Mijn ‘eigen’ kookboek

‘Eigen’ is wel een groot woord. Het boek was er al, de recepten heb ik op internet of in tijdschriften gevonden. Maar toch.
Tijdens haar lenteschoonmaak kwam mama nogmaals oog in oog te staan met een reeks kookboeken, Koken zonder grenzen, die ze al lang heeft, maar nog maar zelden gebruikt heeft (of misschien zelfs nog nooit). Nu moesten ze weg. Ik, keukenprinses in wording, dacht, ‘natuurlijk wil ik ze, daar kan ik nog iets van leren’, maar na een nachtje slapen leken ze me toch nogal nutteloos. Met titels als Wild en Gevogelte, 100 Komplete Menu’s (geschreven in een tijd waarin men dacht dat vlees in 2 van de 3 maaltijden van de dag zéker aanwezig moest zijn, dus altijd met vlees) en De fijnste Visgerechten kan je een vegetariër nu niet bepaald een plezier doen… Ik had er misschien nog bepaalde dingen kunnen uit leren, maar ik heb nog genoeg andere, recentere en vegetarische kookboeken die op mij staan te wachten. Dus gaf ik ze terug, op één exemplaar na. Ik koos de meest neutrale (‘t is te zeggen, niet zozeer gericht op ‘de belangrijkste maaltijd van de dag’) en ook wel de leukste titel, Feestelijk Eten Thuis, en ben van plan om daarvan mijn eigen ‘kookboek’ te maken. Ik zou er namelijk recepten van op internet en vondsten uit tijdschriften in willen plakken. Nu zitten die in een map, dat is ook handig, en dat kan ook mooi ogen (op dit moment echter helemaal niet), maar ze in een boek plakken, ja, dat klinkt tof in mijn oren 🙂

En eerst dacht ik, ‘oh nee, hoe ga ik daar nu orde in krijgen?’, maar recepten in een kookboek zijn ook niet zozeer geordend op alfabet en zo, maar gewoon per ‘categorie’, en de index achteraan helpt dan recepten terug te vinden. Dus doe ik het ook zo.

De categorieën van het Kelly-kook-en-bakboek zonder grenzen zullen iets worden à la:

 • Smeersels (voor toastjes of boterhammen: choco, prepare, komkommerspread, bananensmeersel …)
 • Brood & consoorten
 • Ontbijten zonder brood (mueslirepen, scones, broodpudding (oké, dit laatste is niet echt zonder brood, maar het is wel iets anders dan typische boterhammen he), …)
 • Soep
 • La cuisine de la simplicité (onthoudenswaardige stamppotcombinaties, balletjes in tomatensaus, … vegetarische variaties van de meer traditionele gerechten)
 • Peulvruchten & tofu (falafel, burgers, …)
 • Pasta, pizza & rijst
 • Groenten à volonté (groentepannekoekjes, ratatouille, … veel groenten, maar niet in sausvorm)
 • Ovengerechten (quiches, …)
 • Wok
 • Frituurgerief (vettige linzenballetjes 😀, oliebollen, …)
 • Salades
 • Barbecuetijd!
 • Cakes & taarten
 • Koekjes (muffins, brownies, notenkoekjes, ge weet, compacte, weinig levensnoodzakelijke (want suiker + vet) voedingswaren, bedoeld voor één persoon)
 • Snoepjes (energiebommetjes, …)
 • Fruitige desserten
 • Drankjes
 • Dipsausjes (en veganaise en consoorten)
 • Doe-het-zelf: tips & tricks
Het heeft langer geduurd dan ik zou gedacht hebben om zo’n inhoudstafel op te stellen. Vergeet ik niks? Of heb ik eerder te veel categorieën? Niet simpel!

Achteraan (of vooraan) reserveer ik een twintigtal bladzijden voor mijn register, ongeveer 1 letter per blad, want ik schrijf niet zo klein als de drukker drukt.

Ja, ik heb er zin in 🙂
Dit wordt dus nog vervolgd, binnen enkele maanden begin ik eraan! Ik heb dus nog genoeg tijd om na te denken over mijn onderverdeling, oef…

Volgend bericht
Vorig bericht

6 reacties op “Mijn ‘eigen’ kookboek

 1. Ik heb er ook al zin in. Hoewel ik daar niet rechtstreeks mee in contact kom. Het is een fantastisch idee! Ik denk dat ik eerst met een klein boekje ga beginnen met bakgerechten. Momenteel staan al mijn recepten op kladbriefjes, formaat van een post-it. Niet zo efficiënt dus.

  Ooit maak ik-waard! In de rechterkolom op mijn blog kunt u uw eigenste idee terugvinden.

 2. Ik heb een lege schetsboek, volledig categorieloos, volgeplakt en geschreven met recepten. Niet erg handig hoor… Als 'm vol is ga ik gewoon een dikke ringmap gebruiken, dat kan je naar eigen wens indelen en belangrijker: her-indelen.

 3. Hm, ja, Severien, je hebt een punt wat dat her-indelen betreft. Maar toch, mijn boek zal niet categorieloos zijn, en als ik goed over mijn categorieën nadenk, lijkt een boek (met register) me toch handiger dan mijn huidige organisatie…

Reageer