Kook- en bakinspiratie

Gisteren ging ik naar mijn eerste vegetarische kookles, en dan nog wel van mijn heldin. Er werd gebabbeld, gelachen, gekookt, maar vooral zeer lekker gegeten. Want op het kook- en eetmenu stonden – begin maar te likkebaarden – Oosterse pompoensoep met noodles en koriander, chili sin carne con chocolate y vino, Hongaarse seitangoulash met Turks brood, en mangolassi als overheerlijke afsluiter.

Ik fietste terug naar huis (ja, ik wel, Sabine 😉 ), met een enorme energieboost (van het lekkere en gezonde eten? van een algemeen blij-zijn ten gevolge van een fijne avond?) en het gevoel dat ik de wereld helemaal aankon, met al de grijze wolken erbij (zoals bijvoorbeeld die geïrriteerde kotstudente op de trein deze namiddag die 4 zitplaatsen voor zichzelf en haar valiezen had opgeëist en er slechts met een gefrustreerde blik eentje wilde afstaan aan mijn kont – ach kind, was dan toch bij moeoeoeder thuiuiuiuis gebleeeeeven – zo’n grijze wolk had ik in daaaaagen niet gezien!).

Maar allez, ‘t gaat hier niet over grijze wolken. Sun is shining, the weather is swee-eeeeet. En zo ook op mijn gisterenavondlate fietstocht. Heerlijk.

Bon, ik wilde het dus eigenlijk hebben over mijn kook- en bakinspiratie. In de vorm van een lijstje, dat eventueel-misschien-hopelijk ooit voor iemand van pas kan komen.

Koken, ik doe dat graag. En tegenwoordig probeer ik, om verschillende en waarschijnlijk voor de hand liggende redenen (ik werk, mensen!), een weekmenu samen te stellen. Elke dinsdag halen we onze pakketten met biologische groenten en fruit af. Op basis daarvan stel ik dan een weekmenu samen. ‘t Is te zeggen: ik ga op zoek naar receptjes, in mijn kookboeken, op internet, in een bestandje met ooit-te-proberen-recepten of in mijn mapje met recepten die ik al eens uitgeprobeerd heb. Door de verscheidenheid aan groenten (volgens het seizoen) en door de zoektocht in kookboeken en op kooksites eten we tegenwoordig dus meestal ‘iets nieuws’, een nieuwe combinatie, een nieuw ingrediënt, … En altijd lekker he. Of dat is toch de bedoeling.

Mijn kookboeken:
En de websites die ik regelmatig bezoek tijdens mijn zoektocht naar lekkerheid: (ik ben er misschien vergeten, maar wees gerust, ik zal wel nog op dit lijstje terug komen)

Voilà, en als ge nu nog eens klaagt dat ge geen inspiratie vindt, tja, dan ehm… weet ik het ook niet meer hoor.
Volgend bericht
Vorig bericht

9 reacties op “Kook- en bakinspiratie

 1. Awel, ik weet nu eens echt niet wat ik ga maken vandaag, se! En dat in tegenstelling tot 1 week geleden, toen ik mijzelf nog genoodzaakt zag om pizza als ontbijt tot mij te nemen (heb ik natuurlijk niet gedaan).

  Maar bon, dat komt ook omdat ik niet weet waar ik vandaag goesting in heb. 😉

 2. jij bent ook mijn heldin sweetie 🙂
  wat heerlijk die wederzijdse inspiratie 🙂

  btw op 11 november is het ook veggie koken in wereldhuis, congolees zelfs. Ben ik heel nieuwsgierig naar.

 3. He ik maakte dat deze week ook mee. Een arrogante studente met een valies tussen de zetels, haar voeten erop. Vier zetels voor haar alleen, en dat in de spits, en met een heel vies gezicht. Tsja.

  Alvast heel smakelijk eten deze week! Ik vind het altijd leuk om te zien welke kookboeken mensen hebben :-). Zo zie ik nog eens nieuwe tips.

 4. de dikke vegetariër!!!!!! IK WIL DIE OOK ( sorry voor het roepen 😉
  is ie goed ?,is ie interessant?, z'n geld waard????????
  Ik heb nl al een hele boekenkast vol met vegetarische kookboeken, en ben dus voorzichtig met nieuwe aankopen….
  Enne : goed zenne : lang leve de fiets! Die studente-grijze-wolk zou mss beter ook eens wat meer sporten, daar word je blijgezind van!
  Veel groetjes
  MV

 5. Alle andere boeken in dezelfde serie van "vegetarische gerechten" zijn stuk voor stuk goed! Is vegetarische gerechten ook zo de moeite? Ik heb zelfs een kookboek van die reeks over chocolade, kwijl! 🙂

 6. Ik kreeg De dikke vegetarier cadeau, maar allez, ik wilde hem sowieso kopen, dus hij is het geld waard (en goedkoper bij EVA, dus da's nog beter natuurlijk 🙂 ) – plus: doordat hij zoooo omvangrijk is, heb ik nauwelijks andere boeken nodig, of toch voor de eerstvolgende jaren.
  Ik vind het een heel goed boek omdat het zoooo breed is: natuurlijk zeer veel recepten, maar ook: zeer informatief – over voedingsproducten, over technieken en bereidingswijzen, … en hij geeft ook al mogelijke variaties op zijn recepten… Het is soms een beetje spijtig dat er geen foto's zijn, maar daarvoor is er dan de website van het boek…
  Voor mij is het dus een heel goed boek, 't is te zeggen, voor iemand met een beperkter aantal kookboeken en minder jaren kookervaring. Ik weet niet of er voor zo'n ervarene kokkin als jij zo veel nieuws is he.

  En severien, Vegetarische gerechten vind ik ook zeker de moeite, met soms iets specialere maar toch niet ingewikkelde recepten (of moeilijk te vinden ingrediënten enzo). Die vind ik vooral ook goed door de waaier aan ideeën voor hapjes en voor-/bijgerechtjes. En 't is vooral ook een mooi boek, zo echt om instant honger van te krijgen, haha 🙂

 7. Zucht, dat koken!
  Soms hou ik er van, maar meestal heb ik er geen zin in… Dat komt omdat ik vaak niet weet wat gemaakt, en dat is niet omdat ik geen recepten heb liggen. Vaak (of soms?) trekt 'meneer' al zijn neus op bij het horen van 1 ingrediënt… En ik ben ook niet zo goed in organiseren en op voorhand de ingrediënten te halen voor bv. een hele week. Er is hier wel een winkel om de hoek, maar dat is een echte 'vleeseterswinkel'.
  Maar ALS ik weet wat gemaakt EN ik al mijn ingrediënten bijeengescharreld heb, dan vind ik het wel leuk! En helemaal als het resultaat lekker is!!
  Leuk berichtje, er zitten toch weer nieuwe sites tussen. Misschien moet ik ze ook eens op mijn blog zetten, dan heb ik al weer een excuus minder om te klagen dat ik geen inspiratie heb 🙂

Reageer