een kartonnen ‘tinnetje’ en niet in plastik, (alleen bovenop helaas n doorzichtig ‘plastik’ glaasje). En de donkergrijze variant gebruik ik nat ook als eyeliner. Multifunctionaliteit olé!

  1. Ik ben (voorlopig) nergens allergisch aan, maar ik ben ZO benieuwd naar de Boho producten! Ze staan al een tijdje op mijn verlanglijstje, maar eerst opgebruiken wat ik heb 🙂

 4. ik draag make-up als ik ergens naartoe moet, meestal enkel wat mascara en oogpotlood. Ik zou nochtans deugd hebben van een beetje concealer en van die dingen, maar ik ben eigenlijk te lui om dat allemaal uit te zoeken 😀

 5. Weer wat bij geleerd :-). Vele van de merken die jij opsomt, ken(de) ik (nog) niet, laat staan dat ik ze ben tegengekomen. Nu, tijdens m’n herstelperiode, kan het me ook weinig geven hoe ik buiten kom. Maar in normale omstandigheden ga ik de deur niet uit zonder me op te maken, omdat ik mij daar eenvoudigweg dan ook goed bij voel. Maar is zeker ook leeftijdsgebonden (ik ben al een ‘beetje’ ouder hé 😉 ). Graag komen lezen.

 6. Dank voor het me leren kennen van Druantia! Seffes ook een bestellingske placeren zie..
  Vraagje: onder dat poeder, die concealer, neem jij die lichter of in hetzelfde kleur als je poeder?

  Toffe blog!

  1. Whaw, nog wel een “uitgebreide” routine moet ik zeggen! Ik doe elke dag de oog-routine zoals jij ze beschrijft, alleen aan de poeders en zo kom ik nog niet toe. Mijn huid is niet super zuiver (littekentjes, rode vlekjes, puistjes enzo) dus ik zou het op zich wel kunnen gebruiken, maar ik vind het nog niet “erg genoeg ” om er een dagelijkse gewoonte van te maken. En ik zou me eerst moeten laten adviseren voor de juiste producten denk ik.

   En die laatste quote is écht niet geldig voor mij, ik ben een klein monster als ik pas opsta. Ik moet gewassen, gekamd en geschminkt zijn om een béétje deftig voor de dag te komen. Natuurlijke schoonheid is niet aan mij uitgedeeld vrees ik. 😀

    1. Zoals gezegd, in de werkweek kom ik meestal niet verder dan mijn gezicht wassen + een dagcrèmeke smeren 🙂 Enkel in het weekend neem ik meer en meer de tijd voor de volledige vijf stappen. Dus dagelijkse gewoonte? Dat heb je verkeerd geïnterpreteerd 🙂
     Ik gebruik nu wel sinds een paar dagen een licht getinte dagcrème en die plan ik wel dagelijks (nu ja, zodra mijn andere dagcrème volledig op is, nu wissel ik nog een paar dagen af) te gebruiken, in combinatie met concealer voor de ergste littekens. Vandaag kreeg ik al een compliment dat mijn huid er ZO goed uitzag, haha!

     1. Whoeps, dat is niet verkeerd geïnterpreteerd, gewoon slecht gelezen. Sorry! 😉 zo’n getinte dagcreme is wel een goed idee anders!

  2. Hi Katrijn, merci! Je concealer kies je in principe op basis van je natuurlijke huidskleur. Ik kopieer hier even wat Iris van Druantia al elders reageerde: “In de concealer van Liquidflora heb je 3 kleuren: 01 ivory, 02 beige en 03 peach. 01 en 03 zijn beide lichte kleuren, om iets optisch naar voor te brengen, vb donkere wallen of kleine puistjes en oneffenheden te camoufleren. 01 is voor de roos getinte huid, 03 voor de geel getinte huid. 02 is voor de bruin getinte huid, of om te contouren.” Mijn concealer is 01 en mijn poeder kleur 02, dus in mijn geval is de concealer lichter, maar of dat ‘de regel’ is, weet ik niet zeker 🙂 Voor mij ‘werkt’ het alleszins goed zo 🙂

Reageer