Lezersvraag: welke verzorgingsproducten gebruik jij? (videooke!)

Een paar maanden geleden liet iemand weten dat ze meer reviews van ecologische verzorgingsproducten op deze blog wel zou appreciëren. Ze wil elk product dat op is vervangen door een beter alternatief, maar weet niet altijd goed waar te beginnen. Nu, ik maak de meeste producten zelf (check Art d’Eco voor de recepten) en koop dus zelf weinig verzorgingsproducten én ik vind het ook nog eens vrij moeilijk om producten te reviewen. Wat moet ge daar ook altijd over schrijven?! Ik snap niet hoe beauty bloggers het doen … Maar ik dacht, ik toon al eens welke producten (verzorging + make-up) ik momenteel allemaal heb. En dan lees ik wel waarover een uitgebreidere review gewenst is, afgesproken?

Oh ja, ik ben een paar dingen vergeten tonen: mijn potjes henna (haarkleuring + haarverzorging in één), mijn zelfgemaakte voetcrème en mijn (ahum) ‘Vicks Vaporub maar dan beter’, moeha!

zelfgemaakte-vicks-vaporub

 

Een paar linkjes:

 • De gezichtscrème waarover ik het heb waar ik content van was maar die ik niet meer vond toen mijn potje leeg was, is de Rio Rosa Mosqueta anti-aging dag- en nachtcrème. Fris, licht, trok snel in, heerlijke geur en in een handig glazen potje.
 • De review van de UNE Foundation en blush en van de foundation kwast en het oogschaduw penseel: hier.
 • Wat ik vond/vind van de producten van Liquidflora: hier.
 • Mijn nog altijd eerste doosje oogschaduw waarmee ik nog jaren verder kan + de lippenstift: hier.
 • De oogpotloodjes van Benecos: hier.

 

Volgend bericht
Vorig bericht

21 reacties op “Lezersvraag: welke verzorgingsproducten gebruik jij? (videooke!)

 1. Awel ja, da’s een gedacht, van alles geleidelijk te vervangen door “schone” alternatieven. Ik ben trouwens ook te lui of te weinig ijdel om me te schminken voor ik ‘s morgens de deur uitga. Dan geniet ik er wel des te meer van als ik er eens werk van maak voor een sortie’tje :o)

  1. Doen! En jaaaa, inderdaad, ik geniet er ook wel van om me wat op te maken als ik weg ga. Als ik het elke dag zou ‘moeten’ doen, zou ik het wellicht al snel te lastig vinden 🙂

 2. Wel als ik nog een vraag mag stellen (maar niet ivm make-up enz.): hoe onthaar jij je? Zijn daar ecologische middelen voor? En zijn die ook goed voor een gevoelige huid (zoals de mijne)?
  (net door je boek gebladerd en daar vond ik er geen recept voor tenzij ik te snel bladerde en er overkeek)

  1. Die zal ik al meteen beantwoorden!

   Ik epileer met een elektrisch epileerapparaat dat ik al een jaar of tien heb. Ik denk soms dat ik, als mijn apparaat kapot is, zelf misschien zou experimenteren met suikerwax, maar eigenlijk lijkt me dat dan ook weer zo’n gedoe en een plakboeltje waar ik nogal tegenop zie. Het KAN wel een ecologisch ‘betere’ oplossing zijn, als je onthaarstrips dan uit stof zijn gemaakt (dus wasbaar), maar je verbruikt telkens ook suiker (die van waar komt?) en energie (voor het maken en het warm houden van de wax). Of dat goed is voor een gevoelige huid, weet ik niet. Recepten vind je als je googelt op diy sugar wax.

   Met een elektrisch epileerapparaat heb je een apparaat gekocht dat uiteindelijk op de afvalberg belandt maar je verbruikt, denk ik, per epileerbeurt minder energie dan voor het maken van suikerwax. Volgens mij hangt het ervan af waar je ‘ecologische prioriteiten’ (ik kan het even niet anders benoemen) liggen, want qua impact lijkt het mij ongeveer gelijk, tenzij ik nu een belangrijk aspect helemaal over het hoofd zie. Mijn epileerapparaat is het enige elektrische toestel in de badkamer en ik heb het dus al zo’n tien jaar, wat ik best oké vind.

   Ik vermoed dat de meest ecologische manier scheren met een mes is (niet zo’n kleine scheermesjes, maar echt een groot, gemakkelijk te slijpen mes), want: geen elektrisch apparaat dat kapot kan gaan + geen energie nodig + geen suiker + geen wasmachine om strips te wassen ofzo. Maar ik vind geschoren benen persoonlijk gruwelijk (nog gruwelijker dan harige benen, denk ik).

   Helemaal normaal dus dat je in mijn boek daarover niets vond, want mijn onthaarmanier is niet zo speciaal 🙂

   (achteraf gezien had dit even goed een blogpost kunnen worden, aangezien het zo’n lang antwoord geworden is, haha)

   1. Dankjewel voor het snelle en uitgebreide antwoord! Ik scheer me, maar dat zorgt al wel eens voor een geïrriteerde huid (vooral bij de bikinilijn). Vandaar dat ik een alternatief zoek. Je hebt gelijk wat het epileerapparaat betreft maar… ik heb dat eens een keer geleend van mijn zus en vond dat enorm pijnlijk, ahum. Merci voor de waxtips.
    (en amai, ge zijt in een productieve blogbui, alweer een nieuw bericht 🙂

    1. Bah, ja, geïrriteerde huid door het scheren, zo vervelend!
     (ik had – en heb nog steeds – véél blogconcepten die ik eindelijk eens wilde publiceren, en met dat herfstige weer zit een mens al eens meer binnen 🙂 )

     1. Haha, wat is er zo gruwelijk aan geschoren benen? Ik vind epileren met zo’n toestel juist nogal gruwelijk, zooo veel pijn dat dat doet (dat toestel ligt na jaren onbruik nu klaar om weg te doen)!
      Scheren doe ik met een mesje en ik gebruik eigenlijk gewoon wat shampoo, douchegel, conditioner (ofte dus: wat ik in de buurt heb staan of toch al aan het gebruiken ben) als “scheergel”. Vroeger had ik aparte scheergel, maar dat maakt precies toch geen verschil en zo heb ik meteen een potje minder (ik ben nu alles aan het opgebruiken om dan nadien met jouw boek zoveel mogelijk zelf te maken). Meteen na het scheren doe ik wat crème (witte nivea-crème-achtig) erop om irritatie te voorkomen.
      Bikinilijn enzo epileer ik wel, maar met een pincetje. Doet veel minder pijn, maar misschien ben ik wel gewoon een wussy 🙂

      Leuk filmpje trouwens!

     2. Ha, dat vind ik een goed idee om bikinilijn eens met een pincet te proberen! Merci voor de tip. (man – neen, vrouw – ik leer hier veel bij de laatste tijd)

     3. Dat gevoel als de haartjes er terug beginnen doorkomen, schuurpapier! Misschien is dat niet bij iedere vrouw zo, maar bij vriendinnen van vroeger alleszins wel en ik dacht, ieuw, dat wil ik nooit! Mijn benen voelen altijd zacht, sowieso als er geen haar op staat, maar ook als de haartjes er terug beginnen doorkomen, zacht donzig dan, haha 🙂 Ik vind dat epileren voelt als gekriebel, ik moet soms echt giechelen als ik aan het epileren ben, maar ik besef dat ik een uitzondering ben op dat vlak 😀

 3. Wat een spontaan filmpje, fijn fijn, komt heel sympathiek over 🙂
  Interessant om te zien welke producten je gebruikt!
  Bij staat er ook enkel natuurcosmetica in de badkamer, van Weleda, Alverde, Benecos, UNE, Sante, Cattier…
  Zelf cosmetica maken doe ik (nog) niet, maar ik heb wel bewondering voor jouw diy-skills!

  Over UNE hoorde ik onlangs dat het merk wordt stopgezet. Althans, dat is wat ze me vertelden bij Di, daar verdwijnt het merk uit het assortiment. Zo jammer, want een aantal van hun producten gebruik ik heel regelmatig.
  Weet iemand hier misschien meer over?

  1. Dank je, Becky! 🙂 Leuk dat jij ook enkel natuurcosmetica hebt!

   Wat UNE betreft, ik heb even hun website en Facebookpagina gecheckt maar vond niet meteen iets terug over stopzetting. Maar dat Di ermee stopt, dat kan natuurlijk wel. Heel jammer inderdaad!

 4. Interessant 🙂 . Ik maak ook zelf bodycrème obv etherische oliën met ongeparfumeerde uiercrème (zonder parabenen). Handig hé die mini-confituurpotjes als recipiënt. Tot hiertoe gebruikte ik voor het gelaat Weleda, daar ben ik wel tevreden mee. Maar ook Lavera schijnt oké te zijn. Naar de toekomst toe, wil ik nòg meer zelfmaakdingen gaan doen (zal dan nog eens in m’n cursus aromatherapie duiken). UNE wil ik ook wel eens uitproberen.

 5. Haha, jij hebt officieel meer producten dan mij, denk ik 😀 Wel tof zo’n filmpje. Al is ‘t wel handiger als je misschien achteraf nog eens zo’n foto laat zien van de producten ofzo. Maar zeer aangenaam om alles eens voorbij te zien komen 😀 Nog filmpjes graag!

  1. Haha, ja, toen we verhuisden en ik de badkamerkasten moest legen, verschoot ik ook wel efkes dat ik zo veel had. Ik gebruik het natuurlijk niet allemaal elke dag, maar toch. Een paar jaar geleden had ik tea tree olie, voetcrème, tandpasta en shampoo, en dat zal het wel zo ongeveer zijn. Oh ja, en allerlei anti-puistmiddeltjes die geen reet verschil maakten. ‘t Is maar sinds ik ontdekt heb dat je zo veel zelf kan maken dat mijn ‘collectie’ zo gegroeid is. En de make-up is er gekomen doordat iedereen zei dat ik er niet goed uitzag, haha 😀 (ik vind trouwens wel dat ik goed bezig ben op vlak van make-up: ik heb bijna niets dubbel, alleen mascara – dus dat verdient toch een pluimpje, nee? 🙂 )

   En een foto: ik heb eraan gedacht, maar pas als alles terug in de kast stond en er is geen natuurlijk licht in de badkamer, dus de foto’s trokken op niks. Maar allez, reden te meer om naar het filmpje te kijken, hé! 😉

 6. Wow, en ik dacht dat ik veel had! 😉 maar heeeeel interessant, ik,wil langzaamaan toch ook overschakelen naar meer natuurlijke producten maar zonder al te veel zelf te maken. Ik heb dus heel wat vragen haha, ik zou beter je filmpje nog eens opnieuw kijken met pen en papier erbij. :p

  Ik gebruik nu voor mijn gezicht veel producten van “Yes to” (waaronder de wortel-dagcreme, toppertje!), voor mijn handen Duindoorncreme van Weleda en oogpotloodjes van Benecos. (En nog wat andere dingen van Benecos, bvb body butter ofzoiets, ik smeer het op mijn benen in elk geval) De mascara van Benecos viel mij wel tegen, niet dekkend genoeg en hij liep snel uit (bvb in de zomer als je wat meer zweet had ik al vegen op mijn oogleden, ik heb toch een waterproof nodig denk ik, is jouw favoriet waterproof toevallig?) Wat ik ook nog moet hebben is een goeie oogmake-up-verwijderaar, die maak jij zelf precies?

  Mijn tonic (ik gebruik Eau Precieuse, met enkele zuren in tegen puistjes, nog aangeraden door de dermatoloog toen ik acne had) werkt goed maar ik zou ook eens iets anders willen proberen… Maar geen idee wat…

  En ook: ik moest ook hard lachen met de Yes to oog-gel! Die heb ik ook, zo’n overbodig product haha, echt een miskoop. 😉

  1. Allez, ik dacht echt dat de gemiddelde vrouw gemakkelijk nog meer had :p Tel eens hoeveel tubetjes en potje ge hebt! Toe, nu voel ik mij zo iemand met veel te veel gerief! 😀

   Ik heb geen waterproof mascara. Ik weet ook niet of het bestaat, want waterproof, ik weet niet, dat lijkt voor mij bijna synoniem aan ‘synthetische ingrediënten’. Mijn oogmake-up-verwijderaar maak ik inderdaad zelf, met oliën en eventueel wat aloë vera of roomse kamille hydrolaat.

   Jaaaa, de ooggel … Ik heb me laten overtuigen door mijn schoonzus die er zo blij over was, maar na het eerste gebruik had ik er al spijt van 🙂 Och ja, gelukkig is dat maar een van de heel weinige miskopen.

   1. Awel, kben eens gaan tellen, ge hebt sjans dat ik verlof heb haha: gezicht: 5, lijf: 8, schmink: 14 (waarvan 4 dagelijks gebruik), parfum: 3, haar: 2, nagellak: 6. In totaal 38 producten, waarvan ik er slechts zo’n tiental echt regelmatig gebruik (dagelijks of wekelijks), de rest is voor extra verwennerij of foliekes, maar ook een klein voorraadje als er kortingen waren ofzo. Dus ge moogt u denk ik wel beter voelen nu! 😉

    En idd, waterproof mascara, dat dacht ik idd al. Ergens wel logisch he!

    1. Ha, 38 is ook niet zo weinig! 😀 Ik wil wel nog minderen alleszins, maar ook weer niet zo veel. De ooggel en bodylotions worden niet vervangen, en 1 dagcrème i.p.v. 2+een staaltje is genoeg, maar verder, goh, nee, ik vind dat nog altijd niet zo overdreven. Ik gebruik ook maar weinig dingen dagelijks (enkel shampoo of haarspray, tandpasta en toner), maar ik kan me niet meer voorstellen dat ik geen voetcrème, gezichtsmasker of lichaamsscrub meer zou gebruiken, al is het maar af en toe 🙂

 7. Leuk! Je bent inspirerend! Ik maak sinds kort ook verschillende verzorgingsproducten zelf! Leuk om te doen en fantastisch te weten dat je geen bril op je lijf gebruikt! Ik ben wel erg benieuwd naar je vicks vaporub (maar dan beter) recept 😀 heb je dat ergens beschreven? Groetjes en doe zo voort! Julie

Reageer