Metingen met de energieverbruiksmeter I

Zo’n twee maanden geleden heeft mijn vriend zich een nieuw speelgoed aangeschaft, de energieverbruiksmeter. We wilden allebei namelijk wel graag eens testen hoeveel energie bepaalde toestellen verbruiken… Hij heeft een excel-bestand aangemaakt met uitgebreide en overzichtelijke informatie, maar ik zal het hier kort houden en gewoon enkele bevindingen van zijn testjes en bedenkingen bij de resultaten presenteren:

  1. Zijn enkele jaren oud CRT-computerscherm verbruikt in werking 75 watt, wat erg veel is in vergelijking met moderne LCD-schermen (20-25W voor 20-22 inch). In stand-by verbruikt het ook nog 2,4W, maar deze ‘functie’ is eigenlijk zelden in gebruik, aangezien hij het scherm ook helemaal uitschakelt (dan verbruikt het nog 0,2W) wanneer hij de computer uitschakelt (logisch natuurlijk, maar veel mensen doen dit niet).
    Maar het werkt nog – dus waarom zouden we het al vervangen? De productie van zo’n schermen moet je natuurlijk ook meetellen. En het weggooien van een nog werkend elektrisch toestel lijkt mij nogal onverantwoord.
  2. Het valt ook op dat dezelfde toepassingen (de 3 geteste waren Office Word gebruiken, het afspelen van een film in Standard Definition en het afspelen van een film in High Definition) tussen 2,7 en 7W meer verbruiken onder Windows in vergelijking met Ubuntu, behalve bij het afspelen in HD verbruikt Windows minder (85W tegenover 88W). Bovendien verbruikt zijn computer ongeveer 20W minder zonder krachtige tweede grafische kaart (dus gewoon met de standaardkaart; voor Ubuntu is dat 52W i.p.v. 71,4W), wat natuurlijk logisch is, maar zo’n verschil had ik niet verwacht.
  3. Zijn laptop (IBM Thinkpad T41 voor wie het zou interesseren, met Windows) verbruikt zo’n 35W (op netstroom) als de functie ‘energy saving’ uitgeschakeld is. Ingeschakeld verbruikt hij nog zo’n 17W (op netstroom). Mijn laptop (bijna dezelfde, een T42, maar dan met Ubuntu) verbruikt ook minder dan 20W, behalve bijvoorbeeld ‘zwaardere’ functies zoals het bekijken van YouTube-filmpjes vragen meer energie. Sinds ik dat weet, probeer ik mijn bezoekjes aan YouTube te minimaliseren. Oh ja, onze (trouwens beide tweedehandse) laptops zijn wel al enkele jaren oud – hoogstwaarschijnlijk bestaan er tegenwoordig al zuinigere laptops, die bovendien minder ‘traag’ zullen zijn (hoewel ik daar zeker geen last van ondervind).
  4. Kort nog enkele cijfers over zijn LCD-tv (82cm en HD): met de ‘energy saving’ uitgeschakeld verbruikt dit toestel 100W, met de ‘energy saving’ op ‘normal’ 84W en slechts 45W als de ‘energy saving’ aan staat. Het lijkt mij dus echt de moeite om deze functie te gebruiken, niet? Nog een voordeel van dit toestel is dat het zich na 5 minuten stand-by volledig uitschakelt (echt 0W dus!) en dit terwijl de niet veel oudere televisie van zijn ouders, uitgeschakeld maar in het stopcontact nog 2,4W verbruikt… Niet enorm veel, maar toch nutteloos verbruik. Een oud CRT-toestel (met standaarddefinitie) verbruikt trouwens minimum 97W…

Ik ga nu niet expliciet tips geven, ik denk dat de aandachtige lezer zelf wel haar/zijn conclusies kan trekken 🙂

P.S.: Ik heb dan toch gisterenavond nog een e-mail naar Oxfam gestuurd i.v.m. het tijdschriftje dat ik driemaandelijks in papiervorm krijg. Vanmorgen had ik al een antwoord. En ze zijn ermee bezig om de publicaties via mail te laten rondsturen, maar op dit moment is het nog niet mogelijk. Men heeft me wel van de lijst ‘geschreven post’ geschrapt, want het nieuws is toch via de website te lezen. Stom dat ik hierover niet eerder had gemaild, want het ‘stoort’ me al langer dan gisterenavond 🙂
Dus, voor wie nog last heeft van te veel ‘nutteloos’ papier in de brievenbus, contacteer de organisatie en hopelijk komt er dan een positief antwoord in de elektronische bus.

Volgend bericht
Vorig bericht

2 reacties op “Metingen met de energieverbruiksmeter I

Reageer