Koopvrijheid: tussentijdse evaluatie

Even ter herinnering: begin dit jaar besloot ik van 2012 een niets-kopen-jaar te maken. Consuminderen en consumanderen klonken plots zo belachelijk kleinschalig, ofzo, ik wilde een stap verder gaan, mezelf nog meer uitdagen, door nog minder te kopen. 


Wat ik heb overwogen om te kopen tussen 1 januari en vandaag

Wat ik effectief gekocht heb
 • leervrije, comfortabele schoenen
 • een blinde ritsvoet
 • 4 tweelingnaalden (twee voor tricot, twee gewone)
 • een hakmolen als extra accessoire bij de staafmixer die we al hadden
 • oh ja, en een potje essentiële olie voor mijn zelfgemaakte verzorgingsproducten en 2 m koord om mijn paspelprobleem hopelijk te kunnen oplossen

Even recapituleren: de uitzonderingen op de niet-kopen-‘regel’ waren:

 • letsen 
 • ruilen
 • krijgen
 • ‘vervangen indien echt onmogelijk om op een andere manier te bekomen én nogal noodzakelijk om te kunnen leven’ 

Niet-leren, nog degelijke schoenen in maat 36-37 heb ik via LETS gezocht, maar weinig reacties op gekregen. Eén iemand stuurde een foto van typische wandelschoenen, waarvan ik twijfelde of ze wel leervrij waren en die ik me nu niet echt zag dragen, en al zeker niet onder een kleedje of een rokje 😉 Ruilen bleek ook moeilijk, want weinig vriendinnen, en nog minder met dezelfde (kleine) schoenmaat.
En dan was het Van Katoen. En vergezelde ik Opgewekte Kapucijnaap tijdens haar zoektocht naar vegan schoenen. Kapucijnaap is al een even moeilijke als ik op het vlak van schoenen 😉 We gingen naar Zoot, wetende dat Zoot schoenen van het merk Beyond Skin verkoopt, ook wel gekend als de collectie vegan schoenen ontworpen door Stella McCartney, het topwijf dat zich verzet tegen het gebruik van leder maar wél hippe schoenen wil blijven dragen. Nu, op die mooie 14 april waren er geen ‘normale’ schoenen van Beyond Skin, maar ik vond er wel een paar ballerina’s uit textiel, van het merk Victoria (made in Spain). Aangezien mijn ballerina’s bijna versleten waren/zijn, besloot ik mijn laatste uitzondering toe te passen: vervangen, want ik had er nog geen kunnen letsen/ruilen/krijgen en ik vind schoenen nogal noodzakelijk om te leven. Kapucijnaap gaf me haar zegen, na een resem bedenkingen en overwegingen en twijfels en ‘zou ik dat wel doen want ik ging niets kopen’-gezaag.

Het naaivoetje en de naalden werden aangekocht om rokjes met blinde ritsen te maken en die dan nog mooi af te werken onderaan. Ik had met deze aankoop kunnen wachten, maar ik zou het ook volgend jaar nog gekocht hebben.

De hakmolen heb ik eigenlijk niet zelf gekocht, maar was de beslissing van Stefan. Hij had me al vaak horen vloeken op de staafmixer, ‘dat ding is niet geschikt om noten of dadels of abrikozen te mixen’, ‘verdomme, die begint hier echt heet te worden’ (als ik noten voor choco mixte). Via LETS geen reactie, ook familieleden hadden geen mixer op overschot… We hadden de aankoop kunnen uitstellen (met het risico dat het motorgedeelte in de tussentijd zou smelten), maar ik had hem sowieso begin volgend jaar gekocht.

Wat ik gekregen heb

Conclusie
Misschien moet mijn standbeeld maar weer afgebroken worden, vier maanden en al evenveel ‘zondes’ 😉

Ik ben zelf wel tevreden, ondanks de ‘afwijkingen’ van mijn eigen ‘regels’. Maarrrr, bij nader inzien vind ik dat de uitdaging “1 jaar niets kopen” of “stoppen met shoppen” overbodig is, in mijn geval. Ik heb geen 20 paar schoenen, ik kan ‘nieuwe schoenen kopen’ (kunnen trouwens ook tweedehandse zijn, ik bedoel ‘nieuw voor mij’) niet 1 jaar uitstellen als mijn paar kapot is, want dan loop ik op blote voeten.


Voor de start van de uitdaging was ik al jaren bezig met consuminderen en consumanderen en 100 keer nadenken vooraleer iets te kopen. Dus ga ik gewoon daarmee verder. 1 jaar niets kopen draagt eigenlijk weinig bij als ik x en y dan toch volgend jaar zou kopen. Ik zou alleen maar dingen uitstellen, rokjes met blinde ritsen leren maken bijvoorbeeld. Wel ga ik verder met het niet-kopen van kleding, stofjes (totdat de voorraad zo goed als op is), wol voor mezelf en verzorgingsproducten (om meerdere redenen). Maar verder blijf ik dus de van-het-kopen-om-te-kopen-bevrijde, bewuste consuminderaar die ik al was.

Volgend bericht
Vorig bericht

21 reacties op “Koopvrijheid: tussentijdse evaluatie

 1. Je hebt volledig gelijk dat het stom is om nu echt niets te kopen wanneer je de aankoop volgend jaar toch zou doen. Sowieso ben je supergoed en bewonderenswaardig bezig!

 2. Een inspirerend blogberichtje, ik vind het echt heel knap dat je zo weining koopt. Leuk om te lezen welke afwegingen je hebt gemaakt, wat wel en niet gekocht is en wat je hebt gekregen. Ik twijfelde of ik vandaag nog naar de markt zou gaan, lapje kopen…die ik echt niet nodig heb. Na het lezen jouw inspirerende verhaal ga ik maar niet, koopvrijheid voor mij vandaag 🙂

 3. Bewondering hoor, alleen dat wat voor jou belangrijk en nodig is kopen en de waarde van het krijgen respecteren.
  Je bent een stimulans voor mij om van niets iets te maken, geeft veel voldoening ook. Ik ben een zwemzakje aan het maken, volledig met gekregen materiaal en restjes fleece, kostprijs nog geen euro, als de krijger dan nog eens gelukkig is, iedereen tevreden :0)

 4. Misschien een troost: als je sommige aankopen uitstelt, zijn de kosten achteraf gewoonlijk nog veel groter. Denk maar aan de mixer.
  Ook behoorlijke schoenen zijn belangrijk. Nu nog niet, maar later ga je de gevolgen voelen en zien. Dat merk ik jammer genoeg zelf al. Ik zou daar echt een uitzondering voor maken. Je voeten moeten je nog ver dragen, je gezondheid is toch onbetaalbaar?

 5. ik denk als ik iets koop in welke tijd ik dit ga opgebruiken en tenzij het een superkoopje is , moet ik het in binnen het jaar gebruiken of verwerkt hebben …dan stapelen er zich geen mega voorraden op…wel restjes van lapjes maar die verwerk ik dan weer in kaartjes en ATC´tjes …

 6. amaai respect… ik zou het niet kunnen, en al helemaal niet zonder mijn schoenen… En waar in hemalsnaam haal jij al die tijd om dat te doen? al die dingen gelijk choco maken?? echt, nog es, respect jong!

 7. Ik vind toch inderdaad ook dat ge daar trots op moogt zijn, allemaal zeer bewust gekochte dingen die echt wel nodig waren in uw geval! En ik ben nog altijd jaloers op het prachtige uilenkleedje 🙁 Mimimimimimimi.. Als ge ooit eens een schoon stofke ziet passeren bij mij, moogt ge altijd vragen of ik nog genoeg over heb, dan stuur ik het u op voor een rokske he 🙂

 8. alweer *fan* ;o) ik doe ook nog steeds mee trouwens, hoewel ik dus binnenkort uitzonderingen ga moeten maken voor sportkleren/schoenen… ^^
  see you soon! heb trouwens weer superleuke patronen, en je mag in elk geval es komen zien in onze meeeega stoffen hoop ;o)

 9. goed bezig toch nog steeds hoor – mijn steun blijft in ieder geval gelden 😉 En het laatste wat je wellicht wil is nog een mogelijkheid toevoegen aan dat boekenlijstje, maar ik kreeg met Kerst "Verrassend Veggie" en vind dat eigenlijk ook wel een aanrader. Maar je mag ook de mijne 'ns lenen als je dat prefereert 🙂

  1. Dat heb ik al in de collectie! Ook een cadeautje 🙂 En 't is inderdaad wel een goed boek. Nog maar een paar receptjes uitgeprobeerd, maar die waren toch altijd al geslaagd 🙂 En net dat tikkeltje specialer, en af en toe mag dat wel eens.

 10. Ik vind dat ge dat echt goed doet hoor. En dingen die ge sowieso toch ooit gaat kopen, die zijn dan simpelweg nodig. En hé, ik heb ook zo'n kleine voetjes! Al zal er van ruilen niet veel in huis komen, vrees ik. Ik verslijt mijn schoenen echt tot op den draad.

 11. Gaan shoppen (bij Zoot nog wel) terwijl ge eigenlijk niks moogt kopen -wat doet ge uzelf toch allemaal aan kind, tsss! Nee eerlijk, ik val bijna in katzwijm van bewondering – waar kan ik bloemen neerleggen bij dat standbeeld?

Reageer