Mijn eerste bezoek aan Ohne, de verpakkingsvrije winkel in Gent

Dus, mijn eerste bezoek aan de verpakkingsvrije winkel. Het plan was om met de trein te gaan. Mijn trekrugzak lag klaar, ik had een hoop plastic potjes verzameld om mijn rug niet te hard te overbelasten, ik had de dienstregeling nog eens gecheckt en gekeken hoe lang ik zou moeten wachten op de volgende trein als ik mijn overstap miste, ik ging net mijn treinticket kopen via de app, en toen zag ik: problemen op ‘het spoor’ door een kabel die het de dag voordien begeven had. Dju. Ik had een drukke zaterdag gepland en dus geen tijd te verspillen om ‘slachtoffer’ te zijn van de vertragingen, dus we gingen met de auto. Stefan zag er lichtjes tegenop omdat hij het nogal belachelijk vindt om zo ver boodschappen te gaan doen – wat ik wel begrijp, maar dichtbij kunnen we nu eenmaal geen biologische, verpakkingsvrije droogwaren shoppen.

Conclusie 1: Bij een volgend bezoek aan Ohne zorg ik ervoor dat ik niets anders gepland heb die dag zodat ik me niet kan laten frustreren door vertragingen van het openbaar vervoer.

2016-02-27 10.12.36-1

Een klein halfuurtje later parkeerden we voor de deur en stapte ik, intussen terug opgebeurd, binnen in het relatief kleine, sober aangeklede winkeltje dat Ohne is. De aankleding maakt ook weinig uit, want de inhoud van de doorzichtige tapsilo’s aan de linkerwand zorgen voor meer dan genoeg kleur. Er is ook een eiland met kruiden en verschillende soorten granola’s en crackers, een eiland met cosmetica- en huishoudproducten, een wand met herbruikbare verpakkingen, enkele ‘natte’ ingrediënten in plastic bidons en glazen flessen (oliën, azijn, tamari, maar ook agavestroop bijvoorbeeld), een verstoog met olijven, broodbeleg, kazen en taart, en achteraan een ruimte met verse groenten en fruit en bakken drank in glazen flesjes met statiegeld.

ohne-eerste-bezoek

Ik woog mijn verpakkingen, stickerde ze, keek eens goed rond en begon mijn potjes en flesjes te vullen. Blij als een klein kind in de snoepwinkel, maar de bedenkingen begonnen al snel mijn blijheid te verstoren. Het ging zo ongeveer:

 • nu zijn wij zo ver gereden zeg, of als ik met de trein zou komen, pff zeg, zo’n gedoe en zo’n gesleep met zware ingrediënten (ik ben het gemak van ‘besteld vanuit de zetel – geleverd op het werk’ gewoon)
 • ik had precies toch een groter aanbod verwacht (maar misschien is er vanalles uitverkocht) (niet dat dat zo erg is, trouwens, ‘t is gewoon een vaststelling)
 • er zijn wel veel soorten granola en crackers en van die dingen (maar dat interesseert me minder want dat maak ik zelf)
 • verpakkingsvrije winkels zijn er toch vooral voor mensen uit de stad met weinig opbergruimte, denk ik, want die komen hier allemaal toe met kleine potjes (overgeneralisering, I know)
 • dat wordt hier wellicht een duuuuuure rekening! (toen ik cashewnoten aan het tappen was, 20 euro per kilo, terwijl ik bij Pit&Pit 14 euro per kilo betaal als ik een emmer van 2,5 kg koop)
 • oei, het paprikapoeder zit in een plastic zakje, dat, voor de mooie presentatie, in een metalen pot zit, maar eigenlijk heb ik quasi dat volledige zakje overgegoten in mijn bokaal, dus dan maakt het toch geen verschil of ik dat hier kom kopen of bestel bij Pit&Pit, want daar koop ik het ook enkel in het groot
 • de vloeibare dingen zijn quasi allemaal in plastic bidons verpakt, wat ik wel begrijp, maar wij kunnen misschien beter gewoon zélf zo’n bidon kopen (want we hebben toch veel bergruimte)

Conclusie 2: Gemengde gevoelens, dus. Ik sta, voor alle duidelijkheid, helemaal, maar echt HELEMAAL, achter het concept, maar ik weet niet of het voor ons ideaal is. Het is sowieso al een eindje reizen en ik zou enkel gaan als ik redelijk wat nodig heb waardoor het ook een heel gesleur wordt. Als je kleine hoeveelheden koopt en dichtbij woont (of de reis ziet zitten), lijkt het mij perfect doenbaar, maar zoals Stefan zei: wij zouden misschien beter inkopen doen bij de handelaar waar de mensen van Ohne zelf hun inkopen doen (voor de producten met lange(re) houdbaarheid dan toch).

De dag nadien las ik een interview met een van de Ohne-zaakvoerders en werden mijn bedenkingen bevestigd: een verpakkingsvrije winkel maakt het de consument dan wel mogelijk om ‘zero-waste’ te leven, maar dat is ook gewoon omdat het vuilnis, en dan blijkbaar nog redelijk wat plastic afval, ‘achterblijft’ in de winkel. Ik WIST natuurlijk wel dat er in het hele proces nog altijd verpakking aan te pas kwam, maar ik had toch wel gehoopt dat de noten in grote papieren zakken geleverd werden, bijvoorbeeld, maar dat blijkt dan helaas niet het geval (zie de 3e foto). Het wordt wel gerecycleerd, maar wat gebeurt er dan precies mee en in hoeverre is dat recycleerproces meer of minder schadelijk voor het milieu dan het recycleren van papieren verpakkingen?

Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat dit betoog weleens zou kunnen overkomen als kritiek, maar dat is het niet. Ik vind het knap, wat ze doen. Maar ik blijf, voor ons specifieke geval en voor bepaalde voedingsmiddelen, toch nog verder zoeken naar ‘betere’, minder intensieve en indien mogelijk ook nog iets goedkopere oplossingen. Ik heb al wat ideetjes, maar voorlopig blijft het nog even bij uitpluizen en nadenken en samen overleggen – hoe romantisch!

Conclusie 3: Sowieso zal het hier ten huize Stefan&Kelly nooit volledig verpakkingsloos worden, want er zijn een aantal producten die ik liever niet volledig zou schrappen uit mijn leven: tempeh, tofu, af en toe plantaardige yoghurt – vooralsnog enkel verkrijgbaar in plastic – om er maar een paar te noemen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er voor andere voedingsmiddelen niet wat extra moeite kan gedaan worden. To be continued …

ohne-gent-buit-eerste-bezoek

 

Voor foto’s van de winkel zelf nam ik geen tijd (je weet wel, drukke zaterdag), maar Zoë nam wel mooie foto’s. Mijn buit op de foto hierboven:

 • kikkererwten, Du Puy linzen, rode linzen, rode nierbonen, mungbonen
 • tamari, agavestroop, havervlokken, maïsvlokken, quinoa, pecannoten, walnoten, 2x cashewnoten
 • rozijnenbroodje, zwarte en groene olijven, paprikapoeder, groentebouillon, oregano, kerrie, Atlantisch zeezout, lookpoeder, jasmijnthee, gevriesdroogde aardbeien en frambozen

Meer dan genoeg om toch een paar maanden afvalarmer te koken!

Volgend bericht
Vorig bericht

27 reacties op “Mijn eerste bezoek aan Ohne, de verpakkingsvrije winkel in Gent

 1. Ik heb mij alle bedenkingen die jij hier maakt ook al gemaakt. Mijn dochter echter (op kot in Gent) is helemaal fan, maar ja, zij moet dan ook alleen boodschappen voor haarzelf kopen. En dat doet ze dus trouw bij Ohne.
  Mocht ik zelf in Gent moeten zijn, dan zou ik daar wel om veggie-burgers gaan, omdat die in de supermarkt én altijd dezelfde zijn, én per twee verpakt zijn in een harde plastic schaal. Daar heb je meer keuze en wat doosjes meenemen van thuis is nu ook zo moeilijk niet.

 2. Ik begrijp je bedenkingen, maar werd zelf wel helemaal blij van mijn eerste bezoek aan de afvalvrije winkel. Ik ben ook van plan er alleen naartoe te gaan als ik er in de buurt moet zijn, anders is het inderdaad niet zo praktisch. Dat ze nog afval hebben lijkt me moeilijk te vermijden, vergeleken met een ‘gewone’ supermarkt’ zal dat toch een pak minder zijn. Ik hoop vooral dat het concept aanslaat en zorgt voor meer aandacht voor de overdaad aan verpakking in onze maatschappij, zodat ook andere supermarkten meer producten in bulk gaan aanbieden en wat verpakt wordt niet én in een plastic schaaltje én in een doos en dan nog eens twee dozen in een plastic zak, enz.. verpakken. Daar word ik soms zo moe van. Ik ben alvast benieuwd naar hoe je het afvalprobleem bij jou thuis verder aanpakt :-).

  1. Helemaal afval vermijden is inderdaad niet eenvoudig, noch voor de winkel, noch als je zelf alles in bulk koopt. De mensen die ik ken/volg op internet die écht afvalvrij eten (dus als in: ook geen plastic afval dat achterblijft in de winkel), eten gewoon bepaalde producten helemaal niet, maar dat zie ik nog niet echt zitten…

   Ik denk dat het concept wel aanslaat, als je ziet hoeveel nieuwe winkels er de laatste maanden zijn bij gekomen. Nu maar hopen dat die nieuwe kunnen blijven bestaan en dat er nog meer nieuwe bij komen 🙂

 3. Ik ben vooral benieuwd naar het prijskaartje. Maar misschien wil je dat niet delen ? Je komt er wel geruime tijd mee toe ! Ik zou er alleen binnengaan als ik in de buurt zou zijn. Woon ver weg van zulke winkels en ga er niet speciaal naartoe rijden.

 4. Goed dat je het probeerde in ieder geval. Ik had ook gedacht dat alles daar in papier binnen zou komen. Waar ik woon ik het ook een half uur naar de dichtstbijzijnde Bio Planet. Dan neem ik extra veel vlees en veggie burgers mee voor in de diepvries. Droge dingen bestel ik online en ga ik afhalen bij de dichtstbijzijnde Okay. Verder haast niet te doen om – als je enkel voor 10u en na 18u boodschappen kunt doen – bio te kopen. Het moet wel praktisch blijven…

 5. Ik ken dit concept, nl. een verpakkingsvrije winkel, al een tijdje. Tot hiertoe ben ik er nog nooit geweest.
  Het lezen van jouw persoonlijke eerlijke bedenkingen vond ik interessant.
  En als ik de foto’s bekijk … voedsel heeft (meestal) prachtige kleuren! 🙂

 6. Grote hoeveelheden verpakkingsvrij winkelen en dan dat met een rugzak sleuren op de trein, da’s inderdaad niet de meest ideale situatie. Dan ben je beter af om in een natuurvoedingswinkel te gaan vragen of ze bulk voor je kunnen bestellen. Dan heb je grote hoeveelheden én is’t goedkoper 🙂 Wat mij vooral grote ogen heeft doen trekken is de vermelding “Om de twee weken komt Ivago onze restafval halen en de container is eerder halfvol.” (blog schonestadsmeisje). Da’s 60 liter per 2 weken! Da’s massaal veel! Ter vergelijking: wij hebben met gezin (2 mensen) én winkel samen 10 liter restafval per 2-3 weken. Dus ik snap écht niet hoe die aan zoveel afval komen 🙁

 7. Zó interessant om te lezen! Ik was laatst bij Robuust in Antwerpen (passeerde er en ben uit nieuwsgierigheid even binnen gegaan). Het lijkt er heel erg op, zo te zien. Maar het lijkt me ook vooral handig als het dichtbij is, zodat je kleinere potjes steeds kan gaan bijvullen (in Antwerpen is het ook in een vrij klein straatje, dus of je moet met openbaar vervoer gaan (met zeul-issues tot gevolg), of je bent ook nog eens heel veel geld aan parkeren kwijt). Wel handig dat je nu een hele tijd verder kan! En het ziet er ook gewoon mooi uit, zo alles bij elkaar :-).

 8. Je verwoordt precies de bedenking die ik had bij dit concept! Anderzijds zijn deze winkels ook een beetje pioniers, en zal het met de tijd wellicht perfectioneren. Overigens vind ik 150 euro wel erg veel geld voor wat ik op de foto zie.

 9. Het systeem van de stickers vind ik ook zo bizar. Want dat is ook afval (en uiteindelijk vervaagt de tekst toch of lost de sticker bij het afwassen). Gewoon met de tara functie van een weegschaal lijkt me veel beter. Ik ben 1x bij Robuust geweest en was daar de enige klant. Waarom moest ik dan stickers kleven?
  Maar zoals je zegt, het zijn pioniers dus het zal nog wel beter worden.

 10. Mooie, eerlijke post!

  Ik ben recent ook voor het eerst naar een verpakkingsvrije winkel en ik ga er zeker nog terug, maar ik heb mij ook zitten bedenken dat het toch vooral praktisch is voor mensen die dichtbij wonen. Bij ons is het nog niet zo erg als bij jou wat verplaatsing betreft (drie kwartier enkel met trein en tram), maar ‘t is toch ver genoeg om niet voor twee potjes naar daar te gaan. Wij hebben gelukkig wel een fietskar, die we kunnen omvormen tot wandelkar (minder praktisch, maar op en af fietsen is ook al weer 20 licht heuvelende kilometers). Want dat in een rugzak meesleuren, dat zou ik echt niet zien zitten: enerzijds door mijn rug, maar wij hebben vooral glazen bokalen, dus dat weegt ook al meteen een pak meer.

  Wel jammer ook dat die winkels het zelf ook nog ontvangen in plastic; bij sommige dingen lijken grote papieren zakken mij inderdaad zoveel logischer. Zou eens moeten navragen hoe dat hier gaat…
  Nu ja, ook al is er nog veel te verbeteren, elke stap vooruit is er toch al eentje én als het zorgt voor bewustwording, kan dat hopelijk op termijn voor nog meer vooruitgang zorgen!

  1. Haaaa, daarom bewaar ik zo veel mogelijk herbruikbare plastic verpakkingen! 🙂 Met glazen bokalen zou ik het nog minder zien zitten.
   Ik heb trouwens ook een fietskar, maar 30 km fietsen zie ik dan weer niet erg zitten, of toch niet met mijn huidige fiets. En dan nog. Toch precies liever rugzak en treinen 🙂

   1. Ik ga eens een bestelling bij Pit&Pit moeten plaatsen om ook wat herbruikbare plastic verpakkingen te hebben 😉

    Maar kan je die kar dan eventueel niet meenemen op de trein? Is ook wel wat gesleur, maar misschien toch minder belastend dan een rugzak? Alhoewel ik nu misschien teveel redeneer vanuit mijn perrons zonder hoogteverschil met de trein…

    1. Hm ja, dat hoogteverschil zou op de terugweg, met volle kar, wel lastig zijn, denk ik. En in mijn rugzak zit alles ook wel beter ingepakt dan in mijn kar. En ik weet eigenlijk ook niet of ik extra zou moeten betalen voor die kar op de trein. Hoe dan ook, ik heb die rugzak en ik ga quasi nooit op reis, dus goed dat hij op deze manier toch eens vaker kan gebruikt worden 😀

 11. Je hebt helemaal gelijk en de stickers geven ook rommel… dan kan je voor groente en fruit nog beter naar de plaatselijke groentewinkel waar ze bij de kassa alles wegen. Maar het idee vind ik mooi en daarom ga ik regelmatig naar de verpakkingsarme winkel die hier sinds een half jaar om de hoek is.Het geeft toch wel een kick om te bedenken hoeveel plastic ik dan weer heb bespaard. Maar als je er met de auto heen moet geeft dat ook weer vervuiling, dus in jouw geval zou ik ‘t ook mooi zelf in grote verpakkingen bestellen.

  1. De auto is gelukkig geen dieselwagen, dus dat valt wel mee. Ik zou in het vervolg wel met de trein gaan, maar een belangrijkere reden om gewoon zelf in grote verpakkingen te kopen is gewoon het feit dat ze daar toch ook verpakt aankomen. Waarom zou ik dan al die moeite nemen om helemaal naar daar te reizen en veel meer te betalen?

 12. Overigens liggen de prijzen hier een stuk lager dan bij de natuurwinkel, wat ze expres doen, want in Utrecht is de verpakkingsvrije winkel laatst failliet gegaan onder andere vanwege te hoge prijzen.

 13. Bij Ohne ben ik nog niet geweest, maar als we nog in Gent woonden was dat wel al gebeurd denk ik. Ik zie het namelijk ook niet zitten om met vanalles te sleuren. Zou je – als je met de trein was – evenveel gekocht hebben? Dat lijkt me allemaal enorm zwaar :-).
  Een tijdje geleden ging ik wel eens winkelen bij Robuust in Antwerpen (toen ik daar was), en ik stelde me toen vooral de vraag van houdbaarheid en bereidingstijd. Maar eigenlijk moet je gewoon kopen wat je nodig hebt en als je gewoon bent van te koken weet je ongeveer wel hoe lang alles moet koken…
  Wij gaan hier voor afvalarm waar mogelijk, maar kiezen toch ook vaker voor het gemak van dichtbij of online-en-laten-leveren dan verder boodschappen gaan doen…

  1. Ja, als ik met de trein was geweest, had ik evenveel gekocht. Maar niet met plezier natuurlijk, want ik spaar mijn rug toch liever … Maar hé, ‘t is voor het groene doel, hé 😉

 14. Hoi Kelly, ik shop nu ook bij ohne sinds enkele maanden. Het is voor mij ook enige verplaatsing. Ik moet een halfuur fietsen maar heb gelukkig een fietsbakje geïnstalleerd en ik shop ook met plastiekpotten bij de hand, wat het inderdaad gelukkig wat minder zwaar maakt. Maar ik heb me echter net zo als jou al de vraag gesteld of ik niet beter zelf grote verpakkingen zou kopen en zou stokkeren voor bepaalde dingen. Heb jij hier wat tips voor? Wat koop jij aan in grotere verpakkingen en waar? Ik heb tot nu toe alleen nog maar havermout gevonden in semi grote verpakking van 15kg. (Misschien zijn er nog grotere?). Kan jij me wat dingen aanraden die je gevonden hebt? Groetjes, L.

  1. Momenteel koop ik nog niet in in supergrote verpakkingen omdat we daarvoor nog geen stockageruimte hebben. Zodra we verhuisd zijn naar ons nieuwe huis, ga ik beginnen bestellen bij bijvoorbeeld ID Organics (bio) en het Gents Bakkershuis (niet bio). Voorlopig koop ik bij Pit&Pit, in emmers van max. 2,5 kg. Ook wel handig, want zo kan ik al wat emmers verzamelen 🙂

 15. Ik heb ook al vaak getwijfeld om daar te beginnen shoppen… Heb zelfs m’n ma (die werk zoekt) proberen te overtuigen om een nog verpakkingsvrije winkel in Gent te beginnen 🙂

 16. In de biowinkel aan het station in Leuven, wordt bulgur e.d. uitgesteld in grote papieren zakken 🙂 De vraag is natuurlijk of dat ook zo toekomt of het ‘schone schijn’ is. Zelf ben ik nog niet in een echte verpakkingsloze winkel geweest, maar dit staat wel op mijn to do lijstje voor de komende maand 🙂

  1. Ja, dat zag ik ook al in andere landen! Dat oogt zo gezellig, vind ik 🙂 Ik vermoed dat je van een biowinkel wel kan verwachten dat het echt zo is. Of dat hoop ik toch 🙂

Reageer