Mijn Lotte Martens plantenhouder ♥

Onlangs lanceerde Lotte Martens DIY-pakketten voor plantenhoudertjes en, hoeraatje, als lucky crazy plant lady mocht ik zo’n pakketje testen. Ik liet dat al op Instagram weten met een foto van mijn plantenhouder in wording, maar ik vind het zo’n schoon product dat ik er ook maar even een blogpost aan wilde wijden. De ideale gelegenheid om het tegelijkertijd eens even te hebben over potten!

#liefdevoortweedehands

Want dat ik iets met plantjes heb, weten jullie wel al langer, maar de potten, daar zeg ik niet al te veel over. Welnu. De meeste potten voor planten haal ik in de lokale Kringwinkel. Meer nog, zelden ga ik bij een bezoekje buiten zonder pot(je). Ik pik er uiteraard alleen de mooiste uit. Liefst terracotta. Liefst mat. Een ‘logische’ vorm, dat ook. Bijna alle kleurtjes mogen, behalve roze en paars en liever ook geen blauw. En oh ja, liefst eenkleurig. Of met een schoon motiefke, maar liefst ook niet te druk.

Mix & match

Het resultaat is dat ik een bonte mengeling van potten heb. Terwijl ik eens heb gedacht om ‘later’ alleen witte bloempotten te kopen en anderskleurige wit te verven. WAT EEN ZOT GEDACHT, denk ik nu. Ik vind het blijkbaar nu toch juist plezant dat ze allemaal anders zijn. Mix & match en zo’n beetje eclecticisme, daar hou ik wel van (en niet alleen als het over bloempotten gaat).

Een vleugje lokale bling

Maar over naar Lotte Martens nu! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kende Lotte Martens al wel ‘van ver’, maar eigenlijk wist ik niet zo veel over de filosofie achter het merk. De liefde voor eerlijk en duurzaam én voor planten delen we blijkbaar, kwam ik te weten. Ik mailde ook even met de PR-verantwoordelijke en kwam daardoor te weten dat ze nog meer met duurzaamheid bezig zijn dat wat je leest op de website.

> Inkten op waterbasis

In het atelier van Lotte Martens ontwikkelen ze alle inkten zelf. Het resultaat? Inkten op waterbasis en zonder milieuschadelijke stoffen. Pas door hitte fixeren de inkten zich. Oplosmiddelen en dergelijke komen er niet aan te pas bij bijvoorbeeld het afspoelen van de zeven. Way to go!

> Gemaakt in Leuven met Europese materialen

Ook op vlak van productie maken de dames achter Lotte Martens in de mate van het mogelijke duurzame, mooie keuzes. Het atelier is in Leuven, waar Lotte zich voor de productie laat bijstaan door getalenteerde mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme. Waar veel bedrijven dus eerder kiezen voor productie aan de andere kant van de wereld (zeer vaak inclusief uitbuiting, oneerlijke lonen en sowieso met onnodig transport), gaat Lotte Martens voor lokale, sociale tewerkstelling. De jacquards laten ze weven bij een Frans bedrijf, de jerseys en basisstoffen worden in Europa (vooral Frankrijk en Italië) geproduceerd. De hoofdfocus is dan wel kwaliteitsvolle en mooie stoffen maken, maar niet zonder enige aandacht voor hoe het nog mooier kan – zonder onbetaalbaar te worden voor de eindklant.

> Zo veel mogelijk materialen gebruiken

Ze staan er ook op zo veel mogelijk van de geproduceerde materialen te gebruiken. Geen restmaterialen, geen verspilling van kostbare grondstoffen.

Dat ik met plezier toehapte op de vraag om zo’n plantenhouder te maken, dat snapt ge wel, hé? Zo’n mooi voorbeeld van verantwoord ondernemen!

plantenhouder Lotte Martens

De plantenhouder ♥

Bon, terug naar het pakket zelf! Op een zwoele lenteavond maakte ik mijn mandje. In het pakket zaten de stof (verstevigd vilt met een prachtige print), twee knopen, twee papieren patronen (want jawel, ge kunt kiezen tussen een mandje en een potje, met of zonder handvaten) en natuurlijk de (tweetalige) handleiding.

Die handleiding is uitgebreid en erg duidelijk en dus was het snel gepiept. Of je een naaimachine nodig hebt, hangt af van de manier waarop je de handvaten aan elkaar bevestigt (als je dus het mandje kiest). Ik koos voor de bijgeleverde knoopjes, waarvoor ik eerst de uiteindes op elkaar naaide (maar dat zou ook perfect met de hand kunnen) en daarop de knoopjes bevestigde. Om de plantenhouder omhoog te hangen draaide ik er gewoon een bijpassend touwtje rond. Je kan ook kiezen voor holnieten of nestelogen voor de handvaten. Et voilà, dit is mijn nieuwste, supermooie plantenhouder!

Volgend bericht
Vorig bericht

4 reacties op “Mijn Lotte Martens plantenhouder ♥

  1. Oeh, ook een mooie plantenhanger! Ik haakte er vorige week eentje met reepjes stof. 😀 Deze heeft hele mooie kleuren. En wat bij jouw bloempotten zijn, zijn bij mij kaarsenhouders precies. Ik kan niet van de kringwinkel terug komen zonder minstens één stuk. Oeps 😊

    1. Woeps, helemaal je vraag uit het oog verloren. #slechteblogger
      Ik zet inderdaad gewoon een (plastic) bloempotje in het mandje, met een schaaltje eronder om het overtollige water op te vangen. Ik zet eigenlijk zelfs zelden mijn planten rechtstreeks in de ‘mooie’ pot, meestal zit er nog een plastic pot tussen met voldoende gaten zodat het goed draineert.

Reageer