Keep on shopping in a green world: Fashion Revolution Day

Vandaag is het Fashion Revolution Day. Een jaar geleden stortte ergens ver van ons bed een textielfabriek in. Meer dan duizend werknemers bedolven, veel terechte verontwaardiging volgde. Vandaag worden die vermijdbare doden wereldwijd herdacht. Vandaag is een dag, waarop volgens De Standaard “de schijnwerpers voor een keer worden gericht op de mensen die onze kleding daadwerkelijk maken.”
Maar vandaag draag ik mijn kleren niet binnenstebuiten.
Vandaag neem ik ook niet deel aan de stille optocht in Antwerpen.
Vandaag hoop ik wél, meer dan andere dagen, dat er nog meer initiatieven in de goede, mensvriendelijkere richting genomen worden. Dat grote bedrijven hun verantwoordelijkheid opnemen. 
Vandaag hoop ik ook dat consumenten meer en meer verder kijken dan hun portemonnee. Dat ze kiezen voor meer kwaliteit (levenskwaliteit voor de arbeiders, maar ook kwaliteit van de kledingstukken zelf) en minder kwantiteit.
Vandaag ben ik extra blij dat ik al langer geleden besliste niet meer mee te doen. Gedaan met goedkoop, oneerlijk textiel, tenzij het tweedehands is. Bij elke aankoop denk ik aan de mensen die mijn kleding gemaakt hebben. Nee, ik koop nog niet 100% duurzaam. Maar mijn oogkleppen liggen in de vuilbak, meestal toch. Het is een work in progress, mijn kleerkast en de duurzaamheid ervan, maar het houdt me bezig.

Vandaag wilde ik jullie ook tips en een paar adresjes geven, maar dat hebben jullie nog te goed. Wel verwijs ik de schone-kleren-willers heel graag door naar WijWillenSchoneKleren.be
Lees, informeer jezelf, handel ernaar. Go slow fashion, ladies! (and gentlemen natuurlijk ook)
Volgend bericht
Vorig bericht

Een reactie op “Keep on shopping in a green world: Fashion Revolution Day

Reageer